Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis 109-ih z besedo?

109-ih z besedo?

Hitr eno pravopisno …….. a se piše z besedo stodevetih skupaj ali sto devetih narazen?

stotice in enice skupaj, če bi bile pa še desetice vmes, pa bi bil tale “sto” posebej.

Ja, stotice so posebej. Sto devet. 190 bi bilo pa sto devetdeset.

Kako zdaj ? :))))))))

mene zanima stodevetdesetih …….. ?

jao… ja, sem pobrkljala, “jap” ima prav!

joooooj, kako sem smotana !!

stodevetih —————– a je sku ali narazen?

Kako zdaj ? :))))))))

mene zanima stodevetdesetih …….. ?[/quote

vrstilni števniki se vedno pišejo skupaj. Torej stodevetih.

[/quote]

HVALA !!!!!!!

HVALA !!!!!!![/quote][/quote] Halooo?! “Učenec ni prebral zadnjih sto devetih strani.” 109 je v tem primeru glavni števnik, ne, in se piše narazen.

Stodevetih se piše skupaj: knjigo je končal brez stodevetih strani, nikakor pa se s številko in “-ih”, v tem primeru samo 109.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

V skladu s katerim pravilom, Nataša? Jaz še vedno menim, da se motiš.

Treba je ločevati med osnovno besedno zvezo sto devet strani in tvorjenko, nastalo iz te besedne zveze: stodevetih strani. Glavne števnike do sto se piše skupaj, za tem pa narazen, toda tvorjenka, ki združi jedrna dela, se piše skupaj.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

In kdo si ti in na podlagi česa trdiš nekaj, kar je napačno?

Zakaj je napačno?

http://bos.zrc-sazu.si/c/sp/sp2001_pravila.pdf

Čitaj.

😀 V priročniku, do katerega me pripelje predlagana povezava, ne najdem nič takšnega, kar bi potrjevalo trditev, da se pravilno piše “stodevetih”. Sto devetih namreč ni tvorjenka, ampak rodilnik glavnega števnika sto devet.

Joj, sem se nejasno izrazila! Popravek: … ni tvorjenka iz glavnega števnika sto devet, ampak je njegova rodilniška oblika.

Jaz pa trdim, da je rodilniška oblika vrstilnega števnika stodeveti. Kaj pa zdaj?

Zdaj imava pa obe prav. 😉 Če gre za vrstilni števnik (Kateri?) se piše skupaj, če za glavnega (Koliko?), pa narazen. “Sto devetih” ni isto kot “stodevetih”. (Npr.: Sto devetih študentov ni bilo na predavanjih.) Primer s “stodevetih” je vsekakor tudi možen, vendar se trenutno ne morem spomniti nič ustreznega.

Niti ne. Ker tako silno vztrajaš s svojim prav, sem prelistala gesla v pravopisu in našla primer:
geslo pristati:
pristati1 -stanem dov. -i -ite; -al -ala, -at; (-at) (a a)publ. Skakalec je pristal na stodvajsetih metrih je skočil 120 m;

Pristal pri koliko metrih? Pri stodvajsetih.

Primer, ki ga navaja moderatorka, je očiten lapsus, kar dokazuje že Slovenski pravopis sam (gl. Oblikoslovje, Pridevniška beseda) s tem, da določa”V večbesednih količinskih števnikih pregibamo samo zadnjo sestavino (s sto petimi/pet ljudmi).” Žal mi pa je, da nekateri niso sposobni sprejeti dejstva, da ima poleg njih lahko prav tudi kdo drug!

Meni ni težko priznati, da se kdaj zmotim. Tokrat sem pač sledila pravopisu, posebno zapisu pri geslu. Ne nazadnje bi pa rada poznala junaka, ki ve za vsa pravila v jeziku ali pa sicer v drugih strokah. Navedenega pravila kljub iskanju nisem našla, zato lepa hvala za opomnik v § 876.

New Report

Close