Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev a mu pripada

a mu pripada

zdravo,

imamo novega sodelavca s pogodbo za nedoločen čas s poskusno dobo 6 mesecev, ki mu traja do 1.5.2008. Preden je prišel k nam je bil brezposelen…

jutri bi šel na dopust…a mu pripada?
kot je meni znano če si prekinil delovno razmerje ti 6 mesecev dopust ne pripada razen v izrednih razmerah

a imam prav?

če hočeš biti striktna in se držat zakonov, potem mu dopusta pač ne boš dala.

če ti pa je kaj do tega, da se v podjetju vzpostavi dobra delovna klima, mu boš tisti dan dopusta odobrila.

pri nas smo zaposlili celo rajdo delavcev s prvim julijem. in čisto vsem smo omogočili, da so lahko šli poleti na dopust. čeprav določenim to ni pripadalo.

ZA VSAK MESEC 1.5 DNI,TOREJ GA ZA TA MESEC LAHKO VZAME

včasih je bilo tako da ti v poskusni dobi pripada 1 dan na mesec, ne glede na to da je pogodba za nedoločen čas.

Lp

A ni tako, da mu pripada v celoti, če ga koristi po šestih mesecih zaposlitve, če prej, pa sorazmerno z dolžino zaposlitve. Če pa bo zaposlen v celo letu, mu tako pripada v celoti.

Nikakor pa ne more držati, da ga pol leta ne moreš koristiti. Malo si predstavljaj.

Seveda mu pripada!!!! Vendar sorazmerni delež na mesec. Torej, če ima 20 dni dopusta na leto, mu pripada 1,5 dneva dopusta na mesec, po 6-ih mesecih pa pridobi pravico do celotnega dopusta…..

po zakonu mu ne pripada, ker je

1. zaposlen za nedoločen delovni čas (razmerje mu ne bo preteklo pred 1.7.)
2. ker bo v letošnjem letu delal več kot 6 mesecev
3. ker bo še letos pridobil pravico, da izkoristi celoten dopust

1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
– če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
– če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
– če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.

ampak… kot sem že prej napisala… eno je stroga črka zakona, drugo pa klima, kako hočeš ustvarit v firmi.

Ariadne, ravno zaradi razlogov, ki si jih navedla, mu pripada celotni dopust ter tudi celotni regres.

UPS
sem spregledala, da je bil zaposlen že dva meseca v lanskem letu. se pravi, da bi mu pripadali 2/12 lanskega dopusta.
sem avtomatsko sklepala, da je bil zaposlen s 1.1.08

Potem takem, pa že itak ima pravico do celotnega dopusta, ne samo sorazmernega deleža!!!????. Se nisem nikoli spuščala v takšna razmišljanja….. Saj je logično, sicer bi vsak z novim letom imel le del dopusta do junija oz. ga ne bi imel….???

Če je prišel z neprekinjeno delovno dobo iz prejšnjega podjetja, ima pravico do celotnega letnega dopusta. če pa ima vmes samo en dan prekinitve, pa mu pripada 1/12 za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close