kako pripravite šparglje
Sesekljam veliko česna na drobne kockice. Lahko tudi šalotko ali mlado čebulo. Na olivnem olju na hitro popražim, toliko, da zadiši. Dodam sesekljane šparglje. Na počasnem ognju popražim, zalijem s pol dcl vina. Potem malo dušim. Dodam sol in mediteranske začimbe ter konzervo sesekljanega paradižnika. Še malo pokuham in je super omaka za špagete.
Ali pa nič ne pokuhaš, samo popečeš na oljčnem olju in posoliš. Jaz recimo ne maram mehkih. Ali pa v pečico, pa parmezan čez, je tudi dobro.
Ali pa za testenine, ja – meni osebno je odlično, če na česnu ali poru na čisto malo oljčnega olja prepražiš na kolobarje narezane šparglje, dodaš kuhane špagete (običajno uporabim riževe rezance), vmešaš češnjev paradižnik (samo da se segreje, ne skuha), prerezan na polovičke, izklopiš, dodaš še malo oljčnega olja in dober tek.
Pa špargljeva pita, njami, to so jedli še tisti, ki špargljev ne marajo preveč.
Kot dodatek v kremnih zelenjavnih juhah v raznoraznih kombinacijah so res super.
Mogoče bi bilo smotrno najprej dodajat po malem, da se navadiš okusa, in v jedeh z več sestavinami, potem pa pokusit same.
Obožujem šparglje. Najraje jih imam v solati, same. Pokuham na hitro (5-7 minut), ohladim, prelijem z olivnim oljem in balzamičnim kisom.
Dodam jih k pečenemu krompirju: ko pečem krompir v pečici, 10 minut pred koncem pečenja dodam še vršičke špargljev.
Riž s šparglji in grahom: na maslu prepražim riž, zalijem z vrelo vodo, po 5 minutah dodam zmrznjen grah, kuham 10 minut, potem dodam še šparglje. Kuham še kakšnih 7 minut in je. Posujem z veliko sveže naribanega parmezana.
Omaka za špagete: na oljčnem olju prepražim nasekljano čebulo, dodam na kockice narezan pršut in šparglje. Zalijem s čisto malo vrele vode, malo pokuham, da voda izpari. Nato zalijem s pasiranim paradižnikom in vmešam še mešanico skute in kisle smetane.
In še in še. Moji doma se hecajo, da dam šparglje v isto vse, še v torto ali sladoled.
Forum je zaprt za komentiranje.