Je tukaj gor kakšen diabetik?
Imam povišan sladkor, tipa 2 in priporočena mi je dieta. Že dva dni googlam, pa mi je čisto nejasno vse skupaj.
Kruhove enote, pa glikemični indeks, kuhan krompir lahko, pečen krompir NO GO….to bo cel projekt.
Težava je tudi v tem da sem do sedaj jedla prvi obrok okrog 16.00 popoldan pa potem večerjo. Zgrešeno totalno, tako da moram radikalno spremenit prehranjevalne navade.
Če je kakšen diabetik tule, mi lahk prosim napiše primer jedilnika za en dan. Bom zelo hvaležna.
Lep dan še naprej.
žal mi je, da je naša zdravstvena stroka 100 let za zadnjimi dognanji
kakšen kruh, kakšen krompir???
najbolj zanesljiv način prehrane pri diabetesu tip 2 je odpoved vsem ogljikovim hidratom in prehod na prehranjevanje z zdravimi maščobami. večina ljudi se mora vsaj začasno odpovedati tudi mlečnim izdelkom in mlečni maščobi (maslo je ok), ker kljub temu, da mlečna maščoba ne vsebuje ogljikovih hidratov, večini ljudi dvigne inzulin.
ali po domače lchf, keto, karkoli že to imenuješ
to je dokazano edini način prehranjevanja, po katerem sčasoma ni več potrebe po dodajanju inzulina in dejansko obstaja možnost, da ozdraviš.
prvi obrok po 16:00 uri?
tudi to gre čisto brez problema skozi pri takem načinu prehranjevanja. temu se pač zdaj reče intermittent fasting in v kolikor se ob prekinitvi kratkotrajnega posta ne nažreš do daske s slabimi ogljikovimi hidrati, s tem telesu zgolj koristiš.
https://www.zdravstveniportal.si/zdravje/bolezni/449/diabetes
Za diabetike po novem velja, naj z jedilnika umaknejo ogljikove hidrate, saj prehrana, ki naj po aktualnih strokovnih smernicah ne bi vsebovala kruha, riža, testenin in krompirja, dobro vpliva na krvni tlak, krvni sladkor, trigliceride in na dobri holesterol (HDL). Diabetiki morajo zaužiti čim več zelenjave, radikalno zmanjšati sladkor v prehrani (UKINITI), predvsem pa posegati po nepredelani hrani, pri čemer je zelo pomembno, da obroke, ki naj ne prekrijejo celotnega krožnika, ustrezno razporedijo čez dan. (NE UPOŠTEVA KRATKOTRAJNEGA POSTENJA)
Ker prehrana z ukinitvijo oziroma pomembnim zmanjšanjem zaužitih ogljikovih hidratov pripomore k manjši porabi zdravil, saj se vrednosti krvnega sladkorja izboljšajo, zmanjša pa se tudi tveganje za nastanek katerega od srčno-žilnih obolenj, je logično, da bi se bilo tudi nasploh, ne le pri diabetesu, treba odločiti za takšen način priprave obrokov – vsaj za določeno obdobje).
Po novem je umeščanje ogljikovih hidratov na jedilnik sladkornih bolnikov odsvetovano, kajti prehrana, ki naj po aktualnih strokovnih smernicah ne bi vsebovala kruha, riža, testenin in krompirja, dobro vpliva na krvni tlak, krvni sladkor, trigliceride in na dobri holesterol (HDL).
Diabetiki morajo zaužiti čim več zelenjave, radikalno zmanjšati sladkor v prehrani, predvsem pa posegati po nepredelani hrani, pri čemer je zelo pomembno, da obroke, ki naj ne prekrijejo celotnega krožnika, ustrezno razporedijo čez dan.
Prehrana z ukinitvijo oziroma pomembnim zmanjšanjem zaužitih ogljikovih hidratov pripomore k manjši porabi zdravil, saj se vrednosti krvnega sladkorja izboljšajo, zmanjša pa se tudi tveganje za nastanek katerega od srčno-žilnih obolenj.
Te niso poslali na predavanje o prehrani?
5 obrokov
Zdravi OH, polnovredni, pa se teh malo, izogibaj se belim stvarem in skrobu, krompir kuhan.
Vsak dan druga vrsta mesa, en dan piscane, drugi dan govedina, tretji dan ribe, itd. .
Pri sadju pazi, koliko ima sladkorja.
In ogromno zelenjave, res ogromno, kilo na dan.
Na netu imas precej jedilnikov za diabetike, guglaj.
Tole sicer ni jedilnik, pomaga pa pri ozdravitvi. Tinktura bele omele: en mesec jemlješ 3 x 15 kapljic na dan. Zdravi vse povezano s sladkorjem v krvi ter srčno žilnimi problemi… (Knjiga: Marija Treben, Zdravje iz božje lekarne) Po enem mesecu narediš pavzo. Tinkturo sem kupila v pokriti tržnici v BTC-ju.
Komentiram odebeljeno, ker širiš neresnice. Zdravim ljudem pri mlečnih izdelkih dvignejo inzulin beljakovine v mlečnih izdelkih, nikakor ne maščoba. To bi pomenilo, da dviga inzulin maslo, ki je izključno mlečna maščoba, kar preprosto ni res.
Sploh pa ni govora o zdravih ljudeh, diabetiki imajo težavo z visokim sladkorjem in premalo inzulina, tako da je to ali mlečni izdelki ja ali ne vprašanje za zdravnika diabetologa.
Kar se pa tiče OH pa se strinjam, sploh ne razmišljaj o krompirju in podobnem.
Mene so pri 8 hoteli dati med cukerčke, pa se nisem dal, dobil sem že tablete pa jih nisem hotel jesti, dovolj spi, ne se preveč gnati in cukerček izgine sam od sebe.
Oktobra sem imel pregled medicina dela in vse super, prej so me prepričevali da imam pritisk, kako ga ne bom imel če si me pa prvo zdražila z vrtanjem im teženjem, potem si mi pa pritisk merila,sedaj pritisk super, cuker super, res vam govorim, ne pustite se jebat enim dohtarjem kateri ne delajo v vašo korist.
Ima sladkorno tip 3, na tabletah 30+ let.
Kruh v mini-mini količinah, npr.pire krompir z mlekom in ne z maslom, brez smetanovih omak, za vmesne prigrizke čičerkin “stiropor” ali kak keks brez sladkorja, za priloge veliko zelenjave.
Je skoraj vse, le sladkemu se res popolnoma izogiba. Za zajtrk pa vedno je sadje.
Saj surfam in iščem podatke, ampak priznam da sem potem še bolj zmedena.
Recimo tole (kopiram).
Posebna pozornost velja količini in vrsti ogljikovih hidratov, saj prav ti povzročijo po obroku povečanje ravni glukoze v krvi. Največ jih vsebujejo škrobna živila, stročnice in sadje, nato mleko, nekaj tudi nekatere vrste zelenjave. Treba je uživati tiste, ki malo dvignejo krvni sladkor, to pa so predvsem živila, ki vsebujejo veliko vlaknin (zelenjava, stročnice, sadje, ajdova kaša, ajdov kruh, testenine).
Bom s časoma naštudirala. Bi bilo tako ok za začetek:
– 7.00 zajtrk :navaden jogurt in par oreščkov
-11.00 malica : jabolko
-16.00 kosilo: ajdova kaša z gobami
-17.00 na žaru pečene bučke in sir
Zdrava prehrana in gibanje.
Izogibat se izdelkov iz bele moke, sladkor, alkohol.
Nasplošno ogljikovi hidrati blazno dvignejo sladkor.cvrtje tudi odpade.
Jaz sem z gibanjem in izgubo kg precej znižala sladkor.
Sadje ima tudi precej cukra- sploh grozdje in lubenice.
Jem pečeno meso in vseh vrst zelenjavo, jogurte, tuno, jajca, od sadja en sadeż na dan, pijem samo vodo in nesladkan čaj.
Kaše so priporočljive- ovsena, ajdova..
Polenta ne.
V glavnem hrana, ki ne redi naj bi bila ok.
Kruh samo za zajtrk in to domač polnozrnat
Tu ni niti približno dovolj beljakovin, ki so osnovni gradnik. Računaj da rabiš vsaj 1 g na kg puste telesne mase.
Jaz bi tako kot na linku, a POZOR, brez dodajanja maščob, tega noben ne rabi, torej tam ko piše slanina, dodatno maslo ne dodajaš. Pa več zelenjave, kot priloga tudi ajdova kaša, proso, stročnice. Sadja raje na začetku ne.
http://www.popolnaprehrana.si/lchf-tedenski-jedilnik/
Samo ena usmeritev. Nujno preberi in uporabi knjigo, ki jo je napisal dr. BERNARD
https://www.zalozba-chiara.si/zdravje/318-program-za-ozdravitev-sladkorne-bolezni
Tu ni niti približno dovolj beljakovin, ki so osnovni gradnik. Računaj da rabiš vsaj 1 g na kg puste telesne mase.
Jaz bi tako kot na linku, a POZOR, brez dodajanja maščob, tega noben ne rabi, torej tam ko piše slanina, dodatno maslo ne dodajaš. Pa več zelenjave, kot priloga tudi ajdova kaša, proso, stročnice. Sadja raje na začetku ne.
http://www.popolnaprehrana.si/lchf-tedenski-jedilnik/
[/quote]
dodajanje maščobe je nujno, če hočeš telo spravit v ketozo, da se bo samo naučilo kuriti energijo iz maščobe. v prehrani mora biti vsaj 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} energijskega vnosa iz maščobe.
sicer bo kurilo zgolj beljakovine, če jih v prehrani ne bo dovolj, bo poseglo po mišicah.
https://www.carbmanager.com/article/8-most-common-keto-mistakes-f8d41eed-aecc-1129-b44a-9e949daf7d58
#1: Scared of Eating Too Much Fat
People often not eat enough fat when they start keto because our society has been conditioned to believe that fats will make you fat.
Since you’re limiting carb intake on keto, it’s important that you’re replacing those calories with calories from fats. If you aren’t getting enough calories, it can impair your hormone function and metabolism in the long term[*]. You’ll also feel more lethargic because you aren’t providing your body with enough micro and macronutrients.
In addition, your body needs increased dietary fat to prime your metabolism to burn fats as a main source of energy, also known as ketosis. If you’re a beginner to keto, you’ll need to consume more fats than experienced keto-ers as this will help your body get used to using ketones as a new fuel source.
Naša stroka je zelo ok, samo ti nisi na tekočem. Verjetno tudi jaz več ne, ker nisem več diabetik.
Knjižica iz l.2002 Prehrana pri zdravljenju z inzulinom s Preglednico enakovrednih živil izdajatelj Klinični oddekek za endokrinologijo…, Služba za bolniško prehrano in dietologijo, KC , te opremi z vsemi potrebnimi informacijami za obvladovanje sladkorne. Navedene so tudi zamenjave živil in tudi koliko enot hrane dodaš za 1uro vadbe, da zdravo uravnavaš nivo cukra.
Na Polikliniki je tečaj namenjen prav diabetikom. Spišejo ti primer jedilnika po enotah in ocenijo koliko kalorij rabiš. Naučijo te tudi računanja enot, ker prve mesece samo tehtaš in računaš.
Govorim iz izkušenj. So strokovnjaki. Jaz brez njih ne bi preživela. Bil je pa tip1 po medrolu in kemoterapiji, na inzulinu, cuker pa v višave ob najbolj skromnem kosilu.
Absolutno niso za časom, temveč zelo napredni.
Jaz bi tako kot na linku, a POZOR, brez dodajanja maščob, tega noben ne rabi, torej tam ko piše slanina, dodatno maslo ne dodajaš. Pa več zelenjave, kot priloga tudi ajdova kaša, proso,
[/quote]
dodajanje maščobe je nujno, če hočeš telo spravit v ketozo, da se bo samo naučilo kuriti energijo iz maščobe. v prehrani mora biti vsaj 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} energijskega vnosa iz maščobe.
sicer bo kurilo zgolj beljakovine, če jih v prehrani ne bo dovolj, bo poseglo po mišicah
carbmanager.com/article/8-most-common-keto-mistakes-f8d41eed-aecc-1129-b44a-9e949daf7d58
People often not eat enough fat when they start keto because our society has been conditioned to believe that fats will make you fat.
Since you’re limiting carb intake on keto, it’s important that you’re replacing those calories with calories from fats. If you aren’t getting enough calories, it can impair your hormone function and metabolism in the long term[*]. You’ll also feel more lethargic because you aren’t providing your body with enough micro and macronutrients.
In addition, your body needs increased dietary fat to prime your metabolism to burn fats as a main source of energy, also known as ketosis. If you’re a beginner to keto, you’ll need to consume more fats than experienced keto-ers as this will help your body get used to using ketones as a new fuel source.
[/quote]
sicer bo kurilo zgolj beljakovine, če jih v prehrani ne bo dovolj, bo poseglo po mišicah.
link na lowcarbmanager
Vidim da imate večina uporabnikov tule, zaradi naših vrlih zdravnikov, ki nutricionizmu na fakulteti namenijo par ur v celem študiju, sprane možgane.
Zanimivo, da so nekateri inteligentni doktorji že 60 let nazaj sladkorno bolezen zdravili z večinskim deležem iz OHjev (več kot 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}), torej z belim rižem, sadnim sokom in ja, belim sladkorjem. Uspešnost zdravljenja pa je bila skoraj 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Priporočam branje tega članka:
https://www.drmcdougall.com/2013/12/31/walter-kempner-md-founder-of-the-rice-diet/
In sladkorna bolezen nikoli ni bila, nikoli ne bo in nikakor ne more biti posledica zaužitja preveč sladkorja, ampak bolezen nastane izključno s kombiniranjem sladkorja s proteini in maščobami (torej sladkarije in slaščice). Kako naj bi osnovno gorivo za človeško telo, sploh lahko povzročalo karkoli slabega?
Res je čas da vse teorije kako sladkor povzroča sladkorno bolezen, počasi izumrejo in naj se sladkor več ne kaže kot grešnega kozla, medtem ko sta mast in predoziranje proteinov, razlog za malodane vse novodobne bolezni.
Evo, se ena s to tezavo. Sicer imam zaenkrat le moteno toleranco na glukozo, ne se sladkorne ampak ce se ne bom mirkala bom kmalu tam.
Raznih drasticnih in trendy diet se ne mislim posluzevat, ker vem da na dolgi rok ne bom zdrzala. To ni fora za mesec ali dva, ampak nacin preheanjevanja do konca zivljenja.
OH sem zmanjsala in se te jem polnovredne.
Sladkarij tudi prej nisem jedla, tako da s tem nimam tezav.
Razdelila sem obroke na 4 na dan.
Imam pa tezavo ker mesa ne maram, nadomescam z ribo ali tofujem.
Srecno!
Forum je zaprt za komentiranje.