A kdo govori in piše tekoče angleško?
Je tu kdo, ki piše, govori tekoče angleško? Torej vsaj C1?
Če ja, me zanima kako ste se naučili?
Eno je pač branje knjig v angleščini, gledanje filmov…
Samo s kom naj pa govorim, to pa ne vem.
Ste obiskovali tečaje, mogoče kaki spletni tutorji, mogoče delali v angleško govorečih državah?
TO, ko greš na potovanje, je ponavadi le par angleških besed. Tudi, ko sem bila na dopustu v ANgliji, se nisem kaj veliko menila.
Ja. Vsi doma.
Jaz sem se naučil z zanimanjem za računalnike + šola oz faks, branje knjig, gledanje filmov. Kasneje skozi delo – sem bil v službi – sicer v Slo – a delal za američane, angleže in francoze. Vedno je šla vsa korespondenca in pogovori v angleščini.
Mulc podobno – naučil se je sam skozi zanimanja, gledanje filmov, videov, spletne tečaje njemu zanimivih znanj, sodelovanjem na tujih forumih in skozi igranje online iger in sprotno dogovarjanje s soigralci iz vsega sveta na Discordu. Govori popolnoma tekoče in okvirno obvlada tudi nekaj dialektov. V resnici se pojavlja nekaj problemov s strokovnim znanjem, ker zna razložiti v angleščini, v slovenščini mu pa prehitro zmanjka besed.
Hm, v službi mi nikoli ni bilo treba uporabljat angleščine.
Na faksu smo seveda imeli veliko literature v ang. AMpak to je branje, govoriti pa ni bilo treba.
Igrice me nikoli niso zanimale.
In posledično sem ugotovila, da je moja angleščina totalno zarjavela. Pa ne vem kje, kako trenirat govor. Igric pa vseekakor ne bom igrala :).
Za začetek zelo pomaga, če gledaš in poslušaš tudi kakšne pogovorne oddaje v angleškem jeziku. Tam dejansko vidiš, kako govorci, katerih materni jezik je angleščina, le to dejansko uporabljajo v pogovoru. Kako se odzivajo, kako opisujejo stvari, kako postavljajo vprašanja. Kakšna je dinamika pogovora.
Na YT imaš ogromno delov oddaje Graham Norton. Pogovorna oddaja z znanimi gosti. Vedno je gostov več, tako da se dostikrat razvije čisto spontan pogovor tudi med njimi. Dostikrat gosti znane igralce, ki imajo ponavadi tudi zelo lepo izgovorjavo in izboren besedni zaklad. Priporočam. Je pa seveda takšnih oddaj še veliko, ogromno ljudi ima YT kanale z zanimivo vsebino itd.
Tečaj konverzacije ali privatna ura za pogovor v anglekem jeziku sta tudi super zadevi. Dosti jezikovnih šol iz angleško govorečih držav v sedanjem času nudi takšne tečaje preko Zooma. Malo pobrskaj po spletu, zagotovo najdeš kaj zase.
Naslednji korak je pa, da jezik tudi uporabljaš. Lahko si na spletu najdeš kakšnega sogovornika, ki se ravno tako uči angleško in je na tvojem nivoju znanja. Prednost tega je, da je zastonj in da te prisili, da jezik dejansko uporabljaš. Dobiš tudi zelo dobro povratno informacijo o tem, česa ne znaš dobro povedati in kje imaš težave. Svoje pomanjkljivosti lahko potem izboljšaš s pomočjo videov o tej tematiki (YT je dober vir) oz. s pogovorom z nekom, ki jezik govori bolje od tebe.
Ne pozabi tudi pisati. Dostikrat je pisati lažje kot govoriti, ker imaš več časa za razmislek o tem, kako sestaviti besedilo in katere besede uporabiti.
Lahko se tudi “pogovarjaš” sama s seboj. To izgleda tako, da si zastaviš neko vprašanje (ne čisto enostavno, ampak kaj bolj kompleksnega) in potem odgovoriš nanj. Recimo dobra vprašanja so Kakšno je tvoje mnenje o…, Razloži, kako deluje x , Razloži kakšno je v Sloveniji y, (vreme, navade, šolstvo, zdravstveni sistem, karkoli), Opiši, kako narediš z.
Obvezno med vprašanja umesti tudi taka, ki so povezana s tvojim življenjem, tvojimi službenimi obveznostmi, stroko, lokalnim okoljem, hobiji, zanimanji itd. in potem prosto govori o izbrani tematiki. Na enak način kot bi recimo razložila nekemu tujcu, ki bi te vprašal o tem. Ali pa kot bi problem predstavila na predavanju, v službi itd – torej v bolj formalnem okolju.
Lahko začneš sodelovati na kakšnem angleškem forumu.
Pomaga tudi, če si pri ogledu filma v glavi ponavljaš slišane stavke. Lahko tudi ustaviš film in na glas ponoviš manj znane besede ali zanimive fraze, da se naučiš izgovorjave oz. da si bolje zapomniš.
Predvsem si moraš ustvariti priložnosti za rabo jezika. Več kot boš govorila, bolje ti bo šlo.
Srečno!
učim se, 07.12.2021 ob 21:03
Hm, v službi mi nikoli ni bilo treba uporabljat angleščine.
Na faksu smo seveda imeli veliko literature v ang. AMpak to je branje, govoriti pa ni bilo treba.
Igrice me nikoli niso zanimale.
In posledično sem ugotovila, da je moja angleščina totalno zarjavela. Pa ne vem kje, kako trenirat govor. Igric pa vseekakor ne bom igrala :).
Povzetek, kje vse lahko uporabljaš angleščino:
– spletni forumi
– aplikacije/spletne strani namenjene pogovoru v angleščini z namenom izboljšanja govora
– tečaji konverzacije v skupini ali posamezno (privat)
– pogovor s tujci, ko si v tujini ali ko oni pridejo v Slovenijo (nujna je tvoja iniciativa za navezovanje stikov in pogovor)
– pogovor s kom drugim (v tvoji okolici ali kje drugje v Sloveniji), ki se ravno tako uči angleščine in jo želi izboljšati
– pogovor z ljudmi iz tujine (lahko preko spleta), s katerimi imate skupne interese ali strokovna znanja
Gre kot pravi Tisa. Ker si pa spraševala kako smo se naučili in utrdili znanje drugi, pa še nekaj kar sem pozabil omeniti; dobra prijateljica se je poročila s Škotom. Ker se zelo dobro razumem tudi z njim in njegovimi, pogosto vsi skupaj klepetamo o marsičem; od znanosti do službe, šol, politike, hobijev, itd. V teh časih po Zoomu / Skypeu, prej pa pogosto v živo. Kar dostikrat se dobimo pred ekranom za večerni klepet in pijačo… in tudi to dobro razvija jezik.
Ker najbrž nimaš kaj podobnega, bi te spomnil, da si to lahko pridobiš na načine, ki jih je omenjala Tisa.Po drugi strani pa je tudi v Slo kar nekaj tujcev, ki jim je materni jezik angleščina. Najdeš jih na netu. Če kakšno pocukaš za rokav in jo vprašaš, če bi klepetala s tabo – se lahko vzajemno učite in zabavate. Ona tebe uči angleščino – ti pa njo slovenščino.
Hvala. Sem se kar lotila iskanja.
Iščem kake filme, serije, dokumentarce na netu.
Pogovorne oddaje mi ne sedejo, bom pa poiskala kake dokumentarce, serije.
Na YT sem našla tudi kup lekcij za učenje angleščine. Uporabna reč, ker slišim izgovorjavo.
Ja, tečaj konverzacije se mi zdi fajn ideja. Iščem na netu kako varianto, nujno na daljavo. Dobrodošli nasveti kje je kaj uporabnega. Ni nujno, da je v Slo.
Privatna ura za pogovor v angleškem jeziku se mi zdi tudi super ideja. Dobrodošli namigi kje najti tutorje. Nekaj sem že gledala po netu. Niti ni tako drago kot sem mislila, da bo.
Ja, najti sogovornika je pa križ. Sem na FB brskala po skupinah za učenje angleščine. Jih je kar nekaj, tudi iščejo sogovornike pa ne vem, če bi se kar z nekim neznancem zmenila. Je veliko skupin bolj v stilu ko kaki možakarji z bližnjega zahoda iščejo žensko.. nekaj zelo čudnih objav. Mogoče bom počakala, da kaka ženska objavi, da išče sogovornika pa ji bom pisala :). Če ima kdo izkušnje, seveda dobrodošel. Ali pa, če je kaka slovenska, nemška, avstrijska… skupina, ki se uči angleško.
Ja, pisati pa sem povsem pozabila. PO mojem sem nazadnje v SŠ pisala. To je pa že četrt stoletja nazaj. Če na netu najdem in plačam nekega tutorja, verjetno tudi pregleda kar bi napisala?
Uf, če si sama zastavim vprašanje, se pokaže kako zanič sem v angleščini. Sem si postavila par vprašanj in moram reči, da me je ob mojih pogovorih sama s sabo prav sram. Nisem si mislila, da sem tako zanič.
Forumi še obstajajo? Ampak to mi itak ne sede. Sem pa raje šla malo po fb brskat po skupinah, ki bi me mogoče zanimale. Slovenskega poznam samo enega, mon :).
Eh, ko grem na dopust, mi angleščina nič kaj prav ne pride. Ok, saj na letališču moram znati par besed, ko rezreviraš sobo tudi, ampak to je pa to. Da bi se pa s kom pogovarjala pa se ne. Če odštejem, ko vprašam za smer, kako nekam pridem… drugače pa na potovanjih nikoli ne govorim z ljudmi. Ni neke prilike. Da bi pa imela v Slo priliko govoriti angleško? Hm, ja, kakih 20 let nazaj, ko sem delala kot vodička pa še takrat bolj nemško. Drugače pa ni neke prilike.
Kakih znancev na Škotskem ali pa kje drugje, kjer je angleščina, pa žal nimam.
Sem šla čekirat tudi te variante, da bi se tujci želeli učiti slovenščino, v zameno za angleščino. Nič našla. Pa je kar nekaj skupin za take izmenjave. Samo za slovenščino očitno ni zanimanja. Pa itak se mi zdi bolje, da plačam nekomu, da me uči angleščino kot pa, da v zameno jaz nekoga učim slovenščino :). Bo bolj učinkovito. Sem našla ogromno jezikovnih izmenjav, samo slovenščina, žal ni iskana.
Dobrodošle tudi ideje za kako sezonsko delo recimo na Škotskem.
Čeprav ne vem, če je sedaj še vedno možno, brez nekih hudih kompliciranj, it delat v UK.
Mogoče ima kdo izkušnje z delom na Malti? Tam je tudi angleščina. Mogoče kako poletno sezonsko delo.
Pa seveda tako, da govoriš dosti z ljudmi. Ne, da si neka čistilka ali pa kaj podobnega, kjer ne rabiš govoriti.
preveč komplicirate. a to da človk shod rab prej ndrit celo dizertacijo? jezik je kukr kera druga veščina v lajfu. če je ne uporabljaš zrjavi. to morš sm uporabljat kodr kol lohk.
jz znam srbohrvatsko v nulo. pa po rusko tut. angleščine se nismo učil kj preveč. sm se prot naučiš k uporabjaš net. za razumet je že dost. sj zame.
sabaka, 07.12.2021 ob 23:33
preveč komplicirate. a to da človk shod rab prej ndrit celo dizertacijo? jezik je kukr kera druga veščina v lajfu. če je ne uporabljaš zrjavi. to morš sm uporabljat kodr kol lohk.
jz znam srbohrvatsko v nulo. pa po rusko tut. angleščine se nismo učil kj preveč. sm se prot naučiš k uporabjaš net. za razumet je že dost. sj zame.
Mogoče pa ti rabiš disertacijo, da se naučiš slovensko?
učim se, 08.12.2021 ob 07:41
Mogoče pa ti rabiš disertacijo, da se naučiš slovensko?
disertácija tudi dizertácija -e ž (á)
znanstvena razprava za dosego doktorskega naslova: delati, napisati disertacijo; disertacija s področja dialektologije / doktorska disertacija
mrbit jo ti? hahahahahhahaahahahahahhaahahhaahahah
@ucim se,
pozdravljeni
pred časom sem prejel bon za učenje katerega koli tujega jezika v znani jezikovni šoli. Ker mi je ostalo še veliko €€ na računu, sem vam pripravljen ugodno zakupiti program ki bi vas zanimal (npr konverzacije z native speakerjem) v zameno za manjše nadomestilo kot bi vas prišlo.
Prav tako tudi če koga drugega zanima prosim da mi piše na priložen mail:
lp
ugodno prodam, 08.12.2021 ob 11:42
@ucim se,
pozdravljeni
pred časom sem prejel bon za učenje katerega koli tujega jezika v znani jezikovni šoli. Ker mi je ostalo še veliko €€ na računu, sem vam pripravljen ugodno zakupiti program ki bi vas zanimal (npr konverzacije z native speakerjem) v zameno za manjše nadomestilo kot bi vas prišlo.
Prav tako tudi če koga drugega zanima prosim da mi piše na priložen mail:
lp
Za katero jezikovno šolo pa gre? Da malo poguglam kakšne tečaje imajo.
ugodno prodam, 08.12.2021 ob 15:57
pozdravljeni,
saj sta samo 2 resnično veliki in s tradicijo + mednarodno akreditacijo.
Za več info mi pišite ko se odločite. Imajo pa tudi različne paketne akcije. (zimske itd)
Lp
Hm, ravno toliko vem kot prej :). Ok, naj ostane skrivnost :).
Če jezika do sedaj ob vseh vsebinah v angleščini nisi osvojila, ga niti ne boš. Izboljšala z uporabo, da, prav znala pa ne boš. Žal kot vse na svetu je povezano s naravno danostjo. Listening comprehension je pri jezikih najbolj pomemben in če bi imela ta skill, bi ti bila angleščina blizu, ko bi samo mimo televizije šla. Z veliko dela boš seveda dvignila nivo, ampak ugotovila, da je tvoje znanje toliko močno, kolikor močna je bila angleščina v osnovni šoli. Zato je tako pomembno zgodnje učenje jezikov. V tujini sem preživela xx let, ves čas v stiku z angleškim jezikom, pa ne bom nikoli fluent, tudi na dialektih pogrnem. Žal.
Forum je zaprt za komentiranje.