Kako sterilizirati kozarce
Kozarce operem v pomivalcu na 70 stopinj in shranim. Vcasih sem malo nemarna in jih ujame prah, te operem z vroco vodo in cetom ter do ro posusim.
1x sem jih prebrisala z alkoholom, pokrovcke, ne vem zakaj, verjetno se mi je zdelo, da moram.
Kozarce napolnim z vrelo marmelado ali pac cemerkoli ze, zaprem, zavijem v debelo brisaco in tanko deko in jih pustim 24 ur, da se dobro ohladijo, potem pospravim v shrambo, ki ni hladna, je pa temperatura nizja kot v stanovanju.
Zadeve zdrzijo tudi po par let.
Zakaj bi si delala opravka s pasteriziranjem in strikala s kozarci v pecici, ce funkcionira tudi brez tega?
Kozarce operem v pomivalcu na 70 stopinj in shranim. Vcasih sem malo nemarna in jih ujame prah, te operem z vroco vodo in cetom ter do ro posusim.
1x sem jih prebrisala z alkoholom, pokrovcke, ne vem zakaj, verjetno se mi je zdelo, da moram.
Kozarce napolnim z vrelo marmelado ali pac cemerkoli ze, zaprem, zavijem v debelo brisaco in tanko deko in jih pustim 24 ur, da se dobro ohladijo, potem pospravim v shrambo, ki ni hladna, je pa temperatura nizja kot v stanovanju.
Zadeve zdrzijo tudi po par let.
Zakaj bi si delala opravka s pasteriziranjem in strikala s kozarci v pecici, ce funkcionira tudi brez tega?
[/quote]
Poskusila bom tale recept
https://www.kulinarika.net/recepti/ozimnica/paradiznikovi-koscki-shranek-/12834/
in tole
https://www.kulinarika.net/recepti/ozimnica/breskve-cesnje-slive-v-sladkorju/19845/
Pač bi poskusila ker bi rada da zadeve ohranijo čimbolj naraven okus. Pa da ni glih vse v skrinji, zaradi prostora. Kislega ne maram, marmelad ne jem. Poskusila bom pa s paradižniki, paprikami, bučkami, breskvami in nektarinami.
Kozarce pred vlaganjem vedno operem in jih postavim v pečico, obrnjene na glavo, da se hkrati še osušijo, zraven dam še pokrovčke. Pečico segrejem do 100 stopinj in ugasnem, potem pa kozarce sproti jemljem ven, ko jih polnim. Če so kozarci vroči, potem tudi ni bojazni, da bi popokali, ko vanje naliješ npr. vroč kis ali sok. Zaprem, obrnem na glavo (no ja, marmelade ali mezge seveda ne) in pokrijem, da se počasi ohladijo. Pasteriziranje v loncu je popolnoma nepotrebno, saj se sadje in zelenjava še dodatno zmehčata, koristi pa ni nobene.
Zberi drug recept, ni se ti treba držati tega, kjer se vlaga surovo zelenjavo. Vse kar imaš za vložit prevri v večjem loncu, vroče polni v vroče in suhe kozarce iz pečice. Se bo v kozarcih samo pasterziralo med tem, ko se ohlaja. Tako delam že leta z vsem, brez posebnega matranja in z dobrim rezultatom. Jaz uporabljam že uporabljene pokrovčke in nobenega alkohola ali česa drugega. Če segrevaš na 100 stopinj pečico je vse b.p.
Forum je zaprt za komentiranje.