Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev 4 ure v invalidsko penzijo – kolikšno zmanjšanje plače

4 ure v invalidsko penzijo – kolikšno zmanjšanje plače

Naj mi prosim nekdo pove, za koliko se ti zmanjša plača, če te po 15. letih delovne dobe za 4 ure invalidsko upokojijo. Imam težave z zdravjem, pa sem slišala, da je plača občutno nižja. Ker smo ravno v fazi nakupa in obnove hiše, sem v groznem stresu kako naprej.

Kolikor vem, nikakršna. Polovico plače plačuje delodajalec, polovico pa nakazuje SPIZ (se mi zdi). Moja sodelavka tako dela pa dobiva celotno plačo.

odvisno kje delaš, pri nas občutna razlika, prej za 8 ur delavnik cca.1100 evrov, sedaj (delo samo dopoldan,brez praznikov), cca.650.
torej 4 urni delavnik, 4 ure invalidska začasna “penzija”:((

katja

Dobiš polno plačo, s tem da potem 1/2 delodajalec uveljavlja refundacijo.

SPIZ res “plača ” polovico plače – samo ne tvoje ampak povprečne. Tu pa je razlika.
Vsaj sodelavka mi je tako razložila, ker je grozno prizadeta v smislu – 20 let sem delala sedaj ko je moje zdravje prizadeto pa nisem vredna skoraj nič.

Odvisno, kdaj si se upokojil. Zdaj to ne velja več, zdaj ti naredijo izračun kot za redno penzijo in dobivaš polovico tistega zneska, ker si pač upokojen za 4 ure.

LP!

ZPIZ, ne SPIZ.

In nikakor ni nujno, da boš na istem seštevku. Izkupiček je lahko mnogo manjši od zdajšnje plače.

Moja sodelavka celo več dobi. Res pa je, da je že deset let upokojena za štiri ure.

Pol ti da delodajalec in pol ZPIZ, tako, da načeloma ne bi smela biti nič prikrajšana, le da je limit koliko da SPIZ največ.

Kako lahko preveriš, če prejemaš ustrezno izplačilo ( delodajalca- državna služba, negospodarstvo – in ZPIZ-a ) ?
Primer : 4- urni delovnik, III.stopnja invalidnosti, 25 let delovne dobe.

Prosim za pomoč, saj bi res rada preverila, ker je mesečno izplačilo občutno manjše in že predstavlja grožnjo za eksistenco.

delna invalidska pokojnina je izračunana v odstotku, ki ustreza skrajšanju delovnega časa, od invalidske pokojnine in ne od starostne pokojnine, zaradi česar je znesek kar precej manjši

Tudi sama sem upokojena 4 ure. Imam 29 let delovne dobe in prejemam 220,00 EUR pokojnine za 4 ure od tega mi tržejo 27,00 EUR davka, tako, da mi ostane od 4 urne penzije, ali nadomestila tako je po novem borih 198,00 EUR.

Plač je pa okoli 350,00 EUR.

Če si upokojena po 1. 1. 2003, ti pripada polovico plače v podjetju (vrednotena bi morala biti tako kot drugi), preostanek pa plačuje ZPIZ in sicer v višini invalidske pokojnine na dan nastanka invalidnosti, kar pa je ob nespremenjenih dohodkih skozi leta običajno manj od polovice plače pri delodajalcu. Lahko ti pripada še dodatek zaradi razporeditve na drugo ustrezno delo, ki pa znaša 25 % invalidske pokojnine na dan nastanka invalidnosti (priprada v primeru premestitve na drugo ustrezno delo).

Lp, Vztrajna

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close