Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis a je glAvnica ali glavnIca?

a je glAvnica ali glavnIca?

Zdaj pa nič več ne štekam. Vedno sem mislila, da se glavnica naglasi na A, če se ne motim smo tako govorili tudi na faksu, zdaj pa slišim reklame, kjer govorijo glavnica s poudarkom na I. Kako je prav??

GlAvnica, z ostrivcem na prvem a, tako pravi SP. GlavnIca, z naglasom na i, pa je menda del postelje … ampak verjetno v reklamah ne govorijo o posteljah, a ne?

Zgleda da je naglas na A.

Mene je tudi točno to zmotilo. V reklami za sklade od Triglava se mi zdi.

GlAvnica je pravilno. Glede reklam na TV-ju in po radiu pa samo: LUBI BOG POMAGI!!! Ne znajo naglaševati.

Zadnič sem poslušala radio in reče voditeljica namesto mEtla, metlA, z naglasom na zadnjem A. Probite izgovoriti naglas, pride zelo smešno predvsem čudno 🙂

Glavnica (naglas na a) je, tako kot je pupika rekla, pravilno, glavnica (naglas na i) pa pomeni del postelje, kolikor jaz vem:)

Tudi anekse na TV naglašajo na e-ju, kar se sliši grozno.

Ja, vendar je po pravopisu pač tako. Mislim pa, da bi lahko tej besedi končno že pustili, da bi se udomačila in da bi jo brez greha naglašali na prvem zlogu, áneks torej.

Za glávnico kot del postelje sem tudi izvedel šele iz pravopisa. Običajno temu rečemo zglavje ali vzglavje

New Report

Close