Lazanja brez bešamela
ma spahuje se ti po čebuli, ker je ne pravilno in dovolj pocvreš, ko delaš bolonjsko za pastičo. kaki bešamel.
[/quote]
Sem pomislila tudi jaz na cebulo, ceprav se raje pa kar po mesu, sploh ce kupi pakirano mleto mesano.
Sem vzela enkrat za bolognese v marketu in ne pri mesarju, ker se mi je mudilo.
Spahovalo, napenjalo…. nikoli vec.
Se ena moznost je pa; domac besamel,
.. prevec moke . To tudi zna cementirat v zelodcu
Pogosto, ker se mi ne ljubi delati bešamel XD
Malo bolj vodeno omako, bolj čvrst sir (npr. Ementaler) povrh (parmezan se kar malo prižge, mozarela pa takoj stopi in začne sušiti), pa peči s folijo čez, da se vrhnji sir bolj pari kot peče. Tako se manj izsuši. Če hočeš filmsko, pa lahko pustiš vrhnjo plast “golo” pod alufolijo in polito z omako, nato pa 5min prej dodaš kakšno mozzarelo ali podobno.
Definitivno pa daj alufolijo čez med peko da se vlaga zadrži.
Dober tek 🙂
Pogosto, ker se mi ne ljubi delati bešamel XD
Malo bolj vodeno omako, bolj čvrst sir (npr. Ementaler) povrh (parmezan se kar malo prižge, mozarela pa takoj stopi in začne sušiti), pa peči s folijo čez, da se vrhnji sir bolj pari kot peče. Tako se manj izsuši. Če hočeš filmsko, pa lahko pustiš vrhnjo plast “golo” pod alufolijo in polito z omako, nato pa 5min prej dodaš kakšno mozzarelo ali podobno.
Definitivno pa daj alufolijo čez med peko da se vlaga zadrži.
Dober tek 🙂
[/quote]
Mozzarelo das vmes med plasti, naribano ali v tankih rezinah,se nic ne zasusi.
https://www.youtube.com/watch?v=QlZqiA4Ds9o
Sicer tukaj da palačinke namesto testenin, ampak mislim da enako deluje s testeninami – daš edino več file, ker je manj plasti.
Jaz žvrkljam dve jajci in zmešam z lončkom ali dvema kisle smetane, to prelijem na vrhu čez, vmes ne, nato pa gor na manjše kose narezano mocarelo; le-to dam tudi vmes. Ni nič suha, daleč od tega, pa ni tistega groznega okusa po bešamelu oziroma moki.
Tudi tista ideja z malo mleka je dobra, sladka smetana oz smetana za kuhanje pa meni ne gre. Pa če se ti zdi presuha, mogoče preveri ti dve stvari:
– liste za lazanjo (predvidevam, da jih kupiš), prej pokuhaj
– maso naredi bolj mokro, zdaj če delaš s paradižnikovo omako oziroma paradižnikom, pač daj več tega, pa malo vode, če ne daš paradižnika, pa zalij z vodo in naj ne povre čisto do suhega.
Besamel delam v razmerju 1:1:1, torej kolikor masla, toliko moke in mleka, na koncu pa dodam se tekoco smetano za kuhanje ali stepanje, ker cim malo stoji, se gosti, mora pa biti bolj tekoc, recimo nekje kot masa za palacinke.
Ce naredis pregostega, potem pa je prevec moke in imas v bistvu dvojne plasti testa, nic ni kremasto, ampak suho.
Lasagna s palacinkami 🤐 !?!
To je pa isti crap kot ko je Gordon Ramsey delal carbonaro z grahom 🤮
Jaz delam besamel z pol litra mleka 50 g masla 50g moke, sol+ poper, na koncu ko ze odstavim dam malo sladke smetane in scepec muskat orescka. Vedno rata nikoli ni suha lasagna. Rahlo pokuham pa tudi oblate za lasagno.🙂
Je pa tudi eurospinov besamel soliden se strinjam . Sem ga ze tudi uporabila za musako in lasagno.
Jaz delam besamel z pol litra mleka 50 g masla 50g moke, sol+ poper, na koncu ko ze odstavim dam malo sladke smetane in scepec muskat orescka. Vedno rata nikoli ni suha lasagna. Rahlo pokuham pa tudi oblate za lasagno.🙂
Je pa tudi eurospinov besamel soliden se strinjam . Sem ga ze tudi uporabila za musako in lasagno.
[/quote]
Eee, ja po 50g masla in mome in 500ml mleka, sem zeznla prej…
Potem ga se redcim s smetano, se ne vidi besamel, le kremast, bolj poln okus da lazanji.
[/quote]
Jah, no – neka različica kanelonov in pasticcia, je.
Pravi recept za bešamel si dala – dodajam še, da naj se kuha cca 10 minut. In sama smetane ne uporabim – dodam pa parmezan. Liste za pasticcio pa tudi pokuham cca 8 minut. Tudi glede Spinovega bešamela se strinjam.
Forum je zaprt za komentiranje.