Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis 50 odtenkov sive

50 odtenkov sive

Najbrž zato vidiš neko globino.

Tale zadnji komentar je odveč. Ali je res tako težko razumeti, da imamo različne okuse, ker pač imamo različne misli, različna življenja in različno obremenjene duše?

so knjige in so knjige..boljše-slabše, ‘trše’/’mehkejše’..pač se bere še kaj drugega kot Prousta, Kafko, Torkarja, itd…velja isto kot za vse stvari s katerimi se v življenju srečujemo..tudi naši domači filmi so top..no, ampak meni negledljivi..kup nekih zateženih dialogov in dolgočasnosti, razvlečenosti(pa pustimo Kekca ipd.)..sicer se v ozadju skriva, vsaj povečini, dobra zgodba..liki so nedvomno fantastično odigrani, ker dejstvo je, da naši igralci fantastično obvladajo svoj posel..ampak priokus zateženosti je premočan..mene je knjiga potegnila..še daleč, da bi bila literarni presežek pa vendar..sicer bi si želela zrelejšo protagonistko in starejšo moško figuro..zdi se mi, da bi bila knjiga,hmm..močnejša..in res se določene zadeve ponovijo..pa vendar..meni berljiva..tudi limonade nekatere/i gledajo zato, ker sladke zaljubljenosti po dolgih letih skupnega življenja ni več..kdor reče, da je po 15ih letih še vedno zaljubljen, potem..no, pa pustimo to;)..dejstvo je, da nas pritegne tisto česar nimamo ali pa zaradi takšnih in drugačnih razlogov tega ne dobimo dovolj;) vsak prakticira seks na svojstven način…mogoče nam je nekaterim knjiga zanimiva zato, ker je v njej drugačnost, ki nas privlači;) ..kar pa ne pomeni, da nas tisto kar prakticiramo ne zadovoljuje..pa lp

ta knjiga je knjiga, ki jo vzameš v roke pred spanjem.
nekateri zato, da lažje zaspijo, nekateri pa zato, da ne zaspijo ;o)

je pa tako, da v današnjem času, v današnjem svetu, ko je vse tako hitro, ko se sex zgodi zato, ker se “mora”, da nisi “out”,… si vsaka želi prebrati kakšno takšno pravljico.
nekako me zgodba spominja na zgodbo iz filma Čedno dekle in kot je rekla Julia Roberts “I want more. I want a fairytale.”

LP, N

Kaj bi to pomenilo?

Kaj bi to pomenilo?[/quote]ž

sex je brez vrednote. če bi imel kaj teže, bi bilo drugače. si pa vsaka želi nekoga, da jo po rokah nos. in on v knjigi jo. v vseh pogledih ;o)

LP, N

Kaj bi to pomenilo?[/quote]

sex je brez vrednote. če bi imel kaj teže, bi bilo drugače. si pa vsaka želi nekoga, da jo po rokah nos. in on v knjigi jo. v vseh pogledih ;o)[/quote]

Hja, kakor katera. Ne seksam z vsakim in imam drugačna vizijo, pričakovanja, zato tovrstne pravljice niso zame.

Če bi se slovenke v svojem telesu počutile tako svobodne in samozavestne in če bi slovenci poskrbeli da njihovim dragim ˝pride˝ vsaj vsakih drugič, bi bilo življenje v naši domovini zagotovo lepše… Vsaka knjiga ti lahko da nekaj in vsak v njej vidi svojo resnico…

Trilogijo sem mukoma prebrala. Razlogi:
1. ugotoviti, zakaj je tako prodajana (v bistvu sem odgovor že vedela),
2. zakaj ženske v službi jokajo in kar naenkrat poslušajo Chopina, Bacha,Tallisa…prej pa so poslušale turbo folk , narodno zabavne viže, brale Obraze in Lady( delam v kolektivu kokošnjak d.d.),
3. ugotoviti, kako sta osvetljena psihološki in sociološki vidik glavnih protagonistov zgodbice.

Najprej odgovor, zakaj branje z muko. Zato, ker je 12,50 cm debeli špeh ena hujših literarno- mazohističnih izkušenj mojega ne prav kratkega življenja (btw- sem ljubiteljica dobrega branja, raznih knjižnih žanrov). Glede na to, da je ena od mazohističnih lastnosti tudi potrpežljivost, sem potrpela do konca v upanju, da se na novi strani, v novem poglavju, drugi knjigi zgodi TISTO. Dramaturški vrh,literarni orgazem, katarza, nekaj, kjer bom vsaj podoživela svoje nekdanje občutje v spolnosti in v odnosu Gospodar – sužnja, ki je resnično globoko in trajno. To se ni zgodilo. Številni suhoparni opisi orgazmov, seksualnih aktov, pričakovanj, strahov, zmag,zarot, nadzora, opisi tajkunskega razkošnega življenja, ki sodijo nekako v pravljice(stran od težav vsakdana), so me iz strani v stran puščali bolj nepotešeno(ne, nisem frigidna).

1. knjižice so napisane za duše povprečnih razočaranih gospodinj, ki med vsakodnevno rutino zakona hrepenijo po pravljičnem bogastvu, spremembi v postelji, ljubezenskih izjavah , razvajanju…Avtor trilogije( avtorica? ) pozna tržni marketing. Vesela sem, če se je vaša spolnost zaradi branja novega sex svetega pisma izboljšala. Žalostna sem, če so bili vaši otroci večkrat ob pogretih kosilih iz menze, od tašče, vaš partner pa frustriran za šankom, na kolesu, v fitnesu..:)
2. ženske hrepeni-jo(mo) po gospodarju. Tega je mnogo mnogo, čeprav v latentni obliki. Vzroki? Današnji moški so navadne babe z masko “moškega”.
3. Prebrala sem mnogo drugih literarnih in strokovnih del, ki govorijo o razvoju človekove spolnosti, o različnih seksualnih praksah, se pogovarjala z ljudmi, ki izživljajo drugačne seksualne prakse, z ljudmi, ki se ukvarjajo s problematiko odvisnosti (od nadzora, od seksa, od dela, iger na srečo, interneta…). V delu ne gre za ljubezenski, pač pa za skrajno patološko posesiven odnos (nadzor, ljubosumje, podrejenost), ki sprva noče biti seksualne narave, pa vendarle je in to vedno bolj -psiho in sociološke narave) .Obilica seksa, bogastvo, nadzor je le krinka za problem, o katerem avtor v resnici ne zna ali ne upa spregovoriti. Verjamem, da ljubezen zdravi, vendarle ne tista, ki ima v ozadju materialne dobrine in lepote telesa, manipulacije in preračunljivost.
Ker ne govorim le o teoriji, pač pa tudi o življenjski izkušnji, ki je izjemno močna in človeka zaznamuje za vse življenje in se z njo bojuje kot narkoman z odvisnostjo od igle…, mi omenjena uspešnica deluje kot pocukran proizvod ameriške hiper produkcije s happy end-om. Komaj čakamo na film, kajneda? Smo že mokre….:)

Komentarji so očitno na intelektualnem nivoju knjige. To bo, promiskuiteta in spolna potešenost, to nas bo rešilo! Demokracija prinese malo svobodo in ljudje se takoj poženejo tja, kjer je največja greznice, pa naj si gre za 50 odtenkov sivine, Svet na kanalizaciji A ali Požarreport. Kake opice!

Ne vem kakšno globino in literarno vrednost ste pričakovali od priredbe fan-fictiona Somraka?!

P.S. nimam nič proti fan-fictionu, nasprotno – ff vsebuje nekaj neprecenljivih draguljčkov, težava je le v tem, da jih je treba zeeeloooo dooolgooo iskati…

Lahko kakšen primer našteješ?

Ojoj, zadnji fanfic sem prebrala pred približno šestimi leti in takrat je bilo najbolj in Lord of the rings in seveda Harry Potter. Zdaj iz glave se spomnim samo dveh avtoric, Mirabelle in Amanuensis, pa te strani http://www.notquiteroyal.net/switchknife/index2.htm

Ne vem če je še vedno tako, ampak takrat so vse najboljše avtorice pisale predvsem slash.

Verjetno bo kdo, ki je bolj na tekočem z aktualno ff sceno znal kaj pametnejšega povedat oz. predlagat.

Jaz knjige še nisem prebrala, se ravno “pripravljam”, tako da ne morem sodelovati v tej temi. Me pa zanima, če kdo ve, kje bi lahko dobila ebook. Lahko angleško verzijo ali slovensko. Hvala :D!

Angleško lahko kupiš, slovenske pa ne. Saj to si hotela vprašat, ne?

To je tako, kot da bi tebi “očitali”, da prehitro obupaš, ker že po par prebranih straneh odnehaš z branjem in ji niti ne daš priložnosti. Potem pa podajaš kritike le na podlagi par strani. Če vsak ve zase, kaj mu je všeč, kot praviš, potem dovoli ostalim, da zase odločijo, kaj jim je všeč. Ne sodi po sebi, da ljudje berejo s takšnim naporom, kot bereš ti, ko ti neka knjiga ni všeč. In še manj to, da se zaradi tega nimajo radi. 🙂 Mogoče so samo bolj žilavi. 😉

Sicer pa knjigo berem, sem nekje na tretjini. Knjiga mi je zanimiva najprej iz psihološkega vidika, ker pokaže, kako pretekle izkušnje vplivajo na naša življenja, da ne rečem prepričanja, ki nas lahko popeljejo po “napačni” poti. Po drugi strani pa mi je zanimiva tudi iz vidika erotike oziroma doživljanja spolnosti skoti ženske oči. Poleg tega vzbuja poželenje po partnerki, ki se mi med branjem non stop prikazuje. 🙂 Del njune življenske zgodbe me spominja tudi na svojo oziroma najino, ampak nič tistega, kar je v zvezi z BDSM.
Je pa res, da se mi je zgodba zdi precej predvidljiva, vsaj kar se tiče njenih okvirov in glavnih zapletov oziroma razpletov. Romane sicer zelo redko berem, rad pa gledam filme, tako da knjiga je zame le daljše in bolj osebno podoživljanje filma.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Citiram: Mogoče so samo bolj žilavi. 😉

Ok, žilavi mazohisti. .::))))

Ne, saj razumem, kaj si hotel povedati, ampak veš, koliko časa gre v nič, če se siliš brati nekaj, kar ti v resnici ni všeč, namesto da bi tačas bral nekaj, v kar enostavno “padeš” ?

Psihološko analiziranje in podobno,… jah, no.

🙂

Veš koliko dobrih knjig lahko zamudiš, če jih prenehaš brat že po 5 straneh. 😉

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

….tile komentarji…ja kul enim je všeč spet drugim ne….v končni fazi pa je pomembna zgodba v ozadju…..in predvsem…je zanimiva njegova zgodba….in niti ne toliko njena….ki se več ali manj vrti okoli sexa, njegov svet je svet mnogih od nas, pa ne govorim o njegovih spolnih nagnjenjih…pač pa o njegovem življenju….meni osebnoje bila zgodba všeč in sem vse tri prebrala z globokim zadoščenjem…..in kakorkoli, mogoče te res na čase pusti ravno dupne in se zgodba vleče…..a je vsekakor boljšebranje, kot pa poslušanje poročil ali pa branje časopisov kjer ni drugega kot P……..!

Lp

dupne …res je, vsaj kar se dupeta tiče

ha ha ha…ja ravnodušne…ok zdj? Dupe!!!! Groza…

No ob vseh teh komentarjih sem uživala in se pošteno nasmejala “močnim komentarjem pomembnih literatov tukaj gor ” :)))))
Sem pa pripadnica igrivosti in osvobajanja uma če ne druga …. tako da se mi ta knjiga ne glede na vse negativne komentarje zdi prava sprostitev za urico pred spanjem …. po takem branju paše pa še kaj drugega in smo vsi veseli pa nasmejani …

Imejte se radi 😉 🙂

Berem že drugo knjigo in sem naravnost navdušena. Všeč mi je žanr, všeč so mi humorni vložki, všeč mi je gospod Grey :). Res je, se ponavljajo scene seksa, non stop zardeva…ampak kako lepo pokaže kaj manjka naši družbi. Ampak vidim, da nekateri tega ne vidite, ker ste preveč zagledani vase. Grey izkazuje svojo ljubezen na napačen način, z obdarovanjem, z razmetavanjem denarja za ples z njo. Ne zna pokazati ljubezni, ampak ona ga uči. On je tisto kar današnjim moškim manjka! Odločnost, zrelost, ja princ na belem konju. Danes takih manjka. Pa ne govorim o denarju in o tem, da bi morali moški financirat svoje žene, sploh ne. Govorim o tem, da nam danes manjka moških, ki bi videli samo svojo princeso, jo razvajali na najboljši možen način, ji bili predani….in manjka sodobnih Anastasij. Žensk, ki bile predane svojim moškim, ki bi ga presenetile, pohvalile, bile njihove princese.
Vidim, da so največji kritiki te knjige ljudje, ki imajo nesrečne zakone in so sami zagovedeni. Ljudje, ki si niso zmogli najti pravega partnerja, preveč feminizirane ženske in prevelike moške copate. Naša družba je pokvarjena do konca, brezosebna, egoistična, brezvezna. In ja, bistvo današnje družbe je samo moč in denar. Nimamo pojma več kaj je to prava ljubezen.
Odkar sem prebrala Twilight (ja, požrla sem vse tri knjige v dveh tednih) in odkar berem tole, kar bom tudi prebrala v dveh tednih, gledam na življenje popolnoma drugače. Imam druge prioritete, znebila sem se in se še bom balasta v svojem življenju….

Balasta je čuda v pravljicah, pa niso resnične, ane? Podleganje različnim vplivom kaže na to, da se še zdaleč nismo izoblikovali. Ni vseeno, v katero smer teče razvoj, zato odprite oči. Svoje.

Ok.
Moje mnenje:
Knjiga je ful EROTIČNA,gre za S&M Odnos,takšen kot muzika od RIHANNE
(obsesija,strah, ljubezen,bolečina,pridobivanje spolnih izkušenj 21 letne Anastazije,ter ves čas poudarjanje lepote Kristjana ter Anastazijine motnje hranjenja…)

Mislim da je bolje brat v ANGLEŠKEM JEZIKU,saj so besede v knjigah slovenske različice tudi popačene- ni direktnega prevoda besed

ZASTONJ lahko na YOUTUBU poslušate celotni prvi 2 knjigi(Angleško) na:
http://www.youtube.com/user/5Oshadesofgrey

P:S.:to knjigo večinoma berejo ženske(35-50 letom),
Malo najstnic bere, saj je na voljo dovolj serij in filmov da nimajo časa za branje
In nazadnje
L.P.,UŽIVAJTE 🙂

New Report

Close