A obiskom ponudite …?
Zanima me, ko dobite obiske ali ste vi na obisku … Ali jim kar postrežete recimo s pecivom in pijačo (prej vprašate, boš kavo ali sok …?) ali jih vprašate, če so kaj žejni ali lačni? in potem če rečejo ja, jim postrežete, če ne, pač ne?
Imam namreč en tak primer, kjer vedno vprašajo in se mi zdi butasto rečt ja, postrezite mi kekse …
Ampak ljudje smo si različni, zato me zanimajo vaše izkušnje.
Nič ne ponudimo, mi kar damo za jest, vse ostalo vodi k razvajenosti in propadu vrednot (odmev na eno od bolj absurdnih tem včeraj).
Sicer pa, ne vprašam, ali bi pili, ampak, kaj bi pili, in če ne bi, še vedno lahko rečejo “nič, hvala.” Pa kakšno škatlo s hrano tudi dam na mizo, potem pa — kakor hočejo :-).
K meni hodijo izključno prijatelji in obratno. Na obiske hodim izključno k prijateljem.
Kar pomeni, da se piznamo v dno duše. Vedno pijemo vino, izjemoma pivo…zraven pa nekaj na hitro…kakšen narezek, testenine, kaj iz pečice…uživam v kuhanju, tako da mi to ni problem.
Tudi kamor koli pridemo mi, nikoli ne sprašujejo, kaj bomo. Vedno postrežejo, tako kot mi njih. Saj pravim, smo prijatelji, med sabo se ne sprašujemo, kaj bi in če bi…točno vemo kaj kdo je in kaj do pije…
vedno ponudim sok in kavo, če imam kako pecivo ali piškote postavim na mizo, tako, da če želijo vzamejo če ne pa pač ne.
meni gre na živce, če gremo kam na obisk pa vsiljujejo z hrano…groza. pa ko sin ni smel jesti mleka pa sem povedala, da rajši naj ne nosijo na mizo, ker če bom jaz jedla bo sinu hudo ker bi on tudi, tako, da ne bi nič. ampak itak gluha ušesa…
včasih se mi zgodi, da enostavno pozabim karkoli ponudit, ko v kako debato takoj pademo. Večinoma pa ponudim kaj za pit, kako kavo. Piškotov praviloma nimamo doma.
Če so kaki meni ljubi obiski dovolj vnaprej napovedani, poskrbim, da imam doma kaj za pocrkljat, kar imajo radi, sploh za otroke.
Če pride kdo od daleč in v takem času, da lahko naredim kosilo, ga ponudim.
Nimam pa navade vsakomur, ki stopi noter, ponujat narezkov ali gore peciva. Pa tudi pričakujem ne, ko jaz kam pridem. Največkrat še najraje spijem kozarec vode, ker jo tudi sicer pijem.
Zdi se mi zelo negostoljubno če me vprašajo kaj bi pila in rečem: VODO, oni me pa sprašujejo, če ne bi raje vino …..
najprej me vpraša, potem pa ponuja kaj drugega.
Ponavadi govorim tisto kar mislim.
Če rečem VODO, potem mislim VODO in ne vino ali pivo ali sok…. ali piškote ali salamo pa klobase!
Če rečem, da ne bom nič, potem je brez veze pripravljati narezke, pijačo, hrano …. ker ne bom nič.
Ne dovolim si vsiljevanja zaradi gostoljubnosti. Če je kdo vseeno preveč vsiljiv, ga pač redkeje obiščem, ker se pri njih ne počutim sproščeno in dobrodošlo, ker očitno ne upoštevajo želja gostov.
Ko prde kdo k meni na obisk mu ponudim in postrežem tisto kar si izbere.
Če se dogovorimo za hrano, se vedno dogovorimo prej, zato da se pripravi za priložnost in tisto, kar gostom paše (ne pijejo vsi piva ali vina in ne jedo vsi čevapčičev ali lazanje….).
Nikoli ne polnim hladilnika za vsak primer, če bo kdo prišel. Pri nas so se gostje navajeni prej najaviti. Se je že zgodilo, da smo se z nenajavljenimi obiski srečali na vratih in smo jih enostavno odslovili.
Vedno dam na mizo vrč navadne vode, plastenko ali tetrapak brezalkoholne pijače, pivo ali vino. Za kavo oz. kapučino vprašam. Brez vprašanja ponudim tudi piškote, kaj slanega, narezano sadje … kar pač imam. Če se obisk zavleče, vedno ponudim še kaj “za piknit”, kakšne sire, mini narezek, narezano pico … Sem mnenja, da miza ne sme biti prazna! Nikoli!
Forum je zaprt za komentiranje.