A kdo od vas jaha?
Ja, sama hodim nekajkrat letno jahati. Najprej sem pred leti opravila oba tečaja tako, da imam licenco JAHAČ 2 in smem samostojno na teren. Iz kje pa si? Sama hodim na DOlenjsko v Šentjerneje h Hostovim. Imajo okoli 30 lipicancev, pokrito jahalnico in čudovite terene. Komaj čakam, da gremo letos spet.
Jaham (jezdim) od prbl. 22 leta to je cca 8 let, z cca zadnjim letom in pol premora, zaradi nosečnosti in sedaj pomanjkanjem časa.
Jaham ljubiteljsko, ne športno in tudi jaz lahko grem ‘sama’ (jahač 2) na teren, vendar raje v družbi, je bolj zanimivo. Upam, da bom za to navdušila tudi mojo Mačkico… bomo videli… siliti je nimam namena.
Svojega konja nimam, hodim (no, sem in bom hodila) na Veniše (zgornja Savinjska oz. Zadrečka dolina – v Nazarjih levo), kjer imajo poleg lipicancev tudi haflingerje, mislim da celo ponije, hanoverance in dva frizijca, ki sta zame ’tisto pravo’ (no, če odmislim čistokrvne arabce iz Tunizije).
Mislim, da pri 30 (ali čez) nisi prepozna, če ti je to velika želja. Le vztrajna moraš biti in odmisliti vse tiste padce. Na mojem tečaju je že bilo tako, da sva imela s konjem podpisan pakt – enkrat na uro na tla… (seveda jaz, ne on)…
lp
MC
Pozdravljen!
Me veseli, da se zanimaš za konje in jahanje. Se mi zdi, da tu res doživiš toliko lepega – predvsem če se naučiš toliko da jahaš po naravi z zanesljivim konjem.
Mi grejo kar mravljinci, če pomislim na prečudovito naravo- gozdne potke, potočki, vzpon po hribu ko razjahaš in te konj hvaležno pogleda, dir čez varno področje…
Večurne ture, celo večdnevne pa ti pokažejo zakaj se včasih sploh še splača živeti…
Jaz imam tudi svoja dva konja vendar jih zelo šparam, ker sta že v letih in želim, da ostaneta še dolgo z mano.
Poznam pa človeka, ki se zelo lepo ukvarja s konji in jahači. Pri njem pozabiš na čas – lahko jahaš le uro ali pa na turi za več dni. Veliko sem prejahala po Sloveniji in lahko rečem, da so tu tereni izredni.
Konje ima pripravljene tudi tako, da če malo znaš te popelje tudi na teren, pa četudi še sam vodi tvojega konja.
Konji so mirni in navajeni vseh cestnih in naravnih pojavov.
Možno pa je tudi da popelje večjo število ljudi z lojtrnikom in se naredi še prijeten izlet za nejahače.
Še kogarkoli sem poslala tja mi je bil zelo hvaležen, zato se ti upam to predlagati.
Aja, je pa v Loški dolini, ime mu je Janez , tel. pa 01 7057 645
Lepo ježo ti želim, pa le sporoči kako je bilo.
Živjo!
Ja, ta Janez – Kandare. Pa nej še kdo reče da nima lepih spominov na te kraje in njegove konje.
Tudi iz Lj se splača iti tja – le tričetrt ure in življenje tam teče počasneje, umirjeno…
Poznam ljudi, ki delajo cele dneve, 1-2 krat na teden pa nujno tja, da si nafilajo baterije.
Loška dolina ima ime po vasi Lož. Po AC do Unca- tam mimo Cerknice in nekaj vasi skozi po glavni cesti naravnost, na vrhu hriba desno( če bi šel levo bi šel v Loški potok), še dve, tri vasi in si v v Iga vasi, kjer je Janez z družino zdaj doma. Malo naprej od trgovine pri veliki lipi, ki je na levi strani ceste zaviješ k njemu. Tretja hiša na levi in to so oni.
Je poročen, dva ortočka, tako da sploh ni težav če pride cela družinica. Vseh so zelo veseli in vse očaraji s svojo mirnostjo in preprostostjo.
Res toplo priporočam!
V Ljubljani se da jahat pa pri Koširju v Gameljnah – jahalnica, pa pri Prešernu ob Savi v Tomačevem – je gužva in po mojem mnenju se konjem tam ne godi najbolje. Ostanejo še Stožice – imajo tečaje, sicer pa le tisti, ki so klubu – jaz sem že prestara za to, se pa jaha zgolj v maneži.
Priporočam še ježo islandskih konj na ranču Orle nad Lavrico – če znaš te popelje na teren, ki je pa tudi lep in ti konji so tudi nekaj posebnega.
Aja, tečaje imajo tudi v Trnovem- pri Ovnu; imajo pokrito jahalnico, s tereni pa nevem kako je sedaj.
Če še kaj lahko povem, le vprašaj, ker to je teme, ki prepleta moje življenje in življenje moje družine.
Ojla! ravno sem gldedala cene konjev, pa sem naletela na tole, precej zanimivo temo! Zato bi vam rada malo pomagala! Sice sem sama še otrok, zato ne bi znala povedati če so kakšni problemi glede starosti, vendar jih ne bi smlo biti, prej bi bilo lažje, saj so strmena vedno nastavljena na vam primerno velikost ( ponavadi velikos od prson na roki do rame), ker pa imate močnejše mišice bi vam to prej pomagalo pri galopu ( zelo hitro jahanje ), in pri sedečemu kasu ( srednje hiter tek- pri lahkemu jahanju konj teče isto hitro, le da se dvigujete. Pri sedečemu kasu pa noge močno pritisnete od konja, da vas čim manj dviguje). V konjeniškem klubu, kamor hodim pogost vidim tudi odrasle, ki so v začetnem tečaju ( sledijo mu še jahač 1, pri katerem delaš izpit in jahaš galop brez da bi konja učitelj imel na dolgi vrvici, potem jahač 2, ki je namenjen že preskakovanju ovir in prav tako še do jahača 5, pri vseh opraviš izpit-razen v začetnem tečaju,ko se učiš lahki in sedeči kas, korak, parado ( ko se vsi konji naenkrat vstavijo ) in pa tudi galop na vrvici. Cena začetnega tečaja je za 15 ur 150 eurov, ampak naučiš se res veliko! Če imate res veliko željo, vam priporočam kakšno konjeniško šolo, v vsakem primeru pa pojdite prej npr. v Ložnico, na kakšno kmetijo, kjr lahko po nizkih cenah preizkusite občutek na konju. kasneje, se mogoče celo odločite za konja. cena konj je od 350 eu (poniji) pa do več miljonov. Cena konj pada, in za nas, so najbolj primerni družinski oz. kreativni ali večnamenski ujahani konji. to so konji, ki niso namenjeni nekim tekmovanjem, temveč zgolj jahanju kot hobij. Cena je okoli 1000 eu! seveda pa lahko kasneje izberete tudikakšnega tekmovalnega, poisti ceni- čeprau ga je težko najti. Cena konja je predusem odvisna od njegovih staršev- vse bolj uspešni kot so oni, tem dražji je konj! priporočam vam ujahane konje, saj je res, da os dražji, ampak naučiti konja, ki še ni ujahan jahanja, je večinoma dražje, vsaj za nas, začetnike! Konji so najdražji okoli 7 in 14 leta, ko so na vrhuncu moči! Boxi so lahko od 100 evrov za popolno oskrbo in box, do 250 že za samo box (mesečno). to je predusem odvisno od kraja, in kakšne maneže so, oz. možnosti prostorov za jahanja in sušilnice ( krog v katerem konji hodijo, da se posušijo, v njem jih je več, loči pa jih elektrina mreža. Ponavadi pa so draži boxi v klubih! Veliko sreče!
Upsss! Se opravičujem za napako- obstajajo le jahač 1 in 2, vendar so potem med njima raznorazni teoretični in praktični izpiti, ki jih moraš uspešnoopraviti za nadeljevalni tečaj oz. licenco! sicer pa so vprašanja na teoretičnem izpitu čisto lahka… dobiš knjižico iz katere se učiš, čepreu je dovolj že, če poslušaš pri pouku ;))) pa srečno
stara sem dobrih 16 let in jaham odkar sem bila stara 5 let. jaham profesionalno kar pomeni da se učim in dressuro in preskakovanje narejenega imam jahaca 1 in delam 2 ker sem sedaj dovolj stara jahala sem ve večih klubih a najraje jaham v gameljnah. Jahala sem tudi v klubu trnovo in na stozicah. ker pa zivim v tujini sem tudi jahala v drugih klubih.
ce rabite kaj pomoci vam lahko z veseljem pomagam.
V Konjeniškem klubu PIP v Ljubljani 😉 Pri Prešernu ob Savi organiziramo tečaje jahanja za vse starosti, za otroke od 3 do 10-ih let organiziramo vodeno jahanje ponijev, za starejše pa začetne in nadaljevalne tečaje. Pri nas je mogoče tudi vhleviti konja (člani), kjer imajo konji na voljo dve pokriti jahališči, dve zunanji jahališči, spehajalnik za konje, popolno oskrbo in organiziran trening za tekmovalce, tako za preskakovanje zaprek, kot tudi za dresuro.
“Vsake oči imajo svojega malarja” in vsak človek svoje kriterije in želje, zato je najbolje, da se o tem, kaj je za koga dobro vsak odloča sam… 🙂
Vabimo vas, da nas pridete obiskat 🙂
Najdete nas na http://www.kk-pip.com/ , tel: 041 681 502 (Peter), se je pa treba naročiti, saj je jahanje mogoče samo ob prisotnosti inštruktorja.
Odkar sem ugotovila kako pokvarjen je folk v tem športu, da prihaja celo do zlorab mladoletnih oseb na tekmah, pa si zakrivajo oči, me je minilo do vsega. Eno je rekreacia, konj kot žival, ki je res plemenit, drugo so pa ljudje, ki si tu nabijajo svoj ego. Prenapihnjeni ego. Samo jahanje, zakon, nikoli ni prepozno. Samo če ohraniš distanco in ne greš v šport. Zelo fajn šport, če bi ljudje bili normalni.
Za začetek ni nikoli prepozno. Imam svojega konja, stara sem 26 let, kupila sem si ga pred 7 leti. Imam ga v Dobrovcah v okolici Maribora. Največje veselje na svetu in trdo delo (kupila sem troletnika, neujahanega), vendar če bi na začetku imela predstavo o višini stroškov, si ga verjetno ne bi omislila. Ko sešteješ – oskrba, veterinar, kovač, hrana, oprema zase in zanj… Prideš do enormnih cifer 🙂
quarterh, 02.07.2017 ob 17:46
Odkar sem ugotovila kako pokvarjen je folk v tem športu, da prihaja celo do zlorab mladoletnih oseb na tekmah, pa si zakrivajo oči, me je minilo do vsega. Eno je rekreacia, konj kot žival, ki je res plemenit, drugo so pa ljudje, ki si tu nabijajo svoj ego. Prenapihnjeni ego. Samo jahanje, zakon, nikoli ni prepozno. Samo če ohraniš distanco in ne greš v šport. Zelo fajn šport, če bi ljudje bili normalni.
Jaz redno jaham!
makaronček , 15.02.2005 ob 19:09
Mislim na konje. To je moja dolgotrajajoča želja. Kdaj ste začeli, kako dolgo že jahate? A imate svojega konja?
A mislite, da se da s tem športom začeti po 30tem letu? Sicer sem pri dvajsetih naredila začetni tečaj, to je kakih 20 ur jahanja, to je pa tudi vse.
ko sem v Dalmaciji vsako poletje, brez moža seveda, redno jaham,
Forum je zaprt za komentiranje.