Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis 4. ali 2.

4. ali 2.

Zmeraj ste v pomoč in spet računam na to 🙂 … Zanima me, ali v spodnjem primeru uporabljati tožilnik ali rodilnik. Zakaj eno ali drugo?
V tečajih se ne bi smelo uporabljati učno gradivo, v katero se zapisuje …
ali
V tečajih se ne bi smelo uporabljati učnega gradiva, v katero se zapisuje …

Druga poved je pravilna, ker se rodilnik veže (med drugim) z nikalniškimi oblikami glagolski oblik oz. z logičnim zanikanjem.

Ja bi še na začetku uporabil drug predlog – namesto v bi dal pri. Tudi “v sklopu tečajev” ni slabo.

Zanikovanje predmeta, ki je povezan z nedoločnikom, ni prav natančno določeno.
Eno napotilo je, da v primeru, ko se zanikovanje nanaša na osebek (“Ne morem prevzeti te naloge”), uporabimo rodilnik, kadar pa je zanikanje brezosebno (tako kot v zgornjem primeru), pa tožilnik.
Osebno mi sicer različica z rodilnikom zveni bolje.
Je pa tako, da mora v drugem primeru biti potem “… gradiva, v katerega se zapisuje …”

Morda še boljše:
Na tečajih ne bi smeli uporabljati učnega gradiva, v katero se se zapisuje …

Se strinjam, da je takole zapisano, brez trpnika, veliko lepše. In še bolj jasno postane, da mora biti potem rodilnik.

Pošlji oblikovano (07-04-06 20:00)

Brez trpnika vsekakor zveni lepše, bolj slovensko. Če pa že vztrajaš v trpni obliki Kemper Boyd: še boljše kot pri bi po mojem bilo “na”.

lpt

“Na tečajih” je po moje edino možno. Trpnik me pa ne moti, saj ni vsak trpnik kar amtomatsko “neslovenski”.

New Report

Close