Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev 344 € vračila dohodnine, a mi ne gre v glavo

344 € vračila dohodnine, a mi ne gre v glavo

Zdravo!

Imam en problem in me zaniam, če je komu kaj bolj jasno kot meni.

Lani oktobra sem se zaposlila v podjetju, se pravi sem dobila dve plači v letu 2007. Nekaj malega sem delala tudi preko študentskega servisa, ker sem bila še študentka, ampak nikoli mi niso nakazali akontacije doh., ker izplačilo ni presegalo neke meje.

Včeraj sem dobila odločbo, notri piše, da bom dobila 344 evrov nazaj. Seveda sem vesela, ampak mi ni logično. Kako je možno, da je računovodkinja pri dveh plačah nakazala toliko več akontacije dohodnine? Moram pa povedati, da smo imeli s to računovodkinjo (zunanja sodelavka) velike probleme in jih imamo še sedaj. Sploh nisem dobila kontrolnih podatkov, koliko sem zaslužila v letu 2007 (dobiti bi morala do konca januarja), tako da ne morem kontrolirati.

Sedaj jo podjetje toži, ker je delala ogromno nepravilnosti, ampak to je že druga zgodba.

Hja očitno si kreditirala državo.

Kaj čmo, takšni smo, takšno imamo.

računovodkinja ti je čisto v redu obračunala
ampak olajšave so preračunane na celotno leto. čeprav si v lanskem letu dobila samo dve plači, ti vseeno pripada celotna letna splošna olajšava v višini 2.800 EUR, kar pomeni, da dobiš celotno akontacijo dohodnine nazaj, v kolikor sta ti dve plači brez prispevkov manjši od olajšave.

lahko pa vse preveriš s plačilnimi listami

Verjetno z dvema plačama in študenstkim delom nisi prišla do zneska, ki se sploh obdavči, poleg tega te nihče ni uveljavljal kot olajšavo.. in posledično dobiš nazaj vso že plačano dohodnino.

Plačilne liste si verjetno dobila, poglej tam in seštej, koliko je bilo lani dohodnine. Mogoče si dobila še kakšen delni regres ali kaj takega?

Adriane in Barca imata prav. Nekateri sploh ne oddajo napovedi, ker so pod zneskom obdavčitve in so tako oškodavni, ker bi sicer vse akontacije doh. dobili nazaj.

Do sedaj nisem dobila še niti ene plačilne liste! Pa delam že več kot pol leta.

Ne razumem tudi tega, da na dohodnini piše, da sem zaslužila 4.180 € bruto, kar bi pomenilo, da sem dobila 2.090 € bruto na mesec (dve plači v 2007), a jaz dobivam 1300 € bruto.

Res imam velike probleme s tem, ker je računovodkinja goljufala podjetje, ni dajala dokumentov, ni oddajala obračuna DDV-jev, …

delala si preko študenta. kljub temu, da zneski niso presegali tistega, za odvajanje dohodnine, je bila davčna vseeno obveščena o tem, koliko si zaslužila. to, kar si zaslužila preko študenta je vsekakor všteto

Jaz bi v tem primeru klicala na davčno, da ne veš kaj narediti, ker podatkov ne moreš preveriti, ker jih nimaš kje preveriti. Pač povej kako in kaj je pa naj ti svetujejo kaj lahko narediš.

V dohodnini je napisano tudi koliko bruto si dobila kot študentka???? Najbrž. Ali si iz študentskega servisa dobila kakšne podatke koliko si zaslužila (saj ne vem če pošiljajo)

Na dohodnini tudi piše znesek, ki sem za zaslužila preko študentskega, ampak je ločen (v drugem okencu).

Na davčno sem klicala že februarja, ko nisem dobila kontrolnih podatkov, pa so rekli, da mi oni ne morejo pomagati in naj se obrnem na odvetnika. Odvetnik od podjetja pravi, da zaenkrat ji ne moremo nič, ker ona zavlačuje s temi dokumenti.

Ma tiho bodi in vzemi denar!

lp

Saj ni fora v tem, da nočem denarja. Mene zanima, če je kaj kriva računovodkinja, ker kot sem rekla, je vlekla podjetje in tudi mene osebno za nos dolgo časa.

V tem trenutku sploh ne vem, če je nakazovala vse prispevke, kot bi morala – predvsem govorim za ZPIZ. Ko sem jih poklicala, so me arogantno odslovili, da je to naloga direktorja, da se pozanima. Ko sem rekla, da sem jaz direktorjeva namestnica, ko njega ni v Slo. (je tujec), so mi rekli, da teh podatkov sploh nimajo in ADIJO.

Ej, tole zadnje so si pa gladko izmislili. Vsaka zavarovana oseba ima pravico vpogleda v to, koliko prispevkov je plačano zanjo. Je pa res, da je to cela kolobocija in da te podatke težko izbrskajo, MORAJO PA JIH, ČE TI TO ZAHTEVAŠ.
Po drugi strani je pa tako, da niti davčna niti direktor najbrž ne moreta zvohati, kaj je čarala ta računovodkinja. Tale bruto striže po mojem ravno zaradi prispevkov… – ki verjetno niso bili nakazani. Tako da vloži zahtevek za vpogled v plačane prispevke – najboljše, da to storijo kar vsi v vaši firmi -, ker letos boš imela pa 12 plač in ti bodo dohodnino po možnosti nabili na bruto osnovo (to se je zgodilo moji prijateljici, podoben problem – davčna ni imela dokazila o plačanih prispevkih, prijateljica je seveda dobila nakazano neto plačo, dohodnino pa so ji nabili na nikoli videni bruto. Prispevkov niso nikoli odkrili in upoštevali).

Do 31.1. so ti morali v firmi dati podatke koliko si pri njih zaslužila v letu 2007. Če nisi tega dobila prosi za ponoven izpis tega lista.

Sicer pa imajo zgoraj prav. Upošteva se ti celotna splošna olajšava, kljub temu da si delala samo dva meseca.

Za to, da dobivaš plačilne liste, pa da dobivaš plačo, kakršno imaš v pogodbi (a pogodbo imaš?) in takšne stvari, je odgovorno podjetje oziroma odgovorna oseba podjetja in ne kr ena računovodkinja ki menda goljufa in dela narobe… Sicer je pa to primer za delovno inšpekcijo.

Metulka, hvala za nasvet. Torej lahko vložim zahtevek za vplog v plačane prispevke? Verjetno na ZPIZ, ali kako?

Moram priznati, da sem zelo razočarana nad zaposlenimi na ZPIZ-u (vsaj naša območna enota) in na splošno nad državnimi institucijami. Ko sem zahtevala razne podatke (DURS, ZZZS, ZPIZ), da bi videla, ali sploh plačuje prispevke, ali oddaja obračune za DDV, sem jim morala dobesedno težiti, da so se zganili, čeprav sem jim povedala, da je nujno, da to preverim.

In sedaj? Ko smo obvestili računovodkinjo, da želimo prekiniti pogodbo z njo, se ne oglaša več na telefon, našim originlanih dokumentov od leta 2004 noče vrniti, podjetju je povzročila za več kot 20.000 evrov škode, a nikamor je ne moremo prijaviti. delamo preko odvetnika, a tudi on pravi, da ni dosti upanja.

Od firme nisem dobila nobenega paprija, koliko sem zaslužila v letu 2007, ker bi mi to morala dati računovodkinja, ona pa tega ni storila. Ko je direktor urgiral pri njej, je rekla, da je poslala po pošti k meni domov, seveda nepriporočeno in da se je pismo izgubilo. Ko sem zahtevala ponovnen izpisek, je rekla JA JA in od tega ni bilo nič.

Potem je očitno v redu, da sem dobila toliko nazaj. Nočem, da bi se zgodilo to, da bi dobila denar, čez nekaj časa bi DURS ugotovil napako in bi morala vrniti denar.

V pogodbi imam 1.300 evrov bruto, to je cca 860 neto in na račun dobivam točno.

Vem, da je direktor odgovoren za plačilne liste in ostalo, ampak on je tujec, ki pride sem enkrat na mesec, včasih ga ni tri mesece, zato je mene zaposlil, da se ukvarjam s tem namesto njega. Mene skrbi kot zaposleno in tudi kot namestnico direktorja, ker smo v veliki štali.

sbon, ko sem se pozanimala na delovni inšekciji, so mi rekli, da oni niso pristojni za take stvari. Sedaj ne vem, kdo je tu nor. Ali jaz, ki ne vem, na koga se obrniti, ali drugi, ki se otepajo dela.

Na zpiz se podatki o pokojninski dobi pošiljajo do 30.4., tako da gotovo to še ni vse obdelano.

Davčna pa podatkov o posameznih plačah tudi nima, če ste d.o.o., se plačilne liste tja ne oddajajo. Če ti zahtevaš odgovor, ali podjetje plačuje prispevke zate, je edina možnost za odgovor, da pride davčni inšpektor k vam v inšpekcijo in vse skupaj pregleda.

Od 1.7.2008 bo drugače, od takrat bo treba vse plačilne liste za vsakega posebej oddajati elektronsko na durs, in potem bodo imeli tudi boljši pregled. Zdaj pa to na žalost še ni.

Od 1.7.2008? Super, je bil čas.

Kar se tiče DURSa vem, da ne morejo dati podatke o posameznikih, ker oni dobijo plačane prispevke za vse zaposlene skupaj.

Sem malo v časovni frki. Preberi pa si tale članek v Financah:

http://www.finance.si/184061/Kosova_komisija_opozarja_na_kr%B9enje_pravic_delavcev

Mi ne gre iz glave tvoj primer. Pa še druge punce naj povedo svoje mnenje. Po mojem moraš vseeno vložiti ugovor, ker se podatki ne ujemajo s tvojimi. Če bodo po nekem ključu to na dursu ugotovili, boš kaznovana ti. Sem prepričana, da bodo znali utemeljiti, kako naj bi ti prišla do podatkov o svoji plači in prispevkih (sem tudi prepričana, da obstaja postopek, kako ukrepati proti takšnim računovodjem oz. če vaše podjetje ne bo ukrepalo, bo to kao vaš problem).
Ne vem, povejte še druge. Za podatke v dohodnini smo namreč odgovorni zavezanci, kakorkoli obrneš.

Prav imaš, mene tudi to moti.

Ker mi smo dolžni pregledati davčno napoved in če je kaj narobe jim to moramo sporočiti. Ker drugače je kazen kar velika.

Samo pri tebi ne vem kje bi lahko dobila te podatke. Pač nimaš plačilnih listov, nimaš izpiskov, nimaš nič.

Podjetje je v tožbi z računovodkinjo, ona noče dati podatkov.

Pač ne moreš storiti prav veliko.

Jaz bi zopet klicala na davčno, pa naj ti dajo magar vodjo al kaj vem koga, mal zatež, pa jim povej točno kako in kaj, da se po tvojih prb izračunih to ne sklada, da pač naj bi ti prb dobila toliko, da pa podatkov nimaš ker se računovodkinjo toži. Da ne veš kaj storiti, da naj ti povejo kako v tem primeru.

Pa še nekaj me zanima ali imate sedaj novo računovodkinjo??? Da vsaj sedaj dobivaš normalno plačilne liste ali kako imate to poštimano???

Metulka, hvala za skrb.

Marija Ana, od 1.4. imamo novo računovodkinjo, sedaj so plače točne in dobila sem plačilo listo. Problem je samo ta, da nova računovodkinja nima dokumentov za nazaj, nima obrazcev M1/M2, skratka res štala.

S tem se ubadam že 4 mesece in nič ne kaže, da se bo kmalu konačalo.

Ufff…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close