a me hecajo?
Pozdravljeni!
Ponavadi nisem mascevalna oz. se drzim reka vsak naj skrbi za svojo rit. ampak sem se znasla v taksni situaciji da kr nemorem vrjet da se to lahko zgodi meni. no, pa da zacnem:
Zacela sem delat v eni firmi, na razgovoru je blo govora o poteku dela, urna postavka, kaj pričakujejo itd…nic kaj “pomembnega”, meni na kraj pameti ni prislo vprasanje ali bom dobila pogodbo v podpisa saj je to zame bilo samoumevno. pa sem imela poskusni dan in ker so seveda z menoj bili zadovoljni so rekli da bi zelo radi da delam za njih. pa sem pustila svojo sedanjo sluzbo v upanju na boljse in sem dala odpoved in zacela tam…
pogodbe ni blo od nikoder, 2 meseca so me drzali na crno. jaz sem ze po dveh tednih vprasala kaj je z pogodbo in so mi rekli da s komer so zadovoljni da tudi ostanejo tam. da pogodbo dobim naslednji mesec. naslednji mesec je ni bilo, pa sem spet vprasala in spet odgovor naslednji mesec…. ok, sem si mislila bom pocakala, ce grem, ne bom niti place dobila….
in mi dajo pogodbo za 4 ure na teden ??!!??
ker se nisem strinjala je NISEM PODPISALA.
Poslovodja je rekla da imam par dni casa da jo oddam. in je nisem. ker se pac nisem strinjala s tem kar pise. delala sem pa ogromno, mesecno sem imela 3-4 dni proste in delala sem po cca 10h na dan. placane sem dobila vse ure po urni postavki ki smo se zmenili- tega ne zanikam.
potem sem pa potrebovala zdravnika in glej to- imela sem placano zavarovanje. kako imam placano zavarovanje ce nisem prijavljena? pa mi sefica pove da sem prijavljena za toliko kot pise v pogodbi, da zdravstveno imam pokrito, da jz nic ne izgubim – seveda da izgubim- regres, dopust da sploh ne omenjam, delovno dobo-sigurno se ne steje enako kot s polnim del.casom….
Kako so me oni prijavili da delam tam ce nisem podpisala pogodbe? mi je kapnilo par dni nazaj…. oni so se podpisali namesto mene…. kolikor jaz vem, ko delodajalec prijavi delavca mora pokazat podpisano pogodbo iz obeh strani….
Jaz sem sefico prosila da me prijavi za poln delovni cas, ne zahtevam nic od nje kar mi ne pripada po zakonu. pac kar je nadur naj mi da na crno, ampak vsaj neko osnovno naj mi nakaze, ce ze v tem podjetju delajo na ta nacin…. pa mi zmerom govori naslednji mesec…. ampak jaz ne morem vec cakat…..
in ker je seveda tam se par delavcev na crno, je sodelavki rekla naj kr pove moje podatke!! ce slucajno pride inspekcija… to je se eno kaznivo dejanje… kako lahko sefica posreduje moje podatke drugi osebi in da naj se ta predstavlja kot jaz, ker imam vsaj kritjje 4h/teden….
To je zlocin ki ga jaz ne mislim spregledat.-…delam zelo dobro, sem zelo pridna in amrsikdo bi me rad imel kot delavko…
Zdaj sem dobila drugo sluzbo, odpoved bom dala, ampak sploh nevem a se moram jaz drzat pogodbe-ki je nisem podpisala- glede odpovednega roka al kaj da sploh naredim?!?
Rada bi sla na inspekcijo za delo, ampak nevem ali imam dovolj dokazov…imam od kvazi placilnih list od poslovodje napisan znesek ki sem ga dejansko dobila….ali je to dovolj? imam svoj, nepodpisan izvod pogodbe… kaj lahko naredim? je bolje pustit vse in pac ker ze imam drugo sluzbo zagotovljeno it stran in pozabim na to….
povejte mi kaj mi po zakonu se pripada, kaj moram naredit, ne zaradi sebe, ampak ze zaradi drugih ki bojo prisli za mano in jih bojo dobesedno j****i z obljubami ki jih ne uresnicijo….
Hvala za bilokaksen nasvet! LP
1. ne jamraj, da delaš to za druge, ki še pridejo…bla bla…
2. če ne želiš delati več v taki firmi pojdi stran – iz danes na jutri, če želiš biti korektna, upoštevaj 30 dnevni odpovedni rok
3. če se ODLOČIŠ, da želiš dobiti povrnjeno kar ti gre po formalni poti, se loti postopkov, vendar moraš biti pripravljena,da boš šla na sodišče, sicer popucaj zadevo pod predpražnik in pejdi naprej.
Delovno mesto je bilo najbrž objavljeno, a ne? Tam je pisalo za kak delovni čas gre. Če pogodba ni podpisana, se šteje, da je delavec sklenil pogodbo za nedoločen čas, kar koli nasprotnega mora dokazati delodajalec.
Če si bila prijavljena za polovičko (ob prijavi ne kažeš pogodbe nikomur), potem imaš plačane polovične prispevke. Preveri ali tudi na ZPIZ. Si ziher, da je bila plača cela?
Skratka, pretehtaj kaj lahko še požreš in kaj ne in se potem odloči v kakšne postopke boš šla. Brez strokovne pomoči pa ne bo šlo.
Oprosati, nič mi ni jasno. Ni pomembno to, da na veliko napišeš z velikimi črkami. Niti to, da nisi podpisala. Niti to,da si imela nekaj krito iz česarkoli. Nisi podpisala. Zakaj bi sedaj?
Če nisi ti podpisala, nihče namesto tebe ni – če pa je po ZUP, je pa to tvoj problem. In če nisi podpisala, je problem le, ko boš to dokazovala, da si se strinjala.
Če pa tvojega podpisa ni in ni primerljiv z ostalimi podpisi, pač naj se matrajo, da bodo imeli zaposlitev. Težje je, če ni uradnega, ko zaprosiš za odpovedni rok. In ne podpišeš sam.
Zakaj tako navijanje za Sodišča ne vem, vendar se da sporazumno marsikaj rešiti, predno se sploh opcijo sodišča ponudi! Za na znanje.
only me: na zalost imam socutje tud za druge ljudi, v nasi dragi drzavici se najbolje godi laznivcem in lopovom, jz zal nism taksna. Jz imam sreco da sem mlada in sem dobila drug siht….kaj pa ce pride kaksna starejsa zenska ki ne dobi sihta drugje in ji pac drugega ne preostane kot da dela na crno ker oni ne bi placevali prispevkov…
Jz dozivljam krivico, sama sem si kriva ker se nisem ze na zacetku pozanimala tocno kaj pa kako, ampak res nisem pricakovala tega kar sem dobila…. Zal nisem pravnica da poznam vse zakone ne pamet. V oglasu je pisalo da zaposlujejo… Pac res ne razumem kako so me lahko prijavili…?
Zakaj bi jim pustila da izkoriscajo ljudi? Obljubljajo eno, delajo drugo…
No,upam da se bo nasel kdo ki mi bo znal kaj pametnega svetovat glede situacije,ceprav sem napisala zmedeno vse skupaj…tisti ki pa mislite pametovat da sem sploh vesela da mam siht pa se zadrzite komentarjev ker vas z veseljem povabim da pridite na moje del.mesto in me prav zanima koliko bi vas zdrzalo,ker vsem ki delajo z mano in v podobnih razmerah dam kapo dol ker moras bit res clovek in pol za to…
Pozdravljena “hecajo me”,
nobenega dvoma ni, da ravnanja delodajalca, kot jih opisujete, pomenijo kršitev delovnopravne zakonodaje ter kaznivo dejanje po 196.čl. Kazenskega zakonika (“kršitev temeljnih pravic delavcev”), ki določa:
“(1) Kdor zavestno ne ravna po predpisih o sklenitvi pogodbe o zaposlitvi in o prenehanju delovnega razmerja, plači in drugih prejemkih iz delovnega razmerja, delovnem času, odmoru, počitku, letnem dopustu ali odsotnosti z dela, varstvu žensk, mladine in invalidov, varstvu delavcev zaradi nosečnosti in starševstva, varstva starejših delavcev, prepovedi nadurnega ali nočnega dela ali plačilu predpisanih prispevkov in tako prikrajša delavca ali iskalca zaposlitve za pravico, ki mu pripada, ali mu jo omeji, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.
(2) Če ima dejanje iz prejšnjega odstavka za posledico nezakonito prenehanje delovnega razmerja, neupravičeno neizplačilo treh zaporednih plač ali izgubo pravice, ki izvira iz neplačanih prispevkov, se storilec kaznuje z zaporom do treh let.
(3) S kaznijo iz prejšnjega odstavka se kaznuje, kdor pogojuje sklenitev pogodbe o zaposlitvi s tem, da delavka med zaposlitvijo ne bo zanosila ali rodila otroka ali od delavke med zaposlitvijo zahteva izjavo, da bo v takem primeru dala odpoved delovnega razmerja ali sprejela sporazumno prenehanje delovnega razmerja.”
V kolikor je delodajalec ponaredil Vaš podpis na pogodbi o zaposlitvi (da Vas je prijavil v sistem obveznih zavarovanj) je tudi takšno ravnanje kaznivo.
Glede Vašega vprašanja, ali naj (glede odpovednega roka) sploh spoštujete pogodbo o zaposlitvi, ki je niste podpisali, Vam odgovarjamo, da pogodba o zaposlitvi sicer mora biti sklenjena v pisni obliki, da pa 4.odst. 15.čl. Zakona o delovnih razmerjih določa:
“Če stranki nista sklenili pogodbe o zaposlitvi v pisni obliki ali če niso v pisni obliki izražene vse sestavine pogodbe o zaposlitvi iz prvega odstavka 29. člena tega zakona, to ne vpliva na obstoj in veljavnost pogodbe o zaposlitvi.”
Glede na citirano odločbo seveda obstaja možnost, da bi delodajalec, v kolikor odidete brez odpovednega roka, to uporabil zoper Vas, a glede na vse (bistveno težje) kršitve, ki jih je sam zagrešil, se zdi to manj verjetno.
Če želite doseči “zadoščenje” zaradi ravnanja delodajalca, ga vsekakor naznanite policiji ter delovni inšpekciji, seveda pa tudi od delodajalca zahtevajte plačila prispevkov in drugega, kar Vam pripada. Iz izkušenj, ko smo nudili pravno pomoč posameznikom v situacijah, ki so bile podobne Vaši, vemo, da imate relativno dobre možnosti za uspeh.
Lep pozdrav,
Oseba “a me hecajo”. Vsak je kdaj zmeden. In s tem ni nič narobe. Nihče ne pametuje, čeprav se včasih tako zdi. Morda je to le znak prebujenja, v tem primeru vašega, saj ste bistveno več povedala kot prvotno.
Z moje strani je z dobrimi nameni “brce v rit”. Da boste razumsko ravnala in ne čustevno v stvareh, ki zadeva posel. In sploh ni bilo nič narobe, četudi, kot ste sama rekla, ste bila zmedena. Če nisi robot, razumeš tudi takšne situacije. Navsezadnje to pove o človeku, da je pač človek, ki je raznovrstno obarvan. Kar je pozitivno.
Srečno.
Forum je zaprt za komentiranje.