Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis 2. svetovna vojna

2. svetovna vojna

Zadnje čase mi do drugega branja kot teme iz druge svetovne vojne….

– hitlerjeva tajnica pripoveduje o svojem življenju,
– noči dolgih nožev (sem jo prebrala dvakrat….:))
– dekleta v uniformi
– hitlerjev rabelj

Rada bi še kakšne naslove, avtorje….tema kot sem že napisala druga sv. vojna….hitler, koncentracijska taborišča, vojna pri nas….

Za vsako informacijo hvala….

Zelo na hitro mi pade na pamet dvoje:
– Primo Levi: ALi je to človek; Nežmahova recenzija je tukaj: http://www.mladina.si/tednik/200422/clanek/kul-knjige–bernard_nezmah/
– Primo Levi: Potopljeni in rešeni, ki sicer ni roman, a vseeno poglobljeno opisuje strukuro odnosov v koncentracijskem taborišču. Izšlo pri SH.

Vedno me je presunilo Celinovo Potovanje na konec noči, ki pa se žal dogaja eno svetovno vojno prej.

Pretresljiv je tudi Zupan, recimo Menuet za kitaro, ampak za njegov manični tempo moraš biti res v formi.

Hm. Dajmo še malo razmišljati.

hans helmut kirst – nič osem petnajst

Kirst ima še nekaj zelo berljivih knjig (moja mati je njegova hard fanica), med katerimi so Tovarna oficirjev, Generalska afera, Noč dolgih nožev. Je sicer kopitar, ampak kvaliteten.

V petdesetih letih so v slovenščino prevajali Bruna Franka (Hči, Dvanajst apostolov) – kratki, preprosti romani, ampak vsak od njih je imel kar nekaj food for thought. Včasih se jih dobi po antikvariatih, iz knjižnic so jih v glavnem že zmetali, kot kaže Vzajemni katalog.

Odličen, duhovit vojni roman s subtilnim sporočilom je Herman Wouk: Upor na ladji Caine (in še bolj odličen prevod Gradišnika sr.). Vihre vojne in Vojna in spomini istega avtorja so mojo mater tudi navdušili, mene pa ne posebno.

Precej hud se mi je njega dni zdel roman Nicholasa Monsarrata: Kruto morje – ni ena od tistih knjig, ki bi jih rada brala dvakrat, ampak vsekakor jo je bilo vredno brat enkrat.

Na pamet mi prideta še Enigma (Robert Harris) in Mesto kakor Alice (Nevil Shute).

lp, proxima

Imre Kertesz: Brezusodnost, Agota Kristof: Šolski zvezek. Oboje do kosti zmrazi z opisom tega, kar vojna naredi iz ljudi.

Od naših pa sta tu kar IMHO najboljša slovenska romana: Kovačičevi Prišleki in Rožančeva Ljubezen.

Draga Joselyn

Oja me že prehitela z Brezusodnostjo in Šolskim zvezkom: tudi jaz toplo priporočam …

zlati ste….dela za dva meseca več kot dovolj…potem se začne študij in ne bo več časa…..
lep dan

Priporočam “DEČEK V ČRTASTI PIŽAMI”, zanimiva,predvsem zelo drugačna.

LP, Rok

Joselyn, ker je moj oče Noči dolgih nožev prebral zagotovo dvajsetkrat, ti priporočam še nekaj njegovih ‘hitov’:
– Sedem krst za Ronkarjevo družino
– Tone Svetina: Ukana
– Po sledeh črne roke

Mene pa vedno znova in znova presune Kosmačeva Balada o trobenti in oblaku. Sploh notranja zgodba, Temnikarjeva zgodba – mojstrovina!

Lepo, da še koga zanima ta tematika.

K.

Mene je še kot najstnico pritegnila serija romanov o letalcih, npr. Ernest Gann – Usoda je lovec, Len Deighton – Bombnik, Saburo Sakai – Samuraj! itd. Zbirka nosi naslov Ti vražji fantje v letečih škatlah, Mladinska knjiga v zgodnjih ’70.

In seveda je potem tu tudi (zame) brezčasni Simmel, še posebno njegova Čeprav ni zmeraj kaviar (če jo kdo ima v slovenščini, jo takoj kupim 🙂

Bye, Kitty

---------------------------------------- Prevajanje ni poklic, to je stanje duha. http://17slon.moj-album.com http://slovoni.blogspot.com

Take bolj lahke romane, ki se dogajajo v 2. svetovni vojni, piše tudi Follett, npr. Igla, Ključ do Rebeke, Kavke, Sršenov let.

Tako kot Kitty je tudi meni všeč Len Deighton.

Priporočam branje avtorja Hassel Sven, zelo verodostojno in čitljivo.Sem prebrala: Monte Cassino in Legija prokletih – ne bo vam žal.

Pravkar sem prebrala FRANCOSKO SUITO, dobro branje, izrisani liki, značaji, o preganjanju židov…

Kurt Vonnegut. Klavnica pet.

Curzio Malaparte: Koža

šit :-(((
klavnice pet bi se moral jaz spomnit, glede na to, da je tam glavni billy pilgrim.

Elie Wiesel: NOČ (avtobiografsko delo Juda)

Zdravo!

Hvala Joselyn za to temo na forumu. Tudi jaz obozujem vso literaturo na 2. sv. vojno. Veliko da cloveku pri notranji rasti in ce si ze na tem, da bi se zaradi svojih tezav rad smilil samemu sebi, te te knjige kmalu spametujejo.

Meni je veliko dal Dnevnik Anne Frank. Saj vem kaj si bos mislil, ko pa ga je napisala najstnica. Morda je na zacetku res tako, a na koncu te preseneti, kako lahko clovek pri 14 letih razmislja in se sprasuje kot zreli ljudje, ki so ze veliko prestali in spoznali.

Priporocam tudi Frankla

P.S.: Dnevnik Anne Frank priporocam tudi zato, ker sama omeni nekaj knjig, ki jih je sama brala v skrivaliscu, da jim je tako minil cas. Naj ime knjig teh knjig ostane zamolcano in jih sam poisci, a so vse izjemno zanimive.

Priporočam Kradljivko knjig (Markus Zusak).
Ni sicer vojna knjiga v smislu opisov bitk, taborišč, a vseeno pretresljiva do kosti. Se pa dogaja v času 2. svetovne vojne v nemškem mestu.

Vitomil Zupan: Menuet za kitaro

Tole je vse romanopisje kar pišete zgoraj, ….
Predlagam da vzameš v roke avtobiografske zgodbe ki jih je napisal nemški vojak SVEN HASSEL. To je najboljše branje o 2 sv vojni ker gre za resnične dogodke, njegove knjige so prevedene v 25 jezikov in so jih prodali preko 60mio že….

Priporočam: Operacija Eichman, Hitlerjev papež, Ženske nacistov, Holokavst… potem knjiga o Nuernberških procesih, naslova se ne spomnim, Joseph Goebels… to zadnjo celo prodam, če kdo želi, imam namreč dve.
(mail ak2158@gmail.com)

Najboljše knjige o 2. sv. vojni:
– fietina vaza
-ženska v berlinu
– frančiškan v ss
– križev pot
– pot do svobode, dolga 4 leta
-skoz 2. sv. vojno; Jože H.

New Report

Close