1češnjica – recept
Hvala za recept. Sam tisto s fižolom pa ne razumem. Vse sestavine daš v mešalnik, potem za eno uro v hladilnik. Nato testo v pekač. A peki papir daš na testo in čez še fižol v zrnju?? in to kar pečeš? A se mal hecaš a ti to resno. A daš prosim še recept za slasčičarsko vanilijevo kremo. Hvala.
Piškotno testo za dobro pito:
350g moke
1/2 pecilnega praška
1 vanili sladkor
4 žlice sladkorja
150g masla
3 jajca
1 žlica kisle smetane.
Jaz dam vse skupaj v mešalnik, testo zavijem v folijo in za 1 uro v hladilnik, testo razvaljam, v pekač za pito, gor peki papir in obtežim s fižolom v zrnju, da se testo ne vzdigne, spečem, odstranim peki papir in fižol:)), nato naredim slaščičarsko vanilijevo kremo, ki jo vlijem na pečeno testo, obložim s poljubnim sadjem in okrasim s stepeno sladko smetano.
Imaš pa srečo, da sem slučajno malo brala in se našla med vrsticami:))
To s fižolom sem videla na 24 Kitchen v Rudolfovi pekarni. Ta fižol malo pred koncem odstraniš in tudi peki papir, pa še malo popečeš, če se ti bo zdelo da še ni pečeno. Preprečuje pa dvig testa.
Fižol si lahko potem shraniš in ga uporabiš večkrat, ne bo nič narobe.
še to:
Ta recept za testo je za pito katero pokriješ – ko delaš npr. jabolčno pito in jabolka pečeš istočasno s testom narediš mrežico na vrhu pite, tako da, če boš delala tako delaj po tem receptu, za češnjevo z vanilijevo kremo, kjer boš pa pokrila samo dno okroglega pekača za pito (ki ga moraš dobro namastiti, namazati z maslom) pa lahko količino sestavin zmanjšaš.
Ti svetujem da narediš npr. tako:
200g moke
malo pecilnega praška
pol vanili sladkorja
2 žlici sladkorja
100g masla
1 jajce
1 žlička kisle smetane (smetano lahko drugače tudi izpustiš).
Jaz delam testo vedno po občutku, saj boš videla, ko bo nastala lepa, rahla kepa je to to.
Slaščičarska vanilijeva krema
3 jajca
10 dag sladkorja z vanilijo
60 g moke
4 dl mleka
malo ruma, malo limoninega soka
Naredi trd sneg beljakov.
Penasto vmešaj rumenjake in sladkor z vanilijo in dodaj moko ter 1 dl mleka in žlico ruma in malo limoninega soka. Preostalo mleko segrej skoraj do vretja in ga med mešanjem počasi zlivaj v jajčno mešanico. Nato prelij zmes nazaj v kozico in kuhaj 5-8 minut, da se zgosti. Stalno mešaj, nato takoj vlij na pečeno testo, ohladi…
Pazi da boš kuhala v posodi, kjer se res ne bo prijelo!!!
Če boš dala bolj malo kreme pa količine zmanjšaj.
Ali pa naredi po tem receptu, malo priredi…
http://www.naredilaana.com/2013/06/Vanilijeva-krema.html
Kuhanje je stalna improvizacija, kuhaj po občutku in saj veš – vaja dela mojstra, mojster pa vajo:)
Upam da je dovolj razumljivo, da sem ti vsaj malo pomagala, če potrebuješ še kakšen nasvet pa vprašaj, rada pomagam.
Lep pozdrav in naj ti uspe!
Forum je zaprt za komentiranje.