42 letna nečakinja bi rada domačijo
Z bratom sva podedovala domačijo po starših. Oba sva solastnika 50%.
Jaz in moji otroci smo v svojih hišah – hči ima 1 otroka, sin 2.
Brat ima svojo hišo in eno hči, ki je trenutno v najemu.
Bratova hči je v najemu in je sedaj zaprosila, če ji brezplačno odstopim svojih 50% pa da ji še oče da 50% in bi ona živela na domačiji staršev. Vse skupaj je ocenjeno nekje na 250k skupaj s parcelo, vso zemljo in gospodarskim poslopjem + garažo.
Za starše sva skrbela recimo 80%, 20% brat. Njegova hči je prišla na par let za večje praznike na obisk za urco.
Kaj bi vi storili na mojem mestu?
Hehe, verjetno ne brat ne nečakinja nimajo denarja za izplačilo deleža. Sicer ne bi avtorice spraševala, če podari svojih 50%.
Vse je odvisno od vaših odnosov in tako naprej, ampak če slučajno razmišljaš v tej smeri, potem vseeno malo zabremzaj. Lahko se zmenite, da se ona vseli in skrbi za to domačijo, a brez tega, da ji podariš svojih 50%. Če ji bo šlo in ne bo obupala prej kot v enem letu (furanje kmetije vseeno ni mačji kašelj), potem se zmenite za odkup. Lahko tudi na obroke, da ji bo lažje, ampak prav podarila pa jaz vseeno ne bi.
Malo predrzno, da prosi, da podariš … No, beseda ni konj, ampak gre za veliko denarja, pa tudi ti imaš svoje otroke.
Kot je zgoraj omenila, naj brat in ona odkupijo tvoj delež, ki ga npr. daš po ugodnejši, kot je tržna cena, ampak ne zastonj. To bi naredila jaz.
Ali je nečakinja samska? Ker je veliko za eno osebo,da bi urejala domačijo.
Doma se vsedi za mizo z družino in se pogovori z njimi.
Vse je odvisno od vašega finančnega stanja. Če vrednosti polovice kmetije ne bi pogrešali in vam je v bistvu bolj v breme kot korist jo dajte nečakinji, ce pa rabite denar se pa dogovorite da vas nekako izplača – magari po nižji ceni – v enkratnem znesku ali pa nacin placila prilagodite (spet je vse odvisno od vaše in tudi njene finančne situacije ). Če imate s kmetijo druge načrte ji povejte naravnost, da niste zainteresirani.
Kmetija zna bit problem, ce nimate nobenih interesov (morda edini interes da nekako ostane v druzini) z njo in vam je bolj kot ne v breme. Spomnim se leta in leta nazaj, ko je mama podedovala kar lep kos zemlje s starejso hiso na podeželju. Mi nismo bili nikoli ljudje ki bi se ukvarjali s kmetijstvom, smo meščani , mama jo je podarila neki zlahti, bili zelo zainteresirani. Obdrzala je gozdove vse ostalo je dala njim pa se sploh nismo nekaj zelo poznali in družili. Smo bili pa krvno povezani.Vsi smo nekaj pridobili s tem. Oni zemljo za obdelavo in hiško ki so jo čudovito adaptirali, mama se je pa rešila bremena (zemlja in starejsa hisa), ki je ostalo v familiji. Se vedno smo na vezi občasno z njihovimi potomci in njim je lepo na tej kmetiji.
Pa se nekaj, ce ji boš podarila to kmetijo pozabi isti moment, ne razmišljaj več o tem. Kar podariš te nikoli ne sme potem razjedat in se nekaj ne pricakuj nič v zameno (ce pa pokazejo hvaleznost in veselje je to pac bonus, ce ne pa tudi prav). Samo tako lažje dihaš. Poudarjam vse je odvisno od vašega finančnega stanja, od tu štartaj.
Kaj bi jaz storila na tvojem mestu? Za dober denar prodaš. Saj ti je samo denar v interesu.
Če pogledaš tako: ta deklica je prišla kdaj pa kdaj na obisk. In se ti ne zdi vredno, da bi sedaj ti njej to prodala. Torej vprašanje je samo, za koliko si pripravljena od nje iztržit za domačijo. Če je prišla samo nekajkrat na leto na obisk, veliko. Če bi prišla pogostokrat, bi ji spustila ceno.
Gre se samo za denar. Za koliko si ji pripravljena prodat.
Ni vprašanje ali ji prodat ali ne, ampak za koliko.
No, gre za 42-letnico, torej verjetno že ve, kako se svet vrti. Zato jo obravnavajte kot odraslo osebo in se pomenite o željah. Vaših in njenih. Sklepam, da je želja, da domačija ostane v družini, sicer bi jo z bratom že prodala. Pohvalno, da vsaj nekdo izmed potomcev kaže željo po prevzemu, zato je moje mnenje sledeče. Naj se nečakinja (s svojo družino, sklepam) vseli v to domačijo in naj jo fura naprej. Zelo lepo je videti, da se dela na kmetiji in ni prepuščena propadanju. Glede 50% deleža pa počakajte nekaj časa. Čez leto ali dve boste morda bolj prepričani v svojo odločitev, pa naj bo to darilo ali prodaja. Ker boste videli, kaj se dogaja s kmetijo. Tudi če se zmenite za prodajo, lahko po družinski ceni, ne tržni. Skratka tako, da boste zadovoljni tako vi kot ona.
Zakaj bi ji podarila? Otroke imaš, misli nanje. Prodaj. Pa ne pusti, da ti odplačuje po manjših zneskih. Naj vzame kredit in te izplača v enem znesku. Pri takih domačijah v solastništvu se vedno nekje zatakne. Razumem čustveno navezanost ampak prej ko slej nekdo nima denarja za osnovno vzdrževanje in takrat poslopje propade. Ona naj vzame kredit in banki plačuje to, kar sedaj plačuje najemodajalcu. Pika konec.
Ne, ne, ne in še enkrat NE podari nič, ker se boš takoj začela krrpko tolči po glavi, kakšno traparijo si naredila!
Vse, kar si pripravljena dopustiti, je to, da se nečakinja vseli na skupni grunt in ga upravlja. Abdolutno nič podariti!
Pomisli malo nase, na svoje otroke! Kaj če se kaj zgodi enemu ali vecim od tvoje družine, kaj če je edina možnost ozdravitve potovanje v Švico in zdravljenje na nrki dragi kliniki, kar stane doooosti, ti pa ne boš imela tega denarja, ker si ga pofarila nečakinji, s katero nista niti v dobrih, kaj šele odličnih odnosih, ki so nujni za tovrstne daritve!!! Če bi bila jaz tvoj otrok, bi se nehala pogovarjati s tabo, če bi ti kot mama natrdila tako kozlarijo, da podariš svojih fobrih 100 000 evrov!!!
Naj se lepo naseli na grunt in podpišete pogodbo za eno leto, da je v tvoji polovici v najemu, ki pa ga kompenzira s skrbno nego tvojega dela. Po enem letu se pa ti še enktat odloči, ali jo boš tam pustila v naprej,ali pa boš morda že potrrbovala denar za bog ve kaj!
Saj vem, da nisi tako zblojena, da boš ugodila bratovi in njeni želji, saj si odgovorna mati, pa tudi nobenega razloga ni za zo dejanje. Jaz bi si upala mojo fiktivno sestro zaprositi za tako sumo zgolj v primeru, če bi mi res šlo za življenje in smrt, pa še to z obljubo ali pogodbo postopnega vračanja denarja. Da je to tvojemu bratu padlo na pamet, se mi zdi skrajno nezaslišano!
Ti si imela mamo v negi skoraj na preužitek, zdaj pa naj se odpoveš vsej svoji dediščini? Kaj ti ni že mož zažugal, da se ti slabo piše, če se misliš odločiti za katastrofo?
Predstavljaj si, da hčerka zagoni vso kmetijo, ali pa da jo res proda in si kupi lično stanovanje in še mali vikend na morju, ksmor ne boš niti vabljena. Verjemi mi, zo, pa še kaj hujšrga se ti lahko zgodi. Nočem blatiti tvoje nečakinje, vendar prav simpatična mi res ni, za vso to kretensko zmešnjavo je pa absolutno odgoboten tvoj brat, zelo nečastna oseba. Mogoče ima pa pogoltno sopotnico. Gliha vkup štriha.
– ogorčena!
Nič ne podarjaj! Naj te izplačajo. Ker si več skrbela za starše kot brat, bi že v osnovi morala dobiti več kot on.
Gre za veliko denarja! Sklenete najemno pogodbo za 1 leto, brez najemnine, s tem da plačuje vse tekoče stroške in skrbi za domačijo. Pravila naj bodo jasno napisana. Pogodba naj bo izključno za 1 leto s končnim datumom. Če pride do česa, da ne bo sprenevedanja da ni vedela do kdaj mora ven in podobne neumnosti.
Imaš dva svoja otroka, pa za ta denar kupi vikend na morju in uživaš z vnuki! Ste tako bogati, da vam 100.000€ nič ne pomeni? Pa plačaj družinsko potovanje okoli sveta. Takega denarja ne podarjaš.
msolivija, 29.07.2025 ob 11:19
Nič ne podarjaj! Naj te izplačajo. Ker si več skrbela za starše kot brat, bi že v osnovi morala dobiti več kot on.
Gre za veliko denarja! Sklenete najemno pogodbo za 1 leto, brez najemnine, s tem da plačuje vse tekoče stroške in skrbi za domačijo. Pravila naj bodo jasno napisana. Pogodba naj bo izključno za 1 leto s končnim datumom. Če pride do česa, da ne bo sprenevedanja da ni vedela do kdaj mora ven in podobne neumnosti.
Imaš dva svoja otroka, pa za ta denar kupi vikend na morju in uživaš z vnuki! Ste tako bogati, da vam 100.000€ nič ne pomeni? Pa plačaj družinsko potovanje okoli sveta. Takega denarja ne podarjaš.
Podpis pod tvoj odgovor. Pri denarju se nehajo vse družinske in prijateljske naveze.
Kar je moje bo ostalo moje.
Po kakšni logiki bi ti nekomu podarila cca 130€. Ni važno, v kateri obliki je, denar je denar.
To je pol stanovanja, to so leta in leta dela itd. Zakaj bi to ona kar dobila??
S tem denarjem lahko svojim otrokom pomagaš do lastnih stanovanj. Če ženska hoče domačijo, jo lahko odkupi in dela za lastnino kot vsi ostali. Sicer pa lepo prodajte.
Pa tvoji rodni otroci – vnuki niso nič ljubosumni , da kar takole -podarjaš- dediščino katera naj bi kot prvo pripadala njim… Očitno tako obožujejo le to sestrično …, da ji kar šenkajo dediščino , čudno to… No, mi pa nič ne talamo žlahti …ker je nič drugega kot strgana plahta- iz izkušenj dolgoletnih.
tole je podmukli plan tvojega brata, tak kot te je nategoval takrat, ko si morala večinsko za starše poskrbet anede…ampak naivna pa si…, da te tak scat pelje…ti pa tak dobra dušica, za spomenik postavit anede…lej , kot češ…sam ne pol jamrat tle …-opcija je samo -prodaja -…pa nič cmihat pa mijavkatna neka kvazi čustva … -žlahta uboga …le kako bo preživela …tu tega ni- samo posel v prodaji nepremičnine in šow gre dalje …
Forum je zaprt za komentiranje.