Matura naj se ukine
Veliko denarja bomo prišparali, saj vemo, da gre tu za ogromen zaslužek maturitetni komisiji. Smo v pufih in škoda denarja za to.
Dijaki se samo papagajsko učijo po starih maturitetnih polah, da bodo zadostili maturitetnim standardom.
Štejejo naj se zaključne ocene, ki so jih pridobili v štiriletnem šolanju. Če pa so na faksih preveliki vpisi, se tam uvedejo sprejemni izpiti in to je to.
Šolanje na daljavo je katastrofalno. Luknje v znanju so velike.
Matura je zelo zastarela, samo filanje brezveznih podatkov v glavo in psihiranje. Nobene dodane vrednosti za nadaljnje življenje.
Dijaki v 4. letniku zgubijo 1 leto življenja na memoriranju, stresu, skrbi, paniki in s tem izgubljajo zdravje. Namesto, da bi trenirali srečo, ustvarjalnost, kreativnost, mir,….
Če že, je boljši zaključek 4. letnega srednješolskega izobraževanja, neka izdelava projekta, ki jim bo dobra podlaga za nadaljnji študij. Moj nečak, ki je zdaj uspešen študent naravoslovne fakultete, je hodil v Waldorfsko gimnazijo. Tam se v 3. letniku dijaki odločijo za projekt na katerem delajo 1 leto in ga predstavijo v 4. letniku. V vsem tem času, imajo mentorja, sami morajo samoiniciativno in kreativno priti do cilja in rezultata. Teme pa so različne. Nekateri izdelajo violino, svoj film, robotizacija, napišejo angleški roman, izdelajo gledališko igro, muzikel, dietetika, arhitekturna dela,….
Matura zavira ustvarjalnost in kreativnost. Marsikateri dijak je že v 2. letniku v stresu zaradi mature. Psihoza šol glede mature je velika. Gre pa za samo piflanje podatkov, nobene inovativnosti in učenja dijaka za življenje. Pomembne so le točke, ki še zdaleč niso pokazatelj uspeha v življenju.
Glede na to, da je plan globalistov še naprej psihiranje 100 na uro z virusi, testiranji in cepivi, bi bilo prav, da se matura ukine.
Ze tako jim je prikrajsana mladost.
Kaj je bolj pomembno, da so nasi mladostniki zdravi ali napsihirani?
Se strinjam. Matura je zelooooo zastarela in skrajni čas bi bil, da se jo ukine.
Smo v informacijski dobi, kjer na googlu najdeš vse podatke.
Kreativen um potrebuje sproščeno, nenatrpano glavo z nepotrebnimi informacijami.
Šolski sistem se bo moral zelo kmalu ves spremeniti, saj je že od časa Marije Terezije isti.
in kaj je z letošnjim šolskim letom, ali misliš ocene v treh letih?
Matura naj bo, itak so znižali kriterije, dijaki imajo pa več časa za učenje, imam sorodnico zaključni letnik pa se ne sekira, zakaj se vi??
[/quote]
Tako je. Lanski maturantje so izviseli tik preden bi se morale zaceti priprave na maturo. Pa jim jo niso nic prilagodili in rezultati so bili boljsi kot prejsnja leta. Letosnjim maturantom, pa bodo delili + tocke za vsako nepravilno reseno nalogo in se 15{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} manj snovi bo na maturi kot prejsnja leta.
Jaz se tudi strinjam. Pa ne zato, ker ne bodo naredili zaradi korone, to bodo že. Letos imam čast spremljati bodočo maturantko in ne morem verjeti, kakšna piflarija to. Kr neki. Ful jih učijo, kako TOČNO moraš odgovoriti na neko vprašanje. Ne, da veliko veš o neki temi, ne da imaš široko znanje ali – bognedaj – celo kakšne lastne zamisli. Ne, TOČNO TOLE moraš odgovoriti in potem je prav. Če ni točno tako, s točno temi besedami, je narobe.
Res bi morali biti, kot piše ena zgoraj: ocene iz zadnjih dveh let srednje šole oz. gimnazije plus sprejemni izpit.
Od moje mature je pet let – zaključujem študij naravoslovne smeri in z maturo nisem imel večjih težav – vendar se z avtorjem teme popolnoma strinjam… Matura je popolnoma zgrešena – po moje je nesorazmerna (včasih nek nepomemben sklop snovi obsega precej velik del nalog; spet srugič kakšnega res pomembnega sklopa snovi v nalogah sploh ni); ocenjevanje je togo in neživljenjsko (dejansko mora profesor dijake zdresirati kot cirkuške živali kako odgovarjati), zato ker je tisti kriterij sestavkjen tako, da res dopušča le izjemno ozek spekter možnosti… Strinjam se, da matura kot taka po snovi ni pretežka – ampak kot sem napisal zastavljena je tako, da poleg znanja kandidat potrebuje tudi obilico sreče (jaz sem jo ma srečo imel; ampak sem bolj ponosen na vse svoje ocene na fakulteti in v srednji šolo kot pa na maturitetno – ker je dejansko plod sreče) – dijak mora imeti srečo, dane bo poudarka slučajno na sklopu ko mu manj leži in pa seveda, da bo odgovore obliloval tako kot si je tega zaželela komisija. Esej pri SLO je po mojem (pa rad berem) tako totalno zgrešen – če imaš dobrega učitelja za SLO te ta celo leto pripravlja kako napisati ta esej – ker očitno je zaželjeno takšno stališče in interpretiranje kot ga dojema izpitna komisija… Izbirnega tipa nalog pri kemiji (moje področje študija) sploh ne bom komentiral – nekatera vprašanja so takšna kot, da preverjajo kdo je bolje prebral učbenik kot pa razumevanje osnovnih principov kemijske znanosti…
Po moje bi bili najprimernejši kriterij za vpis v SŠ splošni uspeh v gimnaziji (pokaže znanje za neko daljše časovno obdobje) in pa sprejemnk izpiti (oblikovani bi bilo glede na specifiko znanj potrebnih za določen študij)…
To, da se pa dijake forsira s to maturo sedaj v času epidemije je pa tako katastrofa – vsak dan se pri poročilih malikuje ljudi v DSO kako so ubogi; nihče pa ne pomisli na mlade, ki morajo poslušati manj kvaliteten pouk na daljavo (sam na fakulteti vidim, da žal taka predavanja so manj kvalitetna-čeprav se prof. večinoma zelo trudijo) – kljub temu pa jih čaka matura in s tem KLJUČNI TRENUTEK za študij in s tem za njihovo prihodnost-pa ni do njih noben tako sočuten do njih kot so do starejših…
Kar se pa tiče komentarja, da imajo sedaj tako več časa za učenje mi pa gre na brujanje – kaj sedaj mislite, da bi morali ljudje več delati, kot drugače??????????? Res, da je marsikaj zaprto ampak še vedno lahko gredo na sprehod, telovadijo doma, se družijo preko zooma, družijo z domačimi,…
Ne vidom razloga zakaj bi od ljudi pričakovali, da sedaj delajo več…V tem stresnem obdobju VSAK potrebuje sprostitev…
Tudi jaz sem ZA, da se matura ukine. Nobene dodane vrednosti v tem času ni z njo. Življenje, razvoj gre naprej. Matura je predpotopna. Samo eno dodatno psihiranje mladih je, sploh zdaj ko je s COVID ukrepi samomorilnost med mladimi narasla.
Nobenega od Ministrov ne zanimajo mladi, da ne govorim o Ministrici za šolstvo.
Za ukinitev mature bi se morali najprej zavzeti sami dijaki in prestavniki dijakov poslati peticijo ali dopis na ministrstvo.
Kajti pogojev za maturo ni.
Šolanja ni, znanja ni. Ne mi sedaj o šolanju na daljavo
če se šolanje za maturante v januarju ne vzpostavi kot se pritiče ni izpolnjenih pogojev ter enakovrednih pogojev z maturo v preteklosti. Kje so zastopniki dijakov?
Kaj dela ministrica za šolstvo. naj poskusi svojo službo tri mesece opravljati od doma. Pravzaprav naj se zahteva, da tudi ona svoje delo opravlja od doma. Toliko časa kot šolarji.
Berem izjave Ministrice za šolstvo in ves čas je govora le o vrnitvi osnovnošolcev nazaj v šole. Dijaki kot, da ne obstajajo. Očitno si želijo nazombirano apatično brezvoljno mladino, ki bo na online šolanju.
Absolutno se strinjam, da se matura ukine. Če je kje kakšna peticija o tem, prosim pripnite povezavo. Hvala.
Slabo opravlja svojo nalogo. Res tudi kokodajsa o učencih… O dijakih nič. Kot da ne obstajajo. Pa so pred sluzbami, studijem… S tem jasno pokažejo, koliko jim naša prihodnost,mladina, ki je blizu pomembnih korakov, pomeni. Dol jim visi za socialne in psiholoske potrebe mladine, za teorijo, za njihovo znanje. Oni samo govorijo o ucencih, to pa zato, ker manjsi otroci tudi potrebujejo varstvo. Boli njih za nas. Potem bodo seveda znali s prstom kazat na otroke, mladino, starse! Pa da slucajno v oš in sš več kdaj ne prirejajo predavanj ratnoraznih strokovnjakov o skodljivosti računalnikov!!!
SRAMOTA ZA SLOVENIJO!!!!!!!!!!
Pa dejmo nekaj narest. Ogromni zneski denarja gredo komisiji za maturo, ki je nekoristna in neživljenska za mladino. Slovenija je tako zapufana in naj se denar, ki je leta in leta namenjen maturi, nameni za karkoli bolj koristnega.
Zakaj kar gledamo in podpiramo neke neumnosti, ki gredo iz našega davkoplačevalskega denarja.
Sej ni kake velike filozofije tu, matura naj bo kot en uradni “zaključni zrelostni izpit”, za vstop na faks pa naj se uvedejo sprejemni izpiti.
Seveda bo potem se kako desetletje trajalo pri učiteljih, da bodo ugotovili, da otrok ne pripravljajo več na maturo in zatorej lahko malo bolj svobodno zadihajo tako pri vsebini kot izvedbi pouka, ampak sčasoma bi bilo verjetno lahko računati, da bi gimnazija spet dobila na smislu, vrednosti in spoštovanju.
Vsi, ki tako navijate za sprejemce – kako pa bi po vaše lahko bili res objektivni? Ste jih kdaj delali? Ste pozabili kako so sprejemali študente, ki so bili od tapravih? Kako se je goljufalo? Kako so krožile naloge in vprašanja s sprejemcev? Ni bilo nič rožnato, samo še bolj se je dalo goljufat! Zdaj je vsaj to malo težje. Matura je pokazatelj nekega osnovnega znanja, vi pa jokcate tukaj. Fakultete bi, če bi jim bilo res v interesu, že sedaj lahko določile vpisne pogoje, kjer bi bilo pomembno določeno znanje, pa tega ne izkoristijo. Vi pa sanjate, da bi pripravljale celo sprejemne izpite? Živite v oblakih, v nerealnem svetu. To pa prenašata na svoje otroke. Imeli bodo precej odpustkov letos, vi bi radi pa še več? Sem delal maturo leta 96 ko nismo imeli nobenih priprav na maturo (razen res samo zadnji mesec), snov v gimnaziji pa je takrat obsegalaa precej več kot potem sama matura, pa smo jo brez večjih težav naredili. Brez cmerjenja nas in naših staršev!
Forum je zaprt za komentiranje.