Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev 39. člen ZSDP

39. člen ZSDP

Pozdravljeni!

Prosim, če mi lahko odgovorite na naslednje vprašanje: pogodba za določen čas traja 11 mesecev in 19 dni. To pomeni izplačanih 12 plač, prva je bila nekoliko, ne pa bistveno, nižja. Pogodba poteče točno 2 meseca pred PDP, zadnja od teh 12ih plač bo izplačana 5 dni kasneje (torej se na CSD lahko oddajo papirji, ki vsebujejo vseh 12 dohodkov).
V 39. členu ZSDP piše, da imajo pravico do starševskega nadomestila osebe, ki so bile v zadnjih treh letih zavarovane 12 mesecev. Mene pa zanima, ali je dolžina te zaposlitve že dovolj, ali bi to morali biti polni meseci (se pravi, da zmanjka 12 dni). To je prva zaposlitev, podaljšanje pogodbe je zaenkrat vprašljivo. Vprašanje velja seveda v primeru, da bom ob nastopu porodniške brezposelna.

Najlepša hvala za odgovor.

Mislim, da gre v tem primeru za 12 mesečno plačanih prispevkov, zato bi vam pravica po mojem morala biti priznana. Pa tudi če ne, verjetno podaljšanje pogodbe za tako kratko obdobje ne bi smelo biti problem.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Hvala za odgovor.

Sem se pozanimala še drugje in izvedela, da mi v primeru, da nastopim porodniško kot brezposelna oseba, ne pripada NIČ!!! Samo starševski dodatek, ki pa je nekajkrat nižji kot moja plača. Šteje namreč strogo 12 polnih mesecev. Zato mi tudi borza ne pripada.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close