2-mesečni odpovedni rok s strani delavca po novem ZDR
Pardon, v tvojem primeru je odpovedni rok 60 dni, ker tako izrecno ZDR v 94. členu. V 2. odstavku 9. člena pa je določeno, da se s pogodbo o zaposlitvi oz. kolektivno pogodbo določijo le pravice, ki so za delavca ugodnejše, kot jih določa zakon. Če delavec daje odpoved, je zanj ugodnejši krajši odpovedni rok.
ZDR-1 sem prebrala po dolgem in počez in nikjer dejansko ne piše, kaj obvelja v primeru pogodb o zaposlitvi, ki so bile sklenjene prej (v mojem primeru 2005).
9. člen navaja, da se lahko DOLOČIJO pravice, ki so za delavca ugodnejše, kot jih določa ta zakon – torej gre za prihodnost oz. od uveljavitve tega zakona naprej.
Civilnopravno gledano bi rekla, da velja odp. rok 3 mesce, vprašanje pa je, kaj velja (po novem) z vidika delovnega prava. Mogoče bo na tem področju treba počakat na sodno prakso.
Tudi mene zanima odpovedni rok s strani delavca in berem odgovore tukaj. Vendar mi ni jasno, če drži, da se lahko v pogodbi določijo le bolj ugodni pogoji za delavce – v zadnjem odstavku 9. člena je med izjemami naveden tudi 94. člen?
Poleg tega se mi zdi, da možnost kolektivne pogodbe 60 dni ne pomeni, da ta rok avtomatično velja, če je s pogodbo določen daljši rok, npr. 90 dni. Po moje to samo pomeni, da določilo pogodbe ni v skladu z zakonodajo in zato ne velja.
Kako pa je z javnimi uslužbenci, kjer odpovedni rok v pogodbi ni konkretno naveden, ampak je sklic na uredbo, kjer pa je rok 3 mesece?
Poleg tega me zanima, kaj se zgodi, če delavec enostransko prej gre?
Hvala!
Forum je zaprt za komentiranje.