Doma narejeno glasbilo-rabim idejo
Pozdravljene. Dan je pač takšen kakšen je-nikakav!!! Groza od dneva. Pa še ta ura. Vse je danes nekam “čarovniško”. Razmišljam, da bi šla najraje kar spat:)
No, rabim pa vas za kakšno idejo kakšno glasbilo narediti doma. Prvošolci so dobili nalogo, da ga morajo sami narediti. Pride mi na pamet kakšna roputuljica, pa je preajnfoh:)) Boben pa že več ne vem kako bi anredila. Ali pa kitaro.
Prosim, prosim! Z idejami na plan! Če se vam sploh da možgančke mantrat v takem vremenu:)))) Meni biolj ne kot ja.
Lepo se imejte!
Za boben bi jaz vzela kar kartonsko škatlo in jo oblepila (pa dve leseni palci ali kuholnici v roke), ali pa kakšno pločevinasto okroglo škatlo od piškotov.
Za kakšne citre (za kar pa potrebuješ nekaj materiala) pa kakšno leseno desko, pa ob strani žebljičke in čez napet laks. Kaj več mi pa zdaj ne pade na misel. Mi smo v naših časih res delali samo ropotulje (dva jogurt lončka+riž).
Pred leti (uf, pred kar nekaj leti) sem morala v šolo prinesti doma narejen tamburin. Zelo je uspel.
Odrezali smo zgornji del kartonske škatle za prašek (takrat so bile okrogle – Dash) izrezali iz oboda šest pravokotnikov in preko teh lukenj skozi debelino kartona napeljali dolge žeblje. Ko so žeblji še imeli prosto konico (v luknji) smo nanje nataknili dva zamaška (kot so tisti od piva, naprimer), ki smo jih obrnili s “hrbtom” enega proti drugemu. Pred tem smo z njih spraskali tisti notranji mehak del, zaradi katerega so bili manj zvenki (takrat je bila noter plutovina, prevlečena z nekakšnim tankim slojem plastike).
Da bi tamburin imel dober zvok tudi kot boben, nismo uporabili dna škatle ampak vrh in to s pokrovom (plastični pokrov je bolje zvenel kot kartonasto dno).
Mislim, da bi lahko isto naredili tudi s pravokotno kartonsko škatlo, vendar ne s tisto, ki ima pokrov, ki se drži škatle (tako kot Ricola bomboni, naprimer). Sploh pa je tamburin, tisti ciganski, itak brez pokrova/dna.
Želim ti vesele glasbene urice, poročaj, za kateri inštrument si se odločila in kako si ga naredila, jaz se že veselim novih idej!
Uf, imate ideje. Me zanima kaj se bo tamali odločil. Kako pa bi recimo naredile trstenke? Kaj naj uporabim za paličice?
Meni je najblj pri srcu ideja s citrami. Ampak bo treba malo dedija angažirat 🙂 sEM MISLILA, DA BI NA KOS LESA ZABILI žebljičke in preko napeljali elastiko. Ali je votla stran zelo pomembna ali pa drugače ne bodo zvenele? Tu sem totalno bosa.
Pozdravljeni
Jaz sem si za glasbilo izmislil čisto preprosto. Vzel sem vedro od pomarač katerega sem kupil v šparu nato sem na to vedro zvrtal luknjice iz strani ali jih pa naredite s kakim vijakom skozi sem napeljal laks ribiški malo večje debeline in na ta laks sem obesil pink pong zogice na katere sem prej nalepil s sekundnim lepilom obročke lahko tudi gumbe in ko nazadnje na vrhu na ročaj navežete vse skupaj se žogice lepo slišijo kot dodatna spremljava preprosto. Na kratko opis izgleda vedro je pokonci žogice visijo proti tlom rabite cca 4 žogice ali kovance po želji samo da oddaja zvok in nato še glavni nit ko jo povlečete se vse skupaj oglaša brez napora po premikanju vedra levo in desno. Sliši se težko ampak ko ti otrok pomaga je pravzabavno doživetje
Forum je zaprt za komentiranje.