Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nasvet, gastroskopija

Nasvet, gastroskopija

Živjo,
Stara sem 27 let. Že pred davnimi leti mi je osebna zdravnica svetovala gastroskopijo ampak je nisem opravila. Rad me zaboli zelodec, mi pa tudi hitro mine. Lani se mi je jeseni pojavilo neko stanje brez apetita, slabost, predvsem zjutraj…Kri je bila OK, UZ trebuha tudi, sum na gastriris in Nolpaza za 3 mesece. Zadeva se je po 2 tednih povsem umirila in sumili smo na stres.
Sedaj se je zadeva ponovila, v malo blazji obliki, ampak vseeno me nervira in ze posteno nacenja mojo psiho. Z anksioznostjo se sicer uspesno borim kot lev ze 6 let in kar se tega tice je zadeva v redu. Mi pa trenutno zelodec tako najeda misli, da sem skozi tesnobna in v skrbeh.

Razmisljam, da bi sla na gastroskopijo. Zato me zanimajo vase izkusnje. Kje ste bili zadivoljni,’predvsem Ljubljana? Ker me je tega vsega res zeloooo strah, pregledov,… me zanima, ali na gastroskopiji merijo tudi pritisk, pulz, kaj drugega?

Hvala vam

Po gastroskopiji ti bodo predpisali Nolpazo in dieto brez gaziranih pijač, izogibanje stresa…..

Ne razumem pa vprašanja o zadovoljnosti. Pa kaj ti bi bila zadovoljna da ti tlačijo cev v želodec?
Jaz ne – pa naj bo to v LJ, precenjenem diagnostičnem centru Bled ali kliniki Mayo.

Če je pa treba, je treba. In to v Trbovljah, Brežicah ali Jesenicah.

Bila sem 2x, Doktor 24 na Savski cesti in diagnostični center Bled podružnica Ljubljana. Ne merijo ničesar in ni tako grozno kot se sliši. Pojdi, da boš pomirjena, pregled hitro mine.

a so ti kaj odkrili?

Če se tako panično bojiš gastroskopije, izberi gastroskopijo s sedacijo in se prej pozanimaj, kje tako izvajajo.

Sem bila letos prvič na gastroskopiji in sicer na diagnostičnem centru Bled – ekspozitura Ljubljana. Najprej da ti povem, da nič ne merijo. Šla sem pa tja čisto prestrašena, saj so me pred tem strašili kako to grozno boli, ko ti grejo s cevjo notri.
Naj te ne bo strah. Ne boli nič in zdravnik je prijazen. Sicer je res, da imaš možnost dobiti tudi anastezijo, ki pa stane 200€, vendar jih ne meči stran, ker dejansko res ne boli. Pred pregledom dobiš še navodila kaj ješ in kaj ne in zadnjih 24 ur (mislim), da nbe smeš jesti, potem pa še dobiš navodila za zdravila, ki ti spraznijo črevesje.
Sem bila zadovoljna, tako da brez strahu

Hvala vam,
Upam, da se opogumim. Res me je grozno strah zaradi teh tezav, ki jih imam zadnji teden, danes pa je se najhujse 🙁
Jutri prosim zdravnico za napotnico, drgace bom sla pa samoplacnisko. Samo da tole mine.

Bila sem 14 dni nazaj v Edomed Celje.

Prestrašena nekaj podobnega, kot ti. Pa ti moram povedati, da za brezveze.
Saj ne da je ravno prijetno, ampak popolnoma vzdržno.

Tukaj delajo gastroskopijo skoz nos in je bistveno bolj tanka cevka. Zdravnik pa tako prijazen in nežen pri preiskavi, da mi je bilo na koncu smešno, da sem se kaj bala.

Preiskava traja še ne 5 minut – takoj je konc. Ti se samo skoncentriraj na dihanje in bo vse ok.

Meni v bistvu niso odkrili nič takega, povečana kislina, izogibam se določene hrane in Nolpaza po potrebi.

Ti si pa malce pomešala, kajne? Za gastroskopijo ne dobiš nobenih navodil kaj lahko ješ in kaj ne, ni res, da celih 24 ur ne smeš jesti in nič ne prazniš črevesja. Zakaj bi ga? Saj te pregledajo skozi usta in požiralnik v želodec. Kar naštevaš so navodila za kolonoskopijo, torej pregled skozi črevo.

Debilna baba do amena nima pojma o pojmu kle strasi neki
Avtorici posta pa svetujem da zacne uporabljat google ker vse pise na spletu in forume mas bl pametne k je tole

Ti si pa malce pomešala, kajne? Za gastroskopijo ne dobiš nobenih navodil kaj lahko ješ in kaj ne, ni res, da celih 24 ur ne smeš jesti in nič ne prazniš črevesja. Zakaj bi ga? Saj te pregledajo skozi usta in požiralnik v želodec. Kar naštevaš so navodila za kolonoskopijo, torej pregled skozi črevo.
[/quote]

[/quote]

Sem prebrala. Ja res je, sem zamešala s koloskopijo. Avtorica, se ti oproščam in moj odgovor štej kot brezpredmeten. Pri koloskopiji ne smeš jest in dobiš prašek za praznenje črevesja. Za gastroskopijo pa ne vem kako je in bodo ostali odgovori bolj resnični kot moj

Evo ravno sem bila prejsnji teden, hkrati na gastroskopiji in kolonoskopiji. Gastro je bila sicer hujsa, ampak vse skupaj je trajala 5 min. Posprica ti grlo, zlauh not in je to to. Meni se je sprozil refleks bruhanja ampak res ni bilo nic takega Sicer sem imela sedacijo, delala v Rogaski.

a so ti kaj odkrili?

Kopirano iz navodil za pripravo na gastroskopijo na KOGE Ljubljana:

Za uspešno in varno opravljeno preiskavo morata biti vaš želodec in dvanajstnik prazna, saj hrana v želodcu moti preglednost, tako da 6 – 8 ur pred preiskavo ne smete jesti in piti gostih tekočin. Po požirkih lahko popijete malo vode ter zdravila, ki jih tudi sicer redno jemljete, z izjemo zdravil za sladkorno bolezen, zdravil proti strjevanju krvi in aspirina. Če redno jemljete omenjena zdravila, se posvetujte z vašim osebnim zdravnikom.

V kolikor že jemljete zdravila za zmanjšanje želodčne kisline (zaviralce
protonske črpalke) jih, prosimo, če je le mogoče, 7 dni pred preiskavo
prenehajte jemati. Pogosto se pri gastroskopiji izvede hitri ureazni test (HUT) za dokazovanje okužbe z bakterijo Helicobater Pylori, ki je lahko lažno negativen ob sočasnem jemanju teh zdravil.

_____________________________________________________________________________________________________________ V hitlerjanskih zadnjih sobah gostiln spet udarjajo drug po drugem, ti majhni rodovi na povodcih...

Grem stavit, da ti ne bodo odkrili nič posebnega. Še posebej, če si že pred “davnimi leti” imela iste težave. Torej najhujše, kar ti lahko odkrijejo, je rana na želodcu, ki pa se zdravi z dieto. Ampak dvomim, da jo imaš.
Moja hči – sedaj stara 26- je imela pred leti čisto isto sliko kot ti, s tem da jo je poleg želodca bolelo občasno še črevo, napenjanja itd.. Drugače pa občasne slabosti, bolečine v želodcu, dali so ji Nolpazo, bilo malo bolje, ampak samo dokler je jemala. Ni pa to za jemat doživljenjsko. Pred 4 leti je nehala z mlekom in mlečnimi izdelki. Od takrat je kot po čudežu stanje odlično. Nič več napenjanja, zgage, bolečin… nič! Vse okej. Ne pravim, da je pri tebi isto, bi pa bilo za vzet tudi to v ozir, če se ti stanje tudi po gastroskopiji ne izboljša.
Javi, kako je šlo, ko boš dala skozi. Srečno.

Ja v sredo grem.
Res upam, da bo mi uspelo dati ta pregled skozi in, da bo vse ok.
Hvala vam za nasvete in vzpodbudo 🙂

Glej, ne bom lagala, da je prijetno, se pa da preživeti. Meni pomaga, če se zagledam v neko točko in se skoncentriram samo na dihanje, ne pa na to, koliko me sili na bruhanje (grem proti 10. opravljeni gastroskopiji).
Srečno, pa naj bo izvid okej. 🙂

_____________________________________________________________________________________________________________ V hitlerjanskih zadnjih sobah gostiln spet udarjajo drug po drugem, ti majhni rodovi na povodcih...

Takole pa je gastroskopija za mano. Opravila sem jo v centru BARSOS pri dr. Kocijačič-u.
Izvid je bil OK, pač pazit morem na prehrano in nekaj časa bom jedla Nolpazo za zaščito želodca. Sem si prav oddahnila.
Je pa točno tako kakor ste napisali, zoprno, ampak se da. Meni je vmes koncentracija dihanja malo popustila in, ko sem se zavedala da mi šari notri in sem to tudi čutila, mi je precej dvigalo in se mi spahovalo. Slinila sem se kot nora.. Ampak je bilo 123 konec.
Hvala za nasvete, za naprej pa priporočam BARSOS 🙂

Imam 3 vprašanja, če prijazno poveš:

1. zakaj si šla na gastroskopijo ( kakšne težave si imela)
2. kaj so ti odkrili?
3. koliko časa traja gastroskopija?

1. zakaj si šla na gastroskopijo ( kakšne težave si imela):
Šla sem ker imam večkrat težave z želodecem v smilsu bolečin po jedi, včasih bolj, včasih manj. Dolgotrajno epizodo (14 dni) sem imela prvič lani oktobra (zjutraj neješčnost, slabost, kar sem pojedla mi je bilo slabo, rahle bolečine v želodcu, driska, slabo počutje). Zdaj sem imela ponovno isto samo malce blažje (trajalo teden in pol).
2. kaj so ti odkrili?:
Odkrili niso nič posebnega, blag gastritis in precej sline v želodcu. Paziti moram na prehrano + 12 tednov terapije z zdravili.
3. koliko časa traja gastroskopija?:
Sama preiskava je bila pomoje 3-5 min (meni niso vzeli tkiva za test na bakterijo helicobacter pylori, ker so mi test delali že novembra in danes ni bilo potrebe). Drugače pa pogovor z dr pred preiskavo (5min) in po preiskavi 15 min (medtem ko piše izvid ti še razlaga).

a se res daviš med pregledom?

Temu nebi rekla davljenje. Pac telo se normalno upira ce ti cev tlaci v zelodec, je pa vsa poanta v dihanju in temu koliko je clovek sproscen.
Sicer pa kar se mora, se mora.
Boli ne, samo zoprno je.
No mene sedaj grlo malce boli…

[/quote]

Joj kaka panika no. Nič ni grozljivo. Meni je vsak pregled pri zobarju bolj neprijeten kot mi je bila gastroskopija. Nič se ne daviš, saj ti ne poriva cevke v sapnik. Dihalne poti so popolnoma proste, zato se nič ne daviš. Ko gre v požiralnik se ti malo sproži refleks bruhanja, a ko je enkrat v želodcu, mine, če sodeluješ in pravilno dihaš. In sploh ni nič takega. Pregled ne boli, načeloma ne čutiš nič, mogoče malo kot bi imela zrak v želodcu, traja 5 minut in čao.

pojdi v doktor24! krasen zdravnik, lahko opravis v narkozi, hitro prides na vrsto!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close