Posvojitev mucka
Odločili smo se da bomo vzeli enega mucka iz zavetišča. Bili smo že čisto prepričani v posvojitev, dokler nam niso bližnji, nekateri prijatelji začeli govorit: “pa kakšnega muca, pa to v hiši smrdi, dela je preveč, vedno moraš biti zraven, polna hiša dlak, vse spraskano, imate že psa, ne bosta se razumela..”. Naj še povem, da imamo doma res že enega psa, pasme howavart – je prijazen.
Zato sem se tukaj odločila vprašati:
– ko je mucek majhen (5mesecev) ali mora biti vedno pod nadzorom? Ali ga lahko tudi pustiš 2, 3 ure samega ipd.?
– koliko (ste) se z majhnim muckom vi ukvarjali in koliko je pravzaprav dela z njim?
– koliko vas mesečno stane en mucek? (Vem da so tukaj odgovori zelo raznoliki pa me vseeno zanima)
– katera hrana je dosti kvalitetna in da ne plačaš samo imena znamke (seveda je tukaj veliko odvisno tudi od mucke same)?
– ali imate mucka notri ali zunaj oz. mešano?
(Če notri – ali ima stanovanje/hiša vonj po mucku, če zunaj – ali pride mucek za hrano nazaj domov?)
– potem pa še naša večna dilema … pesek. Kateri je najboljši wc pesek oz. če ga sproti čistiš, kateri se najbolj obnese, da ne smrdi?
Sami bi imeli mucka drugače notri, probali pa bi ga, ko že malo zraste, navaditi na ograjen vrt (da bi bil lahko z nami).
Smo na raznih forumih prebrali že polno mačjih zgodb, predlogov in nasvetov. Pa sem se vseeno odločila, da odprem še svojo temo.
Zahvaljujem se za vse odgovore!!
Lp
Zato sem se tukaj odločila vprašati:
– ko je mucek majhen (5mesecev) ali mora biti vedno pod nadzorom? Ali ga lahko tudi pustiš 2, 3 ure samega ipd.? – našemu smo najprej omejili prostor na eno sobo, kjer je imel svojo kahlo, hrano in ležišče, da se je najprej navadil na nas in na prostor, pustili smo ga tudi samega, da sam raziskuje, ko se je pa sprostil, smo pustili vrata sobe odprta, da je lahko samovoljno šel raziskovat naprej po stanovanju
– koliko (ste) se z majhnim muckom vi ukvarjali in koliko je pravzaprav dela z njim? – igrali in cerkljali smo ga non stop, ma, skoz je bil po rokah in še zdaj se rad nosi, igrali smo se pa tudi ful, da se razlaufa, da porabi energijo, potem manj uničuje (beri: napada) pohištvo in ostale stvari v stanovanju in prej začne dalj časa spati v kosu (ponoči)
– koliko vas mesečno stane en mucek? (Vem da so tukaj odgovori zelo raznoliki pa me vseeno zanima) – 50-70 eurov
– katera hrana je dosti kvalitetna in da ne plačaš samo imena znamke (seveda je tukaj veliko odvisno tudi od mucke same)? – naš bi jedel vse, samo mačje hrane ne in tudi mesa ne, ampakkruh mu pa tekne in ga zavoha še preden odprm vrata stanovanja… Na srečo je brikete, za te pa gledam, da so različnih okusov in proizvajacev ter da imajo vsaj 35{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} beljakovin po analitski sestavi, od mokre hrane ima rad Miamore in Sheeba, kupujem v Mullerju in to samo tste, ki so s koščki mesa,pa seveda Miamore juhice, to je pa specialiteta
– ali imate mucka notri ali zunaj oz. mešano? – samo notri, ne, ni vonja, zakaj bi bil?
(Če notri – ali ima stanovanje/hiša vonj po mucku, če zunaj – ali pride mucek za hrano nazaj domov?)
– potem pa še naša večna dilema … pesek. Kateri je najboljši wc pesek oz. če ga sproti čistiš, kateri se najbolj obnese, da ne smrdi? – nisem še našla pravega, tudi mene tu zanimajo nasveti, ker zdaj mešam več različnih, eni so super vpojni in nesmrdeči, pa se grozno hitro porabijo, drugi smrdijo, tretji niso dovolj vpojni, eni so dragi kot žafrn, pa spet, meni ni všeč predroben, a tudi prevelik ne sme bit, čeprav ima vsak po svoje prednosti, so tudi slabosti… Tu bi tudi mene zanimalo, kateri pesek, da je dober in da ni drag?
Glede dlak pa: imate takega psa, da mačjih dlak sploh ne boste opazili 😉
V zavetiščih večinoma oddajajo mucke za notranje bivanje, čeprav, roko na srce, če človek stanuje daleč od prometne ceste, če se mucek bolj kot ne drži domačega vrta in če je kastriran oz. steriliziran, lahko tudi tako dolgo živi. Ok, dobro se je pozanimat, kako preprečiti razne nalezljive neozdravljive mačje bolezni (tudi neobvezna cepljenja se splačajo). Da se pa vrt tudi zavarovati, da ne more it z njega. Letos je toliko ubogih zapuščenih muckov, na stotine.
Mi smo pred osmimi leti posvojili dva meseca in pol starega mucka.Bil je že kastriran.Tako, da nikoli ni označeval ali lulal kje drugje razen v pesek.Se kupijo že zelo kvalitetni peski.Mi smo probali že vse živo. Gledamo cenejše . Evrospinovga smo črtali.Tudi Lidlovga in Hoferjevga.Trenutno uporabljamo Sparovega bio….Najprej smo kupovali hrano za mladiče…Obožuje mokro hrano v vrečicah Molly in Lidlove brikete. Mucek lahko sam doma ostane.Daj hodimo v službe, šole….
Nam nikoli ni bilo žal, da smo ga posvojili.Je priden, pameten muc.Celo naučili smo ga da sede….
Tudi sami imamo dva psa in smo lani nasli zapuscenega macjega mladicka. Kaksen mesec dni je malce vec dela in privajanja mucka na novo okolje, pse na mucka in obratno….Kaksen mesec smo ga drzali v hisi, kasneje pa smo ga po malo nosili na vrt. Po dveh mesecih je ze samostojno prezivljal dneve na vrtu, zvecer pa ga poklicemo ali pa pride sam in spi v hisi. Glede hrane ima rad vrecke in brikete. Res nam ni zal, ker je ljubek muc in vemo, da zivi lepo in svobodno zivljenje. V kolikor je moznost, da imajo mucki vrt je to vsekakor bolj naravno za njih, kot pa ce so zaprti v stanovanju.
Hej ,
Jaz sem ga posvojila tocno kak mesec nazaj, mladička iz Macje hiše.
To je res veselje pri hiši.
Mucek je bil kastriran, cepljen in vse kar spada zraven.
Ne nic ne smrdi okej, smrdi macji Wc, ampak pri nas ga redno čistimo . Meni osebno je ful dober pesek iz mercatorja ali pa spara , je lpo odisavljen.
Hrano pa mu kupujemo v mr petu ali pa
Dogetu ( slednji, ce mas posvojencka vsak nakup , ki ga opravis , dobis 13 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} off) .
Je pa tako, da skoz gleda po kroznikih ….
Je pa fino , ko ga posvojis, da mu dajes se nekaj casa hrano, ki jo je prej jedel( v zavetiscu) ,
Nas se je navadil dokaj hitro . Je pa sedaj star 5 mesecev in je bil tut sam ze vec uric , pa ni nic unicil. Mackom pase samota .
Mesecno pac ne porabis toliko cca 50
Eur npr, je pa zacetni nakup drazji ( wc, box, praskalnik, posvojnina etc) .
Ampak se izplaca!
Pa srecno 🐾🐾🐾
1. Mucka lahko pustiš samega nekaj ur, lahko tudi cel dan, bo preživel. Samo glejte, da bo toliko z vami, da bo socializiran. Mačke itak prespijo večino časa, tako da bo tudi ko bo z vami želel veliko miru. To pač niso plišaste živali, katere bi non stop lahko stiskali in božali.
2. Kot sem rekla, mačke želijo imeti mir, razen ko se igrajo, cartajo, to je nekje 2 uri na dan, ostalo spijo. Delo z njimi je to, da imajo na voljo hrano, vodo, redno očiščen wc in da jim odstranjujete odvečno dlako.
3. Mačka me stane mesečno cca 70 evrov, hrana plus pesek, spomladi in jeseni naša dobi ampulo proti zunanjim in notranjim zajedalcem.
4. Kupujem Royal canin, briketi, vrečke in konzerve, to hrano priporočajo veterinarji, dobiš jo cenej na Zoohitu.
5. Mačka je večinoma not, občasno gre ven. Vonj ima samo mačji wc, katerega je treba redno čistit. Mačke nimajo vonja, so čiste. Pomagat jim je treba edino pri odvečni dlaki, ta sezonsko izpada v večjih količinah, zato kupite kvalitetno krtačo. Mačke redko odidejo od hiše. Rade gredo recimo k sosedu pogledat, ampak pridejo nazaj.
6. Pesek kupujem v eurospinu.
Če lahko še jaz nekaj vprašam.
Že nekaj časa premišljujem o posvojitvi muca ali dveh iz zavetišča. Vzela bi odrasle mačke. V glavnem sem že o vsem premislila, begajo pa me še tri stvari.
1. Če imaš 2 mačka ali rabi vsak svoj WC ali si lahko delita enega?
2. Glede na da živimo v stanovanju v bloku imamo veliko odprta okna. Ali je nevarnost, da bi mačka skočila skozi okno (smo v 2 nadstropju, nimamo balkona)? Kadar bi bila sama doma, bi bila okna seveda zaprta.
3. Premišljujem, da bi mačka peljala tudi ven in ga imela na oprsnici. Ali bi maček potem začel siliti ven? Ali bi zelo pogrešal, če kakšen dan ne bi šel ven? Ali je bolje, da je maček izključno notranji, da ga ne begaš z zunanjim svetom?
Že v naprej hvala, če bi si kdo vzel čas.
Forum je zaprt za komentiranje.