Kdaj psa prvič na sprehod?
Šicu mladiček, je ravno danes dopolnil 2 meseca. Vzrediteljica, ki je iz istega kraja kot mi, nam ga je dala že nekaj dni nazaj, natančneje v sredo, saj pri mamici ni želel več piti. Je zelo živahen in igriv, tudi precej spi, samo crkljal bi se. Pravi cukerček. Nič ne cvili.
Zdaj pa se nam poraja vprašanje, kdaj je pes primeren za prvi sprehod. Vzrediteljica nam je rekla, da je trenutno še premajhen, kar je logično, in da se mora najprej navaditi na stanovanje. Je pa v parih dneh stanovanje in vrt dodobra spoznal. Kar teka in teka po stanovanju, podnevi pa tudi po vrtu. Počasi se mi dozdeva, da bi ga že lahko kmalu začela navajati na povodec in narediti nekaj korakov. Ne vem pa, ali prehitevam vse skupaj.
Kdaj ste vi svojega psa začeli navajati na povodec in ga začeli postopoma navajati na sprehode?
So vam ga pa hitro dali. Ponavadi se kužke odda šele po 3. mesecu.
Na sprehod pa ne (tudi ovohavanje z drugimi kužki), dokler ni v celoti cepljen. Lahko je sprehod po domači parceli, kjer ni tujih psov, odsvetovan pa je sprehod po javnih površinah.
https://www.pesmojprijatelj.si/clanek/vse-kar-morate-vedeti-o-cepljenjih-psov
Ne drži. To je velja za mačje mladiče, da pred 12. tednom ne smejo iz legla.
Psi lahko gredo iz legla pri 8 tednih.
Sicer dobri vzreditelji čivav, le teh ne dajo iz legla pred 16 tednom, pogosto se tega držijo tudi vzreditelji kakšnih maltežanov in bombažkov. Ni pa nujno niti potrebno.
Psi polarnih pasem in molosov pa se oddajo pri dopolnjenih 7 tednih, če je novi lastnik kinolog in ve, kaj dela. Čeprav to po zakonu ni dovoljeno, se med kinološko izurjenimi osebami to vseeno počne.
Pesmojprijatelj žal ni verodostojna stran, saj imajo kar nekaj zelo starih vsebin, ki zakonsko niso več veljavne.
V omenjenem članku od Olivije je še ena zakonsko ostarela zadeva:
Pse se proti steklini že nekaj let cepi VSAKO leto, ne glee na to, koliko je pes star. Sicer je to tudi po moji oceni pretirano, vendar je tak zakon že nekaj let, in se pse mora cepiti proti steklini vsako leto!
Mi cepimo na dve leti z dovoljenjem, ker vsako leto delamo test protiteles – če so protitelesa dovolj visoka, se psa cepi šele naslednje leto (tako pridemo na periodo dveh let). Samodejno psa ne voziti na cepljenje je pa kaznivo, zato tega ne delajte.
Kar peljite ga na kratek sprehod večkrat dnevno, prvo cepljenje je dala že vzrediteljica skozi, nič hudega, če srečate kakšnega psička, saj so skoraj vsi precepljeni, ker je tak zakon. Ne pa ga peljat v park kjer je veliko psov dokler ni cepljen v celoti. Jaz imam že 4tega psa, sedaj ima 10 mes in smo jo takoj začeli vozit ven in navajat na čistočo. Glede hrane si dobro preberite kaj ne sme… Jaz sem naredila napako, ker mi sem ter tja pade kaj iz mize, in sedaj je lumpa navajena da dobi… Svetujem tudi, da kužek nima na razpolago celo stanovanje, kadar vas ni, uredite mu zgrajen prostor ali box, svetujem tudi obisk šole, ker kar boste naredili v 10 mes tako boste imeli naslednjih 15 let..
No, to pa ne bo držalo. Proti steklini se psa cepi na 3 leta, razen če zamudiš cepljenje, potem moraš pa naslednja tri leta vsako leto cepit
https://www.macjahisa-vet.si/cepljenje-psov/
Ne drži. To je velja za mačje mladiče, da pred 12. tednom ne smejo iz legla.
Psi lahko gredo iz legla pri 8 tednih.
Sicer dobri vzreditelji čivav, le teh ne dajo iz legla pred 16 tednom, pogosto se tega držijo tudi vzreditelji kakšnih maltežanov in bombažkov. Ni pa nujno niti potrebno.
Psi polarnih pasem in molosov pa se oddajo pri dopolnjenih 7 tednih, če je novi lastnik kinolog in ve, kaj dela. Čeprav to po zakonu ni dovoljeno, se med kinološko izurjenimi osebami to vseeno počne.
Pesmojprijatelj žal ni verodostojna stran, saj imajo kar nekaj zelo starih vsebin, ki zakonsko niso več veljavne.
[/quote]
Do sedaj še nisem slišala, da bi kdo dobil tako mladega mladiča, vsi smo jih prevzeli pri treh mesecih. Ok, vzeto na znanje.
Imam Yorkico. Dobili smo jo pri starosti tri mesece, tako da tudi jaz menim, da dva meseca star sodi še k mami. Tako mali pes rabi še veliko počitka kot dojenček. Mi smo našo pri treh mesecih tudi preterali, je tudi zelo živahna. Dva dni je spala, ko sem jo nesla lulat, je kar na bok padla. Sem že klicala veterino in so mi povedali, da naj jo pokrijem in pustim, da si odpočije. K sreči je bila potem ok in je še sedaj (6 let) zelo živahna in nabrita.
Nasa psicka je bila stara 9 tednov, ko sem jo pripeljala domov. Domov je prisla popoldan, naslednje jutro je sla na prvi kratek sprehod, da je lulala. Prve dni je jedla 5x na dan. Po vsakem obroku je sla ven za 15 minut. V enem tednu je vedela, da se lula zunaj. Poleg teh kratkih, okoli 15-minutnih sprehodov je bila popoldan se na 3/4 urnem sprehodu, prav tako od samega zacetka naprej. Kasneje sem zmanjsevala stevilo kratkih sprehodov, dokler nista ostala samo dva, dolgi sprehod pa se je podaljsal na uro in pol, obcasno je bil precej daljsi. Mislim, da tudi zato nikoli ni delala nobene skode po stanovanju in cevlji so bili varni pred njo.
Forum je zaprt za komentiranje.