Kako preprečiti prenajedanje otroka?
Star je 15 in se je začel rediti. Že od malega je rad kaj sladkega zbasal ob večerih, zadnji mesec pa se je zredil za slabih 5kg v rit in boke, pa se ne baše več tolk, ni še nič kritičnega, je pa na meji ko bo treba nabavit številko večje kavbojke, tako samo povem za boljšo predstavo, prej je nosil pas, zdaj so mu oprijete okrog in komaj zapre gumb. Ima kurje prsi in ozka ramena, pa je tolk bolj nerodno za videt če je močen okol riti ker mu trebuh sili ven, saj menda veste o čem govorim. Prostovoljno ne bo šel na dieto in bi vas vprašal, kako ste otroke neinvazivno prepričali, da so zgubili nekaj kg?
Kup mu utezi
Oz naredta jih sama.
Pa se naj razvija zg del.
No tud spodnji seveda.
Pojd na bolho pa poglej ce kdo prodaja.
Pa daj skupi delita.
Zmer mu okoli rok pa pol cez 14 dni spet. Naj se slika postavo pa potem spet.
Pogovor se kot moski z moskim.
Povej mu da mora najvec kar lahko nardi iz sebe tud nardit. Zdele ta trenutek si kroji svojo prihodnost.
Z gibanjem bo do pomladi švoh, v tej temi in mrazu..
Ni druge, kot da vsi kompletno spremenite nakupovalne navade.
Midva veliko pojeva, a doma NIMAMO namiznega sladkorja, moke, sokov, sladkarij, kruha, čipsov, na kratko junka. Kruh iz sezamove moke pečem sama, pecivo isto (kaj skutnega, prosenega) sladim z eritritolom, od prigrizkov je sadje, tudi banane, oreščki, kuham pa kot zmešana, veliko zelenjave, stročnic, jajc, rib. Rezultat je normalen ITM, kljub kot sem omenila volčjemu apetitu. To je edino, res ne kupuj, ni šans. Na obiskih, rojstnih dnevih, v slaščičarni jeva vse, samo to ni vsak dan.
Prvo kar ti bom rekel je, da se ne sekiraš.
Drugo pa – poglej iz boljše strani. Tvoj sin bo lepo naredil srednjo šolo in marsikaj doštudiral. Bodi ponosen nanj.
Jutri se usedi dol z njim in povej, da si vesel, ker veš da bo tako uspešno doštudiral. Ko te bo vprašal zakaj tako misliš mi preprosto rečeš:
“Glej sin, mladi fantje imajo vse drugo v glavi samo za šolo nimajo časa, ti boš pa imel ogromno časa in se boš lahko posvetil študiju. Zavaljen kot si, športal ne boš, punc ne boš imel, saj se nobena ne bo za bajselnom metala, prijatelji pa tudi ne bodo s tabo ven hodili, da jim boš babe odganjal s svojo pojavo kurjo. Dec z joškami in ritjo. Kam pa to zgleda. “
Objemi ga in reci, da si ponosen, da boš imel v hiši pridnega dijaka in kasneje študenta. Nalij mu kozarec kokakole in daj sendvič s svežo kajzarco in majonezo, potem pa mu daj še vrečo čipsa in ga vprašaj, če bi kakšen film pogledala.
Tu ne gre za vprašanje, kako otroka prepričati. Starši postavite mejo. Se ne baše več tolk praviš. Se pa še ob večerih s sladkim. Daj mu banano zvečer, Ali zmešano banano, naribano jabolko in cimet skupaj. če bi že rad sladko. Ampak ne s petimi bananami. In še to ne pred spanjem. In čez dan omejite porcije.
Manjka mu tudi gibanje. Čez vikend pejte v kakšen hrib, ki ni za pet minut.
Saj bo šlo dol. Tudi on se sekira zaradi korone in se mi zdi da so se vsi malo zredili v tem času. Predvsem tisti, ki so se prej toliko čuvali. Saj veste kako je, bolj je prepovedano, slajše je. Samo prepovedat ne, ker to je najslabše. Na sprehode skupaj ven, to ni prepovedano, doma kakšno jogo, kakšno telovadbo, saj na youtube imate cel kup filmčkov. Pokažite mu in najdita skupaj nekaj, kar mu bo všeč. Pa ne ga zabijat da je debel in nesposoben, zaradi tega bo še bolj jedel.
mi je sedaj v teh časih od strokovnjakov ostala v spominu – ko je bilo govora o prekomerni ali povečanju teže otrok…
torej otroci – zanje ni dovolj sprehod za porabo energije… oni se morajo ornk zdivjat… ornk morajo pokurit…
ne vem ali se odločita da gresta skupaj tečt vsak dan… ali hitro hojo… ali najdi kaj lar ga motivira in tisto poveži s ornk miganjem… hrano naj zmanjša toliko,da bo normala, da ne bo prenažiranja… in da bo sladko res kot sladko občasno in ne redno… pa šport povečat…. za vsak dan miganje ornk najmanj aktivno eno uro.
Ja, od kar je šola doma, kile grejo gor. Sedi cel dan do večernega ležanja….
Je prav tako najstnik. Vzgled ne pomaga, sama vsak dan aktivna, pazim pri prehrani, večkrat povem, da sladkega pa danes ne bom…. Poje ogromno zelenjave… Mož, ki ni aktiven, ima vredu postavo a pazi pri prehrani. Doma vsak dan kuhano, sadje in zelenjava zmeraj na voljo.
On pa dela vse kontra kar mu poveva. Vsako dnevno teženje glede športa, hrane…samo kregamo se še.
Potem se spomnim, da sem sama v najstniških letih bila okrogla in ko mi je mama težila sem še bolj jedla in to naskrivaj… pa se tolažim s tem, da ko mu naredi klik v glavi bo se sam spravil v red…
V tvojih letih debelost ni imela epidemičnih razsežnosti, danes jih ima in otroci so vse bolj debeli in gibalno zaostali. Moja hči je trenerka, stara je 25 let in je zgrožena, pa je od njenih začetkov športanja minilo 20 let. Marsikdo v 4., 5. razredu ne zmore niti prav preval narediti, po dveh krogih (200 m) skoraj umrejo od kratke sape. Seveda obstaja možnost, da se bo potegnil, ko se bo pa nehal raztegovati, bo pa zelo verjetno šel spet v širino ob takih gibalnih in prehranskih navadah.
Plus v tvojih letih ni bilo internetnih paketov z 200 programi, računalniških iger, telefonov in tablic.
Avtor, treba je najti en spoštljiv način, kako problem skomunicirati, in prijetne metode za njegovo odpravo. Spodbujaj sina, naj se vseeno dobi s prijateljem ali dvema, čeprav je to zdaj strogo prepovedano, skupaj pojdita vsaj na bližnji hrib … moj sin je med korono začel celo tečt, prej ga nisem mogla prepričat (jaz rada tečem) in je čist navdušen. Tudi za kolo absolutno ni premraz (in halo, kdo pravi, da se pozimi ne da migat). Pa seveda najpomembnejše, pazite, kaj jeste. Jaz se ravno “bašem” s piškoti iz ovsenih kosmičev. Ne bom rekla, da so presežek, poslastica in vrhunska peka, so pa skoraj kot ovsena kaša z malo dodatki (in sladkani z medom). Ja, tudi mene korona mal seka, kar se tiče hrane in kg.
Pojdita na sprehod skupaj na nek kraj kjer ga bo pomirilo oz. ga bo kraj potegnil. Jaz sem zacel na nek kraj začel hodit zaradi os težav… Lep umirjen sprehod pa še umaknil sem se… (serija Veliki pokovci): “these is my spot” potem sem postopno reševal osebne težave (traja mesece… Lahko leta..) lahko da ima osebne težave in mu hrana predstavlja odmik… Ste se poskusili pogovoriti z njim zakaj toliko je?
Jebo vas cuk, 19.12.2020 ob 16:05
Kaj pa mu kuhas za kosilo?
Zvecer mu daj postene beljakovine za jest da bo pubec sit. Jajce snicl grski jogurt.
Sadje zvecer? Lepo vas prosim…ni cudno, da je skoz lacen.
Sladkega pa ostalega junka pa mu pac ne kupujte. Je tisto kaj mu kupite.
od najela se ne zrediš Ješ ko si lačen,ña moram več, ko je treba babnče okrog bajt Na morje no??? letalo nosilke ???????
pri nas tudi, 19.12.2020 ob 06:07
Ja, od kar je šola doma, kile grejo gor. Sedi cel dan do večernega ležanja….
Je prav tako najstnik. Vzgled ne pomaga, sama vsak dan aktivna, pazim pri prehrani, večkrat povem, da sladkega pa danes ne bom…. Poje ogromno zelenjave… Mož, ki ni aktiven, ima vredu postavo a pazi pri prehrani. Doma vsak dan kuhano, sadje in zelenjava zmeraj na voljo.
On pa dela vse kontra kar mu poveva. Vsako dnevno teženje glede športa, hrane…samo kregamo se še.
Potem se spomnim, da sem sama v najstniških letih bila okrogla in ko mi je mama težila sem še bolj jedla in to naskrivaj… pa se tolažim s tem, da ko mu naredi klik v glavi bo se sam spravil v red…
no Evo gospe Kdo bi jedel pri teženju? In odprl temo za nazaj ?????????
Forum je zaprt za komentiranje.