A mi lahko nekdo prosim obrazloži, v čem je čar teh potovanj v eksotične dežele?
Po drugi strani pa 3-4 tedensko potovanje stane nad 2 jurja…vsako leto…
Hvala lepa…za ta dnar jst v Sloveniji VSE LETO potujem, raziskujem, uživam, razvajam brbončice in telo itd, NA POLNO!!! Ne pa da na tajskem jem tisto svinjsko ulično hrano, spim skoraj na slami in trpim na vlagi…jaki avanturizem hahaa
[/quote]
na Tajskem vlaga? no toliko o tvoji razgledanosti 🙂
za 2 jurja jaz potujem pol leta, pa še več.
želela sem sam povedat, da tebi paše neki (čist ok!), nekomu nekaj drugega (tudi ok), nobene potrebe pa ni po tem, da drugega prepričuješ v svoj prav ali celo žališ, ker s tem samo kažeš svojo plehkost.
To je lepo, poglejte
How does it feel to live like an A-list celebrity?
Read more: http://www.dailymail.co.uk/travel/article-4347070/Inside-Cayo-Espanto-Belize-Brad-Pitt-stayed.html#ixzz4ruA1w8oz
Follow us:
Hvala lepa…za ta dnar jst v Sloveniji VSE LETO potujem, raziskujem, uživam, razvajam brbončice in telo itd, NA POLNO!!! Ne pa da na tajskem jem tisto svinjsko ulično hrano, spim skoraj na slami in trpim na vlagi…jaki avanturizem hahaa
[/quote]
3-4 tedne za 2 jurja? Err… Po kakšnih luknjah pa to hodite? 🙂
Zahodna evropa in ta del srednje evrope je zakon tako za življenje, kot po naravnih danostih. Zakaj bi se nekam v eksotiko, kjer so čisto drugačni ljudi silil, da jih vidim in spoznam njihov način življenja, če je slabše kot to kar imaš doma, naj živijo svoje življenje, me prav nič ne zanimajo, problem je, da jih nočeš videti, pa jih vsak dan v bistvu srečuješ tukej kjer živiš. Če maš pa res preveč denarja, pač greš te svetovne znamenitosti pogledat, da jih vidiš tud v živo, sm bi mogli bit hoteli v katerih bi prespal na nivoju za zrela ljudi, iz katerih bi šel na ogled teh znamenitosti.
Ajde kakšen safari v afriki, mogoče, drugo pa, škoda cajta, je boljš v kakšnem jakuziju uživat s kakšno žensko, po partiji tenisa. Potovanje je super, če ti to potovanje nekdo drug plača, hehe.
Izleti so dobri, ko je dobra klapa, s katero je garantirana zabava.
Vidim, da ste predvsem tisti, ki malo potujete polni nekih predsodkov o vsem drugacnem. Si vas prav predstavljam, ko na FB vidite slike s potovanja znanca, ki se je nekam (po vase) odpravil zgolj zato, da se po FB hvali, a ne? Saj bi reku, da ste humoristi. Samo v svojem bistvu ste s taksnimi prepricanji predvsem zaplankanci. Kot da ljudje ze pred mnogimi tisocletji niso potovali, ko se poste ni bilo, da bi se kateremu znancu pohvalili, kaj sele telefona, interneta ali FB. Nenazadnje menda komplet cloveska rasa izhaja iz prerij Afrike.
Seveda smo si ljudje razlicni. Menda je celo od nase genetike odvisno v koliksni meri katerega med nami privlacijo potovanja. Slednja pa se lahko med sabo zelo razlikujejo. Celo potovanja v manj razvit svet oz., po vase, eksoticne dezele. V Indijo, JV Azijo, ipd marsikoga pritegne kombinacija drugacnosti in nizjih cen. S tem, da se je treba zavedati, da posamezniki, ki uzivajo v obisku najbolj odrocnih plemen tega sveta, za sila spartanska potovanje pogosto namenijo vec casa in denarja od mnogih recimo temu peticnih turistov, ki se drzijo blizine 5* resortov.teh istih deze s par izleti. Vse ima svoj car in ljudje najdemo svojo niso, kaj nas veseli in v cem uzivamo. Nenazadnje zapravljamo svoj denar. Ce kaj me pri nekaterih ljudeh, ki vec potujejo, moti neke vrste elitizem, oz prepricanje kaksen tip potovanj je “pravi”, pristen, itd. Slednje je sploh relativno pogosto med t.i. low budget popotniki in posamezniki, ki prisegajo na izkljucno tako ali drugacno vrsto potovanj. Kakorkoli ze, skozi potovanja imamo priloznosti spoznavati ne le nove dezele, tujo nam kulturo, klimo, hrano, … ampak tudi sebe in piliti razne vescine in znanja, ki so nam zgolj s sedenjem v solskih klopeh tezko dosegljiva.
Po drugi strani pa razumem posameznike, ki so se enkrat, dvakrat podali do Vietnama, Kambodze, ipd in “ugotovili”, da jim marsikaj tam ne sede. Veste, Sloveniji bliznje dezele so si sila podobne. Medtem, ko je v razni eksotiki marsikaj drugace. Morebiten kaos z vidika evropejca, umazane ulice, ipd nas utegnejo sprva sokirati. Morda nas se kdo tako ali drugace nategne. Na veliko svicamo. Ne znajdemo se pri hrani oz. le ta ni po nasem okusu. In ze ni dalec vprasanje pa cemu ljudje sploh rinije tja. Marsikdo potrebuje nekoliko dlje, da se te drugacnosti privadi in v njej sprosceno uziva. Prvic je se najbolje iti v spremstvu nekoga z vec izkusnjami, da vam pomaga prebiti led.,
[/quote]
A smo različni – meni pa se še danes samo smeji (pa kar lačna ratam) ob spominih na tajsko ulično hrano. Pad thai v vseh variantah in svež ananas, ki ga olupi pred tabo… počasi prečena kurja bedra, banana pancakes… (In nobenih prebavnih težav .)
Zakaj potovati – ne vem, zakaj, samo tako fajn je… od “pogovorov” z rokami, lokalne hrane, naravnih lepot, malih presenečenj, ko ti sredi Irana domačin na to od kod si, odgovori, poznam, sem lovil ribe na Bloščici… in pogovor steče… ko se zaveš kako so v drugih okoljih pomembna druga znanja… in si na velikem delu sveta ti nepismen 🙁 :), in pa sprejemanje drugačnosti. Na potovanjih sem se začela spraševati, kaj je dejansko naravno/normalno in kaj je stvar okolja-kulture. Naenkrat ni več tako določeno.
In zato ker sem malo povohala ostali svet, tudi drugače gledam na okolico – manj je samoumevna in jo vsaj občasno skušam pogledat skozi oči turista. Pa v Sloveniji ne zmanjka stvari za počet/pogledat in našo hrano obožujem, pa “težave” s sporazumevanjem so na čisto drugem nivoju 🙂
Ljudje smo (očitno) precej različni.
Mene brez potovanj ni. Če kakšno leto ne grem na pravo potovanje, me začne kar dušit v tej klavstrofobični (ne samo geografsko) deželici. Če se poskusim spomnit NAJ trenutkov v svojem življenju, so ti večinoma povezani s potovanji.
Konec koncev je tudi življenje potovanje… 😉
V čem je čar, da malček gleda risanke, ali bere knjigice, kjer je tebi že po dveh straneh jasen potek zgodbe in konec?
Čar je ravno v tem, da odkriješ, odkrivaš drugačen svet od domačega, in se na podlagi tega lažje odločiš, ali tako kot si se ti, ali pa drugače. 🙂
Bi ti bilo to, kar veš zdaj, jasno, če bi bila vse svoje življenje zaprta na domačem dvorišču?
Zakaj pa ne? Pri nas doma delujemo po načelu: doživeto v živo ima večjo spominsko vrednost, kot slika tistega na steni ali na ohranjevalniku zaslona….
No ja, mi na FB ne lepimo nič, ker nam ni to hranjenje ega in samozavesti, ker tako ne funkcioniramo.
Pa še nekaj je: nikoli ne veš, kdaj bo 3. svetovna vojna, kakšna naravna nesreča ( poplave, orkani , tornadi, potresi, ipd), ali pa človeška neumnost ( terorizem) ki bo uničila tisto, kar si želiš spozati in doživeti z lastnimi čutili tudi na drugih celinah. Pa še to: namesto v stene vlagamo v potovanja, na katerih si tudi širiš obzorja- spoznavaš nove kulture, v živo se imaš možnost prepričat, kako in kaj, ne samo iz prebranega ali slikc iz literature ali preko spleta.
Pa še primer iz prakse: 2 meseca, predno sta se sesula ameriška dvojčka na dnu Manhattna, sem imela to čast, da sem ju lahko v živo doživela – kot del znamenitosti New Yorka. In mi ni žal, resnično ne. Pa sem bila po tistem še najmanj 5x v NY ( službeno in privat), samo nisem šla več na tisti konec – je zame izgubil tisti čar po nesreči.
Zakaj bi jedel kaj drugega kot Kranjsko klobaso in zelje?
Zakaj bi bral karkoli drugega kot Biblijo (in še Katekizem)?
Zakaj bi gledal karkoli drugega kot NovaTV?
Zakaj bi zamenjal socializem?
Zakaj bi menjal avto?
Zakaj bi šel do druge ulice (saj je na naši vse, kar potrebujem)?
Zakaj bi menal spodnje gate (moje so še vedno čisto v redu)?
Zakaj bi menjal obleko (v Severni Koreji imajo lepo pravilno, vedno isto)?
Zakaj bi šel iz dnevne v spalnico?
Jebeš eksotiko.. domače je zakon in iz kavča se ne premaknem.
[/quote]
Vracam ping- pong zogico: zakaj bi pleh odplacevala se leta? Kaksen nesmisel no? S tem, da potovanja – lahko – bistveno manj kostajo; izkusnje, spoznanja, obcutki so pa neprecenljivi ….
P.s.: ampak ja, tpicno slovenskoi: zakreditirat se za pleh, in ga, ko ga komaj odplacajo, spet, novega, boljsega, najnovejsega kupit …
Se strinjam. Obupna higiena in hrana,…. mogoče gredo zato, da potem bolj cenijo Slovenijo. Sploh tisti, ki gredo na Kitajsko, potem govorijo, da mi sploh ne vemo, kakšen raj imajo tu. Jest se tega zavedam, drugi se pa tega očitno ne. Res pa je, da če se ne bo zavestno delalo na tem, da se to ohrani, tega ne bo več. LJudje znajo uničiti vse.
Jaz sem sodelavca, ki je šel vsako leto na Maldive v resort (pa nikamor okrog) spraševala, zakaj gre sploh tja. In je rekel, da tam dobi nivo postrežbe za tak denar, ki si ga na Zahodu ne more privoščiti.
Mene bi tudi samo zmernotopli pas zanimal, čeprav me mikajo naravne znamenitosti: rada bi videla vulkanske, tropske Havaje z orhidejami na vsakem grmu, pa kakšno puščavo, ledeno ploščo in kakšen fjord. Nevarni deli sveta (glede narave in ljudi) me pa ne zanimajo.
Sprašujem pa se, zakaj gre kdo v Dubai. Če je kdo ljubitelj tega kraja, naj prosim malo razloži.
Mislim da potovanje nekam daleč v eksotiko leta 2017 nima več smisla. Pa tudi ko gledam turiste po teh krajih kako si ogledujejo znamenitosti dandanes mi je tako smešno. Samo zato ker piše da je to neka pomembna zgradba bo pač čredni nagon deloval in bodo vsi si vzeli tistih 10 min za ogled, pa še to bodo 8min na smartphonu drkali nekaj bolj zanimivega kot si ogledovali to bedno arhitekturo, o kateri nimajo pojma in jih ne zanima. Po teh 10 min pa bodo šli v shopping in orgazmirali ob nakupovanju bedarij.
In tak je danes instant turizem. Obvezen ogled Londona, Pariza, Benetk,.. tudi če v resnici nimaš pojma o tem mestu samo tam pač moraš bit ker je to IN in naredit selfi pred eiffel towerjem, pa še to tko da je narcisoiden obraz čez celo fotko in tist tower tam nekje zadaj.
No saj verjamem, da vas je nekaj tu gor, ki zares obožujete potovanja in se uživite v to državo in dihate z njo. Ampak 95% turistov danes bo sledilo črednemu nagonu.
Bil 2x po en mesec sluzbeno na tajskem. Spali v 4* hotelu in smo si zobe morali umivati s flasirano vodo. Toliko o tem.
Da bi sel prostovoljno tja in bi moral se placati za to? Raje zebelj v koleno.
To mi je nekako na nivoju ljudi, ki grejo v oplov salon, kupijo novega opla in recejo JA, TO JE TO KAR SEM SI ZELEL!
😀
Seveda da ima. Ker bodo naravne katastrofe kaj kmalu lahko izbrisale otočja, kot so Japonska, Maldivi, ipd. Pa terorizem in vojne bodo pospravile take krasne znamenitosti, kot so Petra v Jordaniji napirmer. Upam, da mi jo uspe v živo videt, ko bo dovolj varno.
Moja želja je tudi doživeti Japonsko s svojimi čutili -pa ne kot turist v množici in hudi gneči Tokia naprimer.
Ti si marsikaj mal po svoje razlagaš. Če bi v življenju z odprtimi očmi malo več prepotoval, bi ti bilo dosti tega lažje razumljivo. Pa čeorav bi prišel do zaključka, da ti ta ali ona destinacija ali stil življenja pač osebno ne ustreza. Če nič drugega bi spoznal ljudi, ki imajo drugačne življenske ideale. Ne boš verjel, ampak imaš judi, ki gredo iz novega nemskega mercedeza na tajski skuter. Prostovoljno. Kdo bi si mislil, a ne? 🙂
Ta krog se da še dosti, dosti bolj zmanjšati. Še bolj kot je naš slovenski prostor. Celo na radij 50 km.
To FB predstavljanje je potrjevanje svojega Ega in je po moje tudi neke vrste zasvojenost in je odmik od moje formule: blizu je lepo.
Edina resnica pa je, da je naša biokemija možganov različna in ni nobene resnice.
Ko malo bereš te komentarje tukaj, ti postane jasno kako zaplankan in nerazgledan narod smo. Živite v tistem svojem malem balončku, najdalje kam vas zanese je za 2 tedna v prikolico na hrvaško. Ampak ne predaleč, ker velja prepričanje da je za splitom prepad in se tam svet konča. Saj vse lepo in prav, samo da ste taki bedniki tukaj najbolj glasni, pa je tragikomedija.
Forum je zaprt za komentiranje.