Najdi forum

V časopisih pogosto zasledim, da uporabijo -, (torej pomišljaj in vejico) skupaj. Meni se zdi to napačno. Se motim?

Ni napačno.
Mogoče primer na hitro: Med dopustom, ki se je bilžal – lani so ga preživeli ob morju -, so se nameravali povzpeti na Triglav.
Je bolj tak stavek res na silo, ampak mislim, da s pomišljaji in vejico je pa edino prav tako. LP

Ne, ni napačno.

Pravilno je (da piskrček pristavim:)).

Ampak, glej ga, zlomka, kaj pa v tem primeru naredimo z dvema zaklepajema, ko je prvi zaklepaj pravzaprav del smeska?

= (da piskrček pristavim :))

Paragraf 392 v SP pravi:

Kadar je vrinjeni stavek med dvema stavkoma, za drugim pomišljajem lahko pišemo vejico: Med nami je bil – kako smo bili slepi -, vendar ga nismo prepoznali.

Torej je vejica možna, vendar se mi zdi zelo nerodna in nepotrebna. Citirani paragraf je tako tudi v delnem nasprotju s paragrafom 381, ki pravi, da nestični pomišljaj namesto vejice poudarjeno ločuje kakšno besedo ali misel stavka: Prijatelj – to je beseda vseh besed.

Če pomišljaj torej nadomesti vejico in je še močnejše ločilo od nje, zakaj bi mu vejico še dodajali??

Sicer pa SP v tem primeru gor ali dol, kombinacija “-,” se mi zdi oooooobupna.

Meni je pa všeč, ker mi pomaga k lažji berljivosti in razumljivosti besedila. Še posebej očitno pri zapletenih povedih. In to, mislim, je glavni namen te kombinacije ločil. Seveda bi lahko razpravljali o stilu in rekli, da je treba stavke razvezati tako, da bodo enostavni, krajši. Včasih pač ne gre.

Pri meni je ravno nasprotno – več ko je ločil, manj berljivo se mi zdi besedilo.

Ob napisanem sem se spomnila stavka, ki sem dobila v prejeti pošti in me je spravil prav v dobro voljo:

“Tisti, ki tistega, ki je desko, ki pot, ki proti Zgornjim Ruknjam vodi, kaže, vzel, prijavi, dobi lepo nagrado.”

🙂

Tu se strinjam z Jano. Mene zmoti, če ta vejica manjka, ker potem branje zahteva več razmisleka o tem, na kaj se nanaša nadaljevanje stavka.

Hm, točno takšno je bilo moje razmišljanje. Če pomišljaj nadomesti vejico, zakaj za hudiča pol še eno pisat? Je pa torej dejstvo, da NI napačno, če jo izpustimo.
Hvala vsem!

spela napisal:

> Tu se strinjam z Jano. Mene zmoti, če ta vejica manjka, ker
> potem branje zahteva več razmisleka o tem, na kaj se nanaša
> nadaljevanje stavka.

Vidiš, mene pa zmoti, če je ob pomišljaju še vejica, ker potem razmišljam, kaj naj bi to pomenilo.

Kako smo si različniiiiii … :)))

New Report

Close