Izpit iz upravnega postopka (ZUP)
Pozdravljeni,
v kratkem grem opravljat strokovni izpit iz upravnega postopka (2. stopnje). Žal so se vsa usposabljanja,ki jih organizira upravna akademija zapolnila (in ni možna več prijava), sama pa sem kar malce zmedena, iz česa se učit (prakse iz tega področja nimam).
Zanima me, ali je kdo pred kratkim bil na tem izpitu? Kako izgleda izpit?
Kaj ste uporabljali za učenje, poleg zakonov?
Ali ima morda kdo kakšno novejšo uporabno literaturo (kupim ;))?
Za kakršnokoli informacijo vam bom več kot hvaležna.
Lep pozdrav.
Živjo – odgovorim, če komu slučajno še pomaga. Jaz sem izpit 2. stopnje naredila včeraj. Na pisnem delu sem imela za napisat sklep o popravku pomote na odločbi in uradni zaznamek. Na ustnem delu pa so bila kar zapletena vprašanja, tako da sem si pred vsakim odgovorom mogla vzet par sekund za konkreten razmislek, kako naj sploh odgovor oblikujem (in kaj naj sploh povem :D). Sem bla notri 20 minut, vmes sem sicer imela že občutek, da ni šans, da sploh kdaj naredim ta izpit, ampak so mi na koncu rekli, da sem odgovarjala super in mi čestitali za uspešno narejen izpit.
Drugače pa nisem šla na priprave (baje, da se ne splača devat cca 120€ za to). Učila sem se iz skripte iz Štrikerja, ves čas pa sem zraven imela tudi ZUP in ZUS, da sem primerjala, če v skripti in zakonih vse štima, pa da sem si lahko bolj razložila situacijo, če iz zakona ali skripte česa nisem razumela.
V glavnem bi rekla, da izpit na koncu koncev ni tako težek, kot nekateri strašijo. Res je, da se moraš vsesti zraven in se učiti najmanj 2 tedna, vsak dan po dve, tri ure, da se ti vse vtisne v spomin in “popredalčka”.
Srečno vsem, ki boste še opravljali ta izpit 🙂
Na izpitu morali pisati sklep o ustavitvi. Na ustnem pa vse priči, Načelo materialne resnice, dokazna sredstva, sestavine odločbe izvršba po ZUP, pritožba po ZUS. Pomagali mi zapiski,ki jih imajo fantje na info.upravnipostopek@gmail.com. ???
Forum je zaprt za komentiranje.