Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Hči po mojem mnenju preveč zapravlja

Hči po mojem mnenju preveč zapravlja

Gre se sicer za skoraj odraslo hči. Stara je 18 let. Trenutno zaključuje 4. letnik srednje poklicne šole. Že od otroštva sem jo vedno učila o skromnosti, o vrednotah, da mora biti z majhnimi stvarmi zadovoljna..zdaj pa nekako vsemu temu mojemu trudu skozi leta čisto kontrira.
Hčera med šolo predvsem za vikende, ko ima več časa dela preko študentske napotnice v eni izmed živilskih trgovin. Zdaj, ko je šola ”online” pa praktično dela vsak dan. Zato ima seveda tudi nekaj več denarja kot prej, a že prej je po mojem mnenju vse kar je zaslužila tudi zapravila. Kupuje si vse od kozmetike do dragih firmiranih oblačil, torbic, obutve, skratka vse kar je možno ne glede na to ali to stvar sploh potrebuje ali ne.
Ko sem omenila njej, da me to njeno početje moti mi seveda odrezavo zabrusi, da naj se brigam zase in da svoj denar vloži v karkoli hoče. In tako se najin pogovor okrog tega konča.

Spet ista tema? Copy paste?

reči ji da naj si zdaj vse sama dinancira.vključno z hrano, in vse ostalo.
saj ni rekla,da naj se ti zase brigaš????
še najemnino ji zaračunaj 🙂
slabo si jo vzgojila če vse zapravi

Pusti jo malo, ravno do svojega prvega denarja je prišla. Saj se bo unesla, ko si izpolni svojih par želja.

saj je enostavno: ko plača svoj delež za hrano, stanovanje, skupne stroške….naj ostalo zapravi, kot ji srce poželi.

Vedi da denar mora krozit.

…z majhnim zadovoljna in gre zdaj v kontra smer. Sem sama bila taka hči. Svetujem ti da njenega zapravljanja ne komentiraš, a vseeno dosezi da finančno prispeva v gospodinjstvo. Poskusi to doseči na čimbolj nekonflikten način, npr zdaj ko je polnoletna in že služi denar bi ti zelo pomagalo če bi npr plačala nekatere položnice, ali nakupila hrano ipd. Računat najemnino ne priporočam, ne si pokvarit odnosov. Ali jo bo zbrihtalo ko se bo zavedla koliko kaj stane, ali pa tudi ne, to je zdaj njena stvar.

Spominjaš me na stare predpotopne tete….Jaz jih imam pa 59…Pa ti?
Vzgajala si jo v skromnosti…
Ojoj, no…pa daj punci malo dihati, naj si kupi, kar ji srce poželi, kar si lahko , saj si je sama zaslužila…
A zdaj naj pa hodi v enih skromnih oblačilih, se skromno obnaša in naj hodi okrog kot ena siva miška?
Jaz bi bila presrečna na tvojem mestu, da ima hči veselje do življenja, do dela, do lepih , novih oblačilc…
Naj si da duška, saj to je vendar po ŽENSKO…
Moja mama se vedno zrihta, ko gre ven, še našminka se…Jaz tudi…
Nič ni narobe, verjemi.Stara je 18 let.
KDAJ , ČE NE ZDAJ?

A zdaj naj plačuje položnice, ko končuje šolo IN DELA SAMO ZA VIKENDE???
Pa dajte no!

Če si preveč težila s skromnostjo, si dosegla ravno obraten učinek. Imam par znank, ki so odrasle v podobnih družinah, kjer se je ves čas gledalo na vsak dinar, tolar ali evro, pa so zdaj, ko so odrasle, čisto mahnjene na znamke oblačil, avtov … vse mora biti najdražje.

Moje mnenje – dokler ji gre v šoli in še zraven dela, naj ima denar zase in naj si kupi, kar želi. Ko bo dobila prvo službo, naj del plače začne dajati za stroške pri vas doma. Ne plačuj ji ničesar, ne telefona, ne bencina za avto itd, vse naj plača sama. Saj bo hitro ugotovila, da si drage kozmetike in oblačil pač ne more privoščiti.

Si ji poleg skromnosti dala še kakšno drugo vrednoto? Knjige, znanje, izobraževanje, kultura? Pri nas doma nismo imeli veliko, pa je bil vedno občutek, da imamo dovolj za pomembne stvari, za preseravanje pa pač ne, čeprav niti malo nismo preštevali dinarčkov, o denarju pravzaprav sploh nismo veliko govorili.

Aja ne, sori, to pride na vrsto šele po 35em. Do takrat namreč traja adolescenca, bog ne daj do takrat kaj zaslužit/prispevat.
Pa dajte no!
[/quote]

Pa dajte no!
[/quote]
gre se za to da ima odnos do denarja.ker očitno ga nima.saj ji ga lahko mama čez čas vrne.
gre se za odnos do denarja ne da bi mogla doma prispevati.

Nadja

Ne me J, da si jo učila o skromnosti – ali si ji gobezdačila, ali odrekala, ali na svojemu otroku škrtarila in lagala, da je skromnost.
Poleg tega, da ena 18 letnica, ki si sama služi žepnino, ne more niti gimnazije zaključiti, brez d abi en parazit pristavil svoj korit – potem pa res ne vem, no.
Takšna favšija in histerija ni nikoli zaradi “nenaučene skromnost” ampak zaradi nagnusne požrešnosti gobezdača.

Imaš kurjavo? Bodi skromna pa živi brez gretja! Te tvoja babica ni nič učila skromnosti? Ja, najbolje, da se ti plin odklopi kljub plačevanju položnic, za tvoje dobro, ker ne rabiš…. Muuuu

Požreše umazano, bi svojega najstniškega otroka skubilo za drobiž pri polni riti preveč. FUJ! Se obnašaš kot, da ti iz torbice krade denar za gretje in zapravlja za prostitutke in mamila. FUJ, požreše umazano, FUJ!

[/quote]

Imam tri otroke in nikoli , dokler so bili doma , nisem zahtevala od njih, da kaj prispevajo za gospodinjstvo.
Najprej so si nakupili oblačila, potem avtomobile, zdaj imajo že vsi družine.
Meni se zdi normalno, da si deklič želi pri 18.tih lepa oblačila, ne pa ene skromne stvari po mamini želji…Tudi oblačil bo enkrat dovolj, potem pa naj špara za avto…seveda da lahko kasneje, ko bo v redni službi, tudi za gospodinjstvo, če se z mamo tako zmenita…
Zdaj je pa še prekmalu.Naj uživa…Pustite jo, naj malo diha!

Upravljanje z osebnimi financami je del življenjske šole…ali se bo kaj naučila ali ne bo čas pokazal. Ne ji pametovat. Ti samo poskrbi da ne bo na tvoji grbi čez 7 let.

Nadja

Ne me J, da si jo učila o skromnosti – ali si ji gobezdačila, ali odrekala, ali na svojemu otroku škrtarila in lagala, da je skromnost.
Poleg tega, da ena 18 letnica, ki si sama služi žepnino, ne more niti gimnazije zaključiti, brez d abi en parazit pristavil svoj korit – potem pa res ne vem, no.
Takšna favšija in histerija ni nikoli zaradi “nenaučene skromnost” ampak zaradi nagnusne požrešnosti gobezdača.

Imaš kurjavo? Bodi skromna pa živi brez gretja! Te tvoja babica ni nič učila skromnosti? Ja, najbolje, da se ti plin odklopi kljub plačevanju položnic, za tvoje dobro, ker ne rabiš…. Muuuu

Požreše umazano, bi svojega najstniškega otroka skubilo za drobiž pri polni riti preveč. FUJ! Se obnašaš kot, da ti iz torbice krade denar za gretje in zapravlja za prostitutke in mamila. FUJ, požreše umazano, FUJ!
[/quote]

No, tole napisano – je pa več kot nesramno.Saj lahko napišeš malo drugače…Je pa res, da danes učiti otroke skromnosti, ni prav primerno…Ker danes tisti, ki pravijo, da so skromni in zadovoljni z vsem, nikamor ne pridejo…Je treba kar malo bolj pomigati…

Hči se še šola in dokler je tako naj bi za njo skrbeli starši. Vi ji bi pa še najemnino računali…dobro, da sama nisem imela takih staršev.

gre se za to da ima odnos do denarja.ker očitno ga nima.saj ji ga lahko mama čez čas vrne.
gre se za odnos do denarja ne da bi mogla doma prispevati.
[/quote]

Denar je samo sredstvo za preživetje, tu ni govora o nobenem odnosu. Se bojim da je problem veliko globlji, v odnosu do življenja, do vrednot. Se bojim da ji je mati odrekala še kaj več kot samo materialno in to praznino si zdaj punca polni z dragimi prčkarijami. Kako to rešit ne vem, morda družinska terapija? Ne vem.

Denar je samo sredstvo za preživetje, tu ni govora o nobenem odnosu. Se bojim da je problem veliko globlji, v odnosu do življenja, do vrednot. Se bojim da ji je mati odrekala še kaj več kot samo materialno in to praznino si zdaj punca polni z dragimi prčkarijami. Kako to rešit ne vem, morda družinska terapija? Ne vem.
[/quote]

Če si lačen, se moraš najest.
In ona je lačna lepih stvari.
Ker jo je mama vzgajala v skromnosti…
Upam, da se hči ne priklanja skromno vsakomur v svoji skromnosti…

Imam tri otroke in nikoli , dokler so bili doma , nisem zahtevala od njih, da kaj prispevajo za gospodinjstvo.
Najprej so si nakupili oblačila, potem avtomobile, zdaj imajo že vsi družine.
Meni se zdi normalno, da si deklič želi pri 18.tih lepa oblačila, ne pa ene skromne stvari po mamini želji…Tudi oblačil bo enkrat dovolj, potem pa naj špara za avto…seveda da lahko kasneje, ko bo v redni službi, tudi za gospodinjstvo, če se z mamo tako zmenita…
Zdaj je pa še prekmalu.Naj uživa…Pustite jo, naj malo diha!
[/quote]

Kolikoletna najstnica to piše?

Dokler ne kupuje na kredit, je vse v redu.

Jaz bi ji samo razlozila, da ko bo hotrla kaj za vec denarja, ga ne bo imela, ce ne bo privarcevala.
V skromnosti ne vidim nobenega smisla, a dam vsak mesec kaj na stran, da si lahko privoscim tudi kaj drazjega.
Predlagala bi ji, da shrani tretjino, dve tretjini pa se vedno lahko zapravi.

[/quote]
odnos do denarja.

No, tole napisano – je pa več kot nesramno.Saj lahko napišeš malo drugače…Je pa res, da danes učiti otroke skromnosti, ni prav primerno…Ker danes tisti, ki pravijo, da so skromni in zadovoljni z vsem, nikamor ne pridejo…Je treba kar malo bolj pomigati…
[/quote]

SajNeMoremVerjeti

A veš da ni – vsak dan se gleda in posluša norce in nasilneže trmariti s svojimi blodnjami in psihozami, medtem ko smo vsi ostali prevljudni, da bi rekli bobu bob.

Tovrstne teme, kako sprejemljivi otroci životarijo zato, da se svojim pokretnim staršem omogoča luksuz… Pa tega je malo morje. Včasih se je otroke/najstnike “razvajalo”, da če želijo Xbox, morajo poleti delati preko dijaškega, srečneži čakati do božiča ali rojstnega dne,… Danes požrešeta pljuvajo naokoli, zakaj mula, ki dela pri 18ih ob šoli, njim ne kupuje daril ampak sebi obleke! Ker mami *rabi* počitnice na Havajih in novo torbico za 500€, pa še nov Ferrari povrh, 18letnica pa naj si krpa štumfe!
PA ŠE SPODBUJA SE JIH!
Sorry – nismo sredi subsaharske Afrike, nismo v srednjem veku brez Karitasa – istočasno pa se norci srednjih let derejo kako je treba uživati življenje vsakič ko vidijo SVOJ račun za telefon – ampak za njihove otroke pa je gretje pozimi “preveč”.
Nisem bila nič “nesramna” (oziroma grdo napisala brez razloga) – avtorica je imela svoje starše, ki so jo futrali in je dolžna hčerino prigarano plačo pustiti pri miru – če pa je bila sirota, ki je svojo večerjo po smetnjakih izbrskala, pa ima za pustiti hčerino OB ŠOLI prigarano plačo pri miru, zato ker ve kako hudo je živeti v pomanjkanju!

Dovolj imam “tolerance in spoštovanja” do nasilnežev, ki si ne zaslužijo pravice do tega! In vseh, ostalih, ki jih pri tem spodbujajo!

Pa ne mi rečt, da je pošteno 18letnico J v glavo, da nima pravice s svojim denarjem kupiti “fine cote” sebi prej kot mamici!
*** !
Predobro poznam, kako boli, ko te en izrodek, ki bi moral biti neploden, takole zlorablja in sili v samomor…
In ja, napisala sem sili v samomor – punca mora ob šoli hoditi v službo pri 18 in poslušat kako si ne zasluži biti nagrajena za svoje delo z ničemer razen trpljenjem in garanjem, medtem ko ji(NJEJ) ta stara od ust trga, zato, da se sama baše pa še psuje z zapravljivko. Nikoli vredu, nikoli dovolj, defekten F si, naredi samomor, hihihi…

To kar je opisala, je tisto kar delajo trgovci z ljudmi! Vsi se jokamo okoli kako se žrtve prisilne prostitucije pripelje v tujino, odvzame potni list in nenehno dodaja k dolgovom tako, da ne morejo oditi…
Ko pa ena “dobra mati” začne lagati o “učenju skromnosti” pa moramo vsi ploskati kako je punca polnoletna, pa kako mora pomagati doma, pa skrbeti za svojo mami in njen Ferrari, drugače pa naj gre crknit na cesto brez prihrankov, ki jih je vse “zapravila” za mami ali povprečne življenjske potrebščine.
Ne me J, da so te fine obleke na dijaškem delu ob šoli lahko pretirano več kot povprečne, ne-Lidl obleke! Pa saj je vsakemu jasno, da punca ne dobi žepnine od ta stare! Ali pa božičnih daril!

FUJ, požreše umazano, FUJ – To je nekaj kar bi takšni nasilneži, ki s palico tolčejo po nemočnih morali slišati vsako sekundo vsakega dne, dokler se ne naučijo dovolj dostojnosti.

In ja, malo besnim, ker je res zelo boleče biti opomnjena na svoje otroštvo – jaz sem dokončno razumela, da je karton šampanjca dražji in ne cenejši od kg pomaranč med faksom! Še vedno se fizično tresem in dobim panični napad kako sebična, zapravljiva in zaslužna nasilne smrti sem, ob MISLI, da bi si privoščila kakšen “luksuz” kot je nakup 30ih barvnih kulijev za cele 4€!

FUJ, požreše umazano, FUJ!

SajNeMoremVerjeti

A veš da ni – vsak dan se gleda in posluša norce in nasilneže trmariti s svojimi blodnjami in psihozami, medtem ko smo vsi ostali prevljudni, da bi rekli bobu bob.

Tovrstne teme, kako sprejemljivi otroci životarijo zato, da se svojim pokretnim staršem omogoča luksuz… Pa tega je malo morje. Včasih se je otroke/najstnike “razvajalo”, da če želijo Xbox, morajo poleti delati preko dijaškega, srečneži čakati do božiča ali rojstnega dne,… Danes požrešeta pljuvajo naokoli, zakaj mula, ki dela pri 18ih ob šoli, njim ne kupuje daril ampak sebi obleke! Ker mami *rabi* počitnice na Havajih in novo torbico za 500€, pa še nov Ferrari povrh, 18letnica pa naj si krpa štumfe!
PA ŠE SPODBUJA SE JIH!
Sorry – nismo sredi subsaharske Afrike, nismo v srednjem veku brez Karitasa – istočasno pa se norci srednjih let derejo kako je treba uživati življenje vsakič ko vidijo SVOJ račun za telefon – ampak za njihove otroke pa je gretje pozimi “preveč”.
Nisem bila nič “nesramna” (oziroma grdo napisala brez razloga) – avtorica je imela svoje starše, ki so jo futrali in je dolžna hčerino prigarano plačo pustiti pri miru – če pa je bila sirota, ki je svojo večerjo po smetnjakih izbrskala, pa ima za pustiti hčerino OB ŠOLI prigarano plačo pri miru, zato ker ve kako hudo je živeti v pomanjkanju!

Dovolj imam “tolerance in spoštovanja” do nasilnežev, ki si ne zaslužijo pravice do tega! In vseh, ostalih, ki jih pri tem spodbujajo!

Pa ne mi rečt, da je pošteno 18letnico J v glavo, da nima pravice s svojim denarjem kupiti “fine cote” sebi prej kot mamici!
*** !
Predobro poznam, kako boli, ko te en izrodek, ki bi moral biti neploden, takole zlorablja in sili v samomor…
In ja, napisala sem sili v samomor – punca mora ob šoli hoditi v službo pri 18 in poslušat kako si ne zasluži biti nagrajena za svoje delo z ničemer razen trpljenjem in garanjem, medtem ko ji(NJEJ) ta stara od ust trga, zato, da se sama baše pa še psuje z zapravljivko. Nikoli vredu, nikoli dovolj, defekten F si, naredi samomor, hihihi…

To kar je opisala, je tisto kar delajo trgovci z ljudmi! Vsi se jokamo okoli kako se žrtve prisilne prostitucije pripelje v tujino, odvzame potni list in nenehno dodaja k dolgovom tako, da ne morejo oditi…
Ko pa ena “dobra mati” začne lagati o “učenju skromnosti” pa moramo vsi ploskati kako je punca polnoletna, pa kako mora pomagati doma, pa skrbeti za svojo mami in njen Ferrari, drugače pa naj gre crknit na cesto brez prihrankov, ki jih je vse “zapravila” za mami ali povprečne življenjske potrebščine.
Ne me J, da so te fine obleke na dijaškem delu ob šoli lahko pretirano več kot povprečne, ne-Lidl obleke! Pa saj je vsakemu jasno, da punca ne dobi žepnine od ta stare! Ali pa božičnih daril!

FUJ, požreše umazano, FUJ – To je nekaj kar bi takšni nasilneži, ki s palico tolčejo po nemočnih morali slišati vsako sekundo vsakega dne, dokler se ne naučijo dovolj dostojnosti.

In ja, malo besnim, ker je res zelo boleče biti opomnjena na svoje otroštvo – jaz sem dokončno razumela, da je karton šampanjca dražji in ne cenejši od kg pomaranč med faksom! Še vedno se fizično tresem in dobim panični napad kako sebična, zapravljiva in zaslužna nasilne smrti sem, ob MISLI, da bi si privoščila kakšen “luksuz” kot je nakup 30ih barvnih kulijev za cele 4€!

FUJ, požreše umazano, FUJ!
[/quote]

Ja, saj te čisto razumem.Če si vse podobno preživela v otroštvu, potem se človeku ob takem res stemni pred očmi…
Jaz sem v otroštvu imela vse materialno, čustveno pa sem bila podhranjena.In me še zdaj popade jeza, kadar se spomnim na odnos staršev do mene…To je pa podobno…Ne pozabiš in vsake toliko do konca butne ven in zaboli.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close