2 polovični plači povezanih podjetij
pozdravljeni,
zanima me sledeče..z dvema povezanima podjetjema v Sloveniji sem imela dogovorjeno, da polovico delavnika delam v enem, polovico pa v drugem podjetju. prav tako je bilo dogovorjeno za plačo; pol pol.
a zgodilo se je, da so odvajali dohodnino za nižji razred, torej kot da mi je polovička cela plača in zdaj imam precej dohodnine za plačat… in kar nočejo slišati, da je krivda na njihovi strani, saj so točno vedeli, da plača kot celota pade v višji razred in je potrebno posledično odvajati več dohodnine…na to sem jih opozarjala, a so mi zagotavljali, da je vse ok…
kaj mi je storiti? jih lahko na kak način izterjam?
hvala.
Je bilo to pisno ali ustno dogovorjeno. Pišete, da gre za dva povezana podjetja.V tem primeru, bi imeli če imeta pisno pogodbo možnost izterjave.
Odvisno je pa tudi od firme in pravnih zadev tam. Nič vas ne stane, če to odnesete do enega dobrega odvetnika iz delovnega prava. Očitno so se malo okoristili na vaš račun. Tudi na davčno bi lahko vprašali.
Eden od delodajalcev mora biti “glavni delodajalec”. Pri glavnem se dohodnina obračunava z olajšavami in po lestnici, pri drugem pa po stopnji 25 % od osnove.
Če sta plači enaki, potem je glavni tisti, kjer je del. knjižica oz. morate dati pisno izjavo kateri je “glavni delodajalec”. Tudi podjetje mora na REKU prikazati dohodnino – 1. oz. 2. delovajalec.
Forum je zaprt za komentiranje.