Najdi forum

Zadnjič je bila tema tu kako se pišejo besede: na njo in ostale njej slične.
Dejali ste, da je odvisno od situacije, kar se strinjam, ampak v podnapisih na tv pa zadnje čase čedalje bolj opažam, da so take besede kar lepo vse pisane skupaj. Je to kakšna nova moda?

Ravno včeraj sem zasledila ko je bilo napisano: Čeznjo je podal krožnik. Nanjo ni pomislil. Nebo hodil na kosilo.
Jaz bi to vse napisala narazen, mar ni to tako?
Prosim povejte kdaj se najverjetneje to piše skupaj in kdaj narazen, da bo tudi meni jasno enkat za vselej. HVALA!

Čeznjo je podal krožnik
Povsem v redu, možno pa je tudi ločeno pisanje, če je krožnik podal čez NJO (torej ne čez MENE – oz. čezme).

Nanjo ni pomislil.
Ista utemeljitev, torej odvisno od poudarka. Glede na pravopis (§873) je to tudi bolj običajna oblika kot “na njo”.

Nebo hodil na kosilo.
Možno pri garažnih televizijah na SV Slovenije, na resnih TV pa ne.

P.S. Je tisti “enkat” na koncu tipkarska napaka ali … ? Pa znanje o postavljanju vejic bi bilo treba obnoviti – ali pa morda samo uporabiti.

Nekateri predlogi (na, čez, skoz, pred, ob …) se lahko pišejo skupaj z naveznimi oblikami osebnih zaimkov (-(e)nj, -njo, -me …). Lahko pa to pišeš tudi narazen, če hočeš bolj poudariti (nanj -> na njega).

Prva dva stavka sta torej pravilna. “Nebo hodil na kosilo.” je pa napačno – povedni sedanjik glagola zanikamo z ločeno besedo “ne” (izjema so le “nisem”, “nočem” in “nimam”). Povedano enostavno – na glagole ne lepimo spredaj “ne” tako kot na pridevnike in samostalnike. Tako so napačni tudi “nevem”, “nepiše” …

New Report

Close