Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija 10 x zoom ali 5 m pikslov

10 x zoom ali 5 m pikslov

Zanima me kaj kupiti: Olympus 765 UZ ali samsung digmax v5? Glede na to da ima olympus 10 x optični zoom, kar mi veliko pomeni ima samsung 5 m pikslov in možnost izreza slike. Kaj natančno pomeni izrez slike??? Ali to pomeni da če slikam sliko s 5 m pikslov z 3 x optičnim zoomom in na fotoaparatu izrežem del slike ima ta nova slika isto kvaliteto, kot če bi isti motiv slikal z olympusom z 10 x zoomom in pri tem imel enako velikost motiva.
In kaj je boljše novi samsung v5 (mpeg 4, možnost različnih polnjenj fotoaparata; tudi avtopolnilec, vrtljiv zaslon …) ali sony dsc v1.

Najnovejši super motokultivator ali pa najnovejšo super kosilnico?

Pa zakaj potrebuješ zadovo!!!!!!!!!!!

Hvala g. Gus, da si si vzel čas in mi odgovoril na vprašanje, čeprav na žalost vidim da veš še manj kot jaz. 10 x optični zoom pa naj bi zanimiv predvsem za popotnike.

Branko

Branko, sedaj si ga pa pošteno pihnil….

Prvič – gus ima popolnoma prav. Sprašuješ, kaj je bolje kupiti, ne da bi tudi navedel, zakaj boš aparat pretežno rabil. Samo od tega je namreč odvisno, kaj ti bo predlagano….

Drugič – zoom naj bi bil uporaben predvsem za popotnike? Veš zakaj to ni res?

– zoom “uniči” vtis globine, kar naredi posnetke “ploščate”. Na fotografiji je potem težko ugotoviti dejanske oddaljenosti različno oddaljenih objektov, kar je v popotniških slikah lahko velika motnja.

– popotnik redkokdaj slika neke ozke detajle, recimo neko zanimivo kljuko na vhodnih vratih. Ponavadi gre za pokrajino, gre za zanimive zgradbe, drevesa… in za vse to potrebuješ predvsem širokokotne objektive. Še posebno pri višjih zgradbah.

Pač pa se teleobjektiv na veliko uporablja za portretiranje, saj zlahka s pomočjo nastavitev zaslonke (in s tem globinske ostrine) dosežeš oster obraz napram zamegljenemu ozadju. Prav tako ga na veliko uporabljajo za slikanje v makro območju. Saj veš… posamičen metuljček pred tvojimi nogami, pikapolonica itd, pa za slikanje športnih dogodkov, kjer se ne moreš dovolj približati objektu…. Pa še to. Samo za popotnike so naredili še posebno široke – panoramske kamere, ne pa ozke, kot to misliš ti. Jaz uporabljam na potovanjih predvsem območje med 28 in 75 mm (merjeno po “klasični metodi”), med 75 in 210 mm pa za slikanje “situacijskih portretov” ljudi na kakšnih zabavah na odprtem.

Pri kamerah ki jih omenjaš, pa je tako… Olympus je za moje pojmovanje fotografije v istem cenovnem rangu kvalitativno gledano boljša izbira od Sonyja (ki je predvsem namenjen nedeljskim fotografom, ki ljubijo nenormalno “žive” posnetke), in mnogo boljši od Samsunga, ki sicer navdušuje z določenimi podrobnostmi, v drugih zna biti pa katastrofalen. Tvoje vprašanje okoli izrezov… če ima slika 5 milijonov pixlov in iz nje izrežeš samo določen del, si s tem avtomatsko dobil manj pixlov, torej manjšo možnost naknadne kvalitetne povečave pri tiskanju. Pa razmisli, kaj ti pixli sploh pomenijo. Veliko pixlov namreč res pomeni sliko z več rezerve pri nadaljni obdelavi, pomeni pa tudi mnogo manj omogočenih posnetkov na spominski kartici. Tvoja odločitev je, ali boš spravil na kartico recimo 50 slik nižje resolucije, ali samo 8 slik visoke resolucije….

In mimogrede… ni dobro biti užaljen samo zato, če ti nekdo pove, da si dal premalo podatkov za pameten odgovor. Ker to pomeni, da tisti veliko več ve o temi, kot ti……….. in ti ni pripravljen odgovoriti kar tja v tri dni nekaj…..

Hvala tudi tedi g. Roman za odgovor.

Tvoj odgovor mi je dal za misliti in to v tistem delu v katerem mi daješ nasvete za nakup fotoaparata. Ker sem bolj laik na tem področju, sem si želel takšen odgovor, kot si mi ga dal ti. Nikakor pa nisem hotel biti žaljiv do prejšnjega uporabnika, ki mi je odgovoril, samo z odgovorom si nisem mogel kaj pomagati. Sicer pa je odločitev padla olympus 765 UZ.
Hvala obema pa brez zamere in upam, da te bom še lahko kdaj vprašal za kakšen nasvet.

Preberi nadaljevanje odgovor g.Romanu

New Report

Close