Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek a kaj izdelate/naredite sami, kar načeloma kupimo?

a kaj izdelate/naredite sami, kar načeloma kupimo?

monovci, katere so zadeve, če so, ki jih naredite sami in ne kupite (tako blago kot storitev), pa jih običajno kupimo? npr a kaj izdelujeta doma, si nasekate drva sami, prebelite stene, izdelujeta nakit, vlagate zelenjavo, karkoli takega, kar se načeloma dobi tudi v trgovinah oz kjerkoli zunaj?

ja, belila sem dostikrat, pa vse kar paše zraven.. voščilnice skoz sama delam, to mi je za dušo hehe.. vlagam ne, ker ne pojem veliko tega, ko se mi zalušta kupi rdečo peso in kisle kumarice, ostalo mi ni.. v preteklosti sem si kaj zašila, napletla, ko se mi je še dalo.. drv pa ne rabim sekat v bloku hehe..

Kuham marmelado z domačega sadja, vlagam zelenjavo z domačega vrta, sama si izdelam zavese, posteljnino. Mož sam beli, položi parket, vinil, ploščice. Narediva domač kis, skuhava jabolčni sok.

Dost stvari, od balkonske ograje, kopalnic, pregradnih sten, montaže vrat, predelave pohištva, tudi custom izdelave, popravilo/ predelava kavčev, komplet izdelava mansarde (sobe za zajebancijo na podstreh, katerih izdelava se ne mudi), menjava kpl kanalizacije v hiši, obnova kopalnic komplet…nekaj kot ” firbec”, nekaj pa zato, ker majstri ne bodo nardil tko, da istočasno zadeva še obratuje, oni ponavadi rabjo prazno. Pa ker so zame šlampasti-detajli jih požrejo. Nekaj pa zato, ker so določeni zlatarji. Npr. pri balkonski ograji sem ujel 10k evrov za 7 osemurnih šihtov dela…., kopalnica na podstrehi 4m2 me je koštala jurja, sem “včeraj” končal, morm sam še tuš nažgat in povezovalno prečko za pršni zaslon.

Tudi ležaj na pralnem stroju menjali in polosovine na avtu pr kolegu, ležaje na lastnem volvotu, šraufali mopede/motorje, izdelali custom mopede, čudne bicikle….

Sestavljam in popravljam računalnike za doma in kolege.

Ni da ni,  vse probamo?

Ja, včasih se drkarm s kkšno stvarjo 4 ure, pol pa vidm, da obstaja in se jo da v bauhausu kupit za 20e, jz pa zabijal cajt…

No če samo skuhamo sami, je veliko narejenega.

Vsak dan kosilo, včasih na zalogo skuham golaž, bolonjsko omako, polnjene paprike,

Tudi domačo pizzo, ki jo nafilamo kar nam paše, seveda tudi testo je domače, včasih tudi domač kruh.

Kisano zelje in repo, kot je delala moja stara mama, se v bloku ne moremo iti.

Beljenje, tudi kitanje, menjava baterije -pip, popravilo fug med ploščicami, krpanje nogavic na prstih, krajšanje hlač in kavbojke…pa še kaj bi se našlo. Je pa res, da v bloku si omejen s prostorom in hrupom oz. Ure počitka.

Izdelujem čisto vso kozmetiko (predvsem po individualnih potrebah kože – kreme, serume, šampone, balzame, zobne paste, deodorante itd) in vsa čistila za dom. Teh zadev že vsaj desetletje ne kupujem več po trgovinah, oskrbujem tudi družino, prijatelje, znance. Nabiram tudi rastline, iz katerih delam macerate, glicerolne izvlečke, hidrolate in destilate.

Veliko izdelujem tinktur, sploh ameriški slamnik je pri meni zelo aktualen. Od vložene zelenjave največ izdelujem peste (bazilika, drobnjak, peteršilj, čemaž, rukola), ki mi pridejo zelo prav in jih čez celo leto dodajam v vse živo. Pa še rok trajanja je skorajda neomejen, če je le priprava pravilna. 🙂
Že iz študentskih let si delam tudi svoje paradižnikove mezge, čokoladne namaze brez cukra, arašidovo maslo, tahini, razne zeliščne mešanice, marmelade. Rada sem v kuhinji in pomembno mi je, da imam vsaj malo več kontrole, kaj dam vase. In nase – veliko si šivam in v zadnjem času porabim ogromno (preveč) denarja za blago. Ampak stik določenega blaga s kožo mi iz leta v leto igra pomembnejšo (odločilno) vlogo, ker sem pri tem postala precej senzorično občutljiva in izbirčna.

No, stanovanje pa sem prebelila ravno prejšnji mesec, a pri tem opravilu nikoli ne čutim neke vznesene radosti. 😉

Seveda. Beljenje da. Peka kruha, izdelava sladic. Samoskrba z zelenjavo, delno sadje. Upam, da butasti vladi ne predlagaš kakšen nov davek.

Veliko. Zadnje čase se od obrtniških del pri obnovi hiše obračamo k hrani.

Se mi zdi optimalno, da izkoristimo zemljo in njene darove, bolj zaradi zdravja in da vemo kaj jemo. Vlagamo, marmelade kuhamo, naslednji projekt bo domača sušilnica za sadje, industrijske so za en klinc.

Prodala sem delat milo, pa se mi zdi brez veze, če kupiš sestavine, raje bi dobila stare recepte s pepelom  in lojem,  ampak menda ni tako simpl.

Znam štrikat in šivati, ampak ne vidim potrebe, cunje so najcenejše od vsega trenutno.

Odgovor na objavo uporabnika
daisycutter, 27.09.2025 ob 14:07

Veliko. Zadnje čase se od obrtniških del pri obnovi hiše obračamo k hrani.

Se mi zdi optimalno, da izkoristimo zemljo in njene darove, bolj zaradi zdravja in da vemo kaj jemo. Vlagamo, marmelade kuhamo, naslednji projekt bo domača sušilnica za sadje, industrijske so za en klinc.

Prodala sem delat milo, pa se mi zdi brez veze, če kupiš sestavine, raje bi dobila stare recepte s pepelom  in lojem,  ampak menda ni tako simpl.

Znam štrikat in šivati, ampak ne vidim potrebe, cunje so najcenejše od vsega trenutno.

Daisy, izdelovanje mila je precej preprosto, tudi na stari način z lojem in pepelom. Meni je večji problem, ker je pH mila zelo visok in (vsaj na dolgi rok) zelo neprimeren za našo kožo. Uravnavati se pri milu pH-ja ne da.
Trgovinska mila v veliki večini pa niso prava mila (četudi so poimenovana tako), saj niso narejena iz maščob, pač pa iz detergentov (PAS – površinsko aktivnih snovi), kar pa je že čisto druga zgodba…

Odgovor na objavo uporabnika
1tipka, 27.09.2025 ob 14:14

Daisy, izdelovanje mila je precej preprosto, tudi na stari način z lojem in pepelom. Meni je večji problem, ker je pH mila zelo visok in (vsaj na dolgi rok) zelo neprimeren za našo kožo. Uravnavati se pri milu pH-ja ne da.
Trgovinska mila v veliki večini pa niso prava mila (četudi so poimenovana tako), saj niso narejena iz maščob, pač pa iz detergentov (PAS – površinsko aktivnih snovi), kar pa je že čisto druga zgodba…

Ja, sem brala, da naj bi bila bolj za pranje, kot za umivanje . Saj postopek mi je znan, nisem pa doma probala, mogoče pa bom to zimo. Menda tudi ni čisto vseeno kakšen pepel namakaš…mislim katere rastline…pa ph je višji dlje kot namakaš,  kolikor vem?

Mah, za probat je, za delat stalno doma pa najbrž ne… Hvala vseeno.

Belim, dva knjizna regala sem naredila, menjala pipe, kuhinjska korita, skoljko, cistila zamasene odtoke, polagala tapete, talne obloge, polagala ploscice. Gojim zelenjavo, a jo samo zamrznem, ne vlagam, Travo kosim s traktorsko, rocno in nitkasto. Sivam oblacila.  Sesijem vse, razen plasca. Zdaj, ko je vse tezje dobiti blago iz naravnih materialov, mi pride prav stara zaloga. Sama se ucim 2 tuja jezika, v enem zdaj ze lahko berem knjige in clanke. Naredim vse, a se zdaj vsega niti ne spomnim.

Tudi milo sem delala en zelo kratek cas, a se mi je pH zdel previsok, zato sem nehala. V sili lahko tudi kaj spletem, samo potrpljenja za velike kose nimam, rokavice ali nogavica pa niso prevec dolgocasne. Skratka, sem deklica za vse.

Veliko naredimo sami. gradnja hiše, montaža pohištva, lastna zelenjava v vrtu, kupim živega prašiča in imam koline, kokoši in vsak dan sveža jajca, kuhamo, pečemo kruh, pecivo, … veliko stvari poskušam sam popravit, vedno mi ne uspe, olje na avtu si sam menjavam, …

Vsega ne naredim čisto sam pač pa z prijatelji med sosedska pomoč. Pomagamo si eden drugemu, vsak nekaj zna in še drugega nauči.

Marsikaj tudi kupim, tudi takšne ko znam sam naredit. Ne  zmorem vsega, dan ima samo 24 ur. Ampak če se trgovine zaprejo, ni nobene panike.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close