Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev A mi propade

A mi propade

Lepo pozdravljeni

V letošnje leto se mi je preneslo 12 dni starega dopusta, v začetku februarja sem nastopil bolniško, ki bo sigurno trajala dlje od 30.6.
A mi teh 12 dni dopusta propade, ali ga lahko koristim po 30.6.?

Hvala lepa

Žal propade.

A se lahko zmenite z delodajalcem in zdravnikom, da nekaj časa namesto bolniške odsotnosti koristite ta stari dopust? Je (najverjetneje, če ne gre za poškodbo, povezano z delom) ugodneje, dobite polno plačo, pa še dopust ne bi propadel.

Drugo pa je, če se lahko z delodajalcem zmenite, da vam ta dopust vseeno prenese naprej, recimo kot ure ali kot izredni dopust – vendar tukaj gre za odmik od Zakona o delovnih razmerjih in predvsem dobro voljo delodajalca, po zakonu propade.

Obe rešitvi, ki jih predlaga annelaure se mi zdita v praksi zelo eksotični.
Dopust je namreč počitek od dela; če torej ne delate (ste na bolniški), od česa bi se potem potrebovali spočiti? Res je, da vam dopust predlaga, res pa je (verjetno) tudi, da ste na bolniški z razlogom. Tako predvidevam, da ne boste čudežno ozdraveli za 12 dni, nato spet zboleli iz istega razloga. V kolikor se to vseeno zgodi, bodite pripravljeni, da bo delodajalec vprašal zdravniško komisijo, za kakšno čudežno ozdravitev je šlo.
Zamislite si tudi sodelavce, ki so med vašo bolniško pokrivali še vaše delovne naloge, v zahvalo boste pa še takoj po bolniški šli na dopust..oni pa spet ne, ker bodo delali še vaše delovne naloge.
No, ampak to je le moje razmišljanje..
V kolikor se bi z delodajalcem lahko dogovorili, bi lahko takoj po bolniški seveda izrabili dopust (pred 30.06.). Bi pa rekla, da so takšni delodajalci redki..

Odvisno, meni se zdi bolj eksotično to, da ljudje v novo leto prenesejo ves stari dopust in recimo 200 nadur. Na bolniški se človek ne spočije, sploh če je poškodovan ali ima kakšen poseg, operacijo ipd. Res nisi v službi in ne delaš, ampak enačiti bolniško z dopustom je pa neprimerno.

Dogovori so možni, je pa seveda odvisno od delodajalca in njegove prakse. Kolikor mi je znano, se ta “pavza” bolniške uporablja pri nosečnicah na bolniški…. Drugim delavcem pa seveda enako pripada dopust in seveda ga bodo lahko enako koristili kot avtor tega posta, mogoče celo več.

annelaure, jaz pa poznam primer podjetja, ki toži ambulanto / zdravnika, ker so 3 njihove zaposlene, ki so bile na bolniški pred porodniško “čudežno ozdravele” za natančno toliko dni pred nastopom porodniške, kolikor so imele dopusta.

Hvala za to informacijo. Primeri, za katere vem, so bili tako dogovorjeni z delodajalcem. Poleg tega dejansko delodajalec odobri dopust.

To tožarjenje se mi zdi rahlo nesmiselno, saj bi lahko takrat delodajalec rekel, da oseba ne more iti na dopust, pa bi bilo marsikaj rešeno.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close