Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Peka kruha

Peka kruha

Tiste, ki pečete kruh še po starem, torej ga mesite in gnetete ročno – koliko časa približno ga je treba gnesti? Na kakšni temperaturi ga pečete in koliko časa. Sprašujem za npr. bel kruh iz cca 600 g moke. Hvala

Mesim z el. mesalnikom 4-5 min). Potem še malo ročno (minuto, dve). Pustim vzhajati. Včasih še enkrat pregnetem, včasih ne. Razlike ni velike. Dam v naprej ogreto pečico (180-200) in pečem približno 45-50 min. To je za cca600 g moke.
Sem že poskusila dati v hladno pečico in jo potem prižgati. Se je tudi lepo speklo.

Mesiti je treba dolgo. Ko imas vsega dovolj in se ti ne da vec, si priblizno na polovici. Za cas peke hlebca ti ne znam povedati, ker vedno pecem manjse hlebcke/zemlje, po priblizno 100 g kos (razrezem testo), pri 220 – 230 kakih 10 do 15 minut. Visek hlebckov zamrznem in jemljem posamezne iz skrinje po potrebi. Pol kile kruha se enostavno ne splaca delat. Cas priprave je enak kot za dve kili, elektrike gre skoraj isto in na koncu, ce preracunas, je polkilska struca vse prej kot poceni.

da se ne lepi več na roke, vse drugo je stvar poizkušanja.

Gneteš testo toliko časa, da je kompaktno. Kar namučiš se in upam, da imaš preverjene količine vsega.
Potem ga pustiš počivat……….. lahko uro ali dve. Potem ponovno pregneteš, čeprav je že ‘buhtelj’. In ponovno pustiš, da naraste. Posodo pokriješ s prtičem.
Ves čas paziš, da testo ni na hladnem, na prepihu. Kruhovega testa ne daš v hladilnik!!

Ko v drugo naraste testo, ga daš na pomokan pladenj (bo hleb) ali v model (za štruco) narediš par zarez z nožkom in daš pečt.

Krkoli pečeš na 180 stopinj – ne moreš falit. Za kruh je okol 3/4 ure.

Pustilš, da se rahlo ohladi, pošpricaš z vodo skorjo (kar z mokrimi prsti) in zaviješ v prtič, da se počasi ohlaja.

In potem…………… veselica se začne. Samo še šalica mleka ali šnita pršuta ali omake………

A ga drugič tudi dolgo gneteš ali bolj na hitro? Sama ga v prvo kar dolgo, pred peko sem ga pa čisto na kratko, samo toliko, da ga spet oblikujem v hlebček, potem ga pa nisem še enkrat vzhajala. Saj je bil kar ok, ampak vedno je mogoče še kaj izboljšati 😉

Gneteš, dokler testo ne postane gumijasto… kako naj ti razložim. Če si dala pravo razmerje vode in moke bo testo sprva zelo mehko in vodeno. Nikar ne dodajaj moke, ker gluten še ni dobro sprijet. Zato gneteš. Gneteš, dogler kepa testa ne postane lepo sprijeta.

Testo prepogibaš in ga z dlanjo zavaljaš naprej nikakor ne tiščiš v podlago, sicer se ti bo testo zalepilo, ko misliš da jo testo dovolj sprijeto, ga povaljaš v kepico. Kepico nato preveriš z rahlim tapkanjem s prsti. Če vtisk prsta elastično odskoči nazaj, je testo nared za vzhajanje.

Si vis pacem, para bellum.

Gneteš, dokler testo ne postane gumijasto… kako naj ti razložim. Če si dala pravo razmerje vode in moke bo testo sprva zelo mehko in vodeno. Nikar ne dodajaj moke, ker gluten še ni dobro sprijet. Zato gneteš. Gneteš, dogler kepa testa ne postane lepo sprijeta.

Testo prepogibaš in ga z dlanjo zavaljaš naprej nikakor ne tiščiš v podlago, sicer se ti bo testo zalepilo, ko misliš da jo testo dovolj sprijeto, ga povaljaš v kepico. Kepico nato preveriš z rahlim tapkanjem s prsti. Če vtisk prsta elastično odskoči nazaj, je testo nared za vzhajanje.
[/quote]

No, očitno sem na pravi piti, včasih sem dodajala moko kot blazna, zdaj sem pa dojela, da je normalno, da se na začetku packa, potem pa vedno manj. Na 600 g moke dam cca 330 ml vode, 1 žličko sladkorja, 2 žlički soli in dobre pol kocke kvasa, a je to ok?

Berem danes v enem receptu za kruh, da je potrebno dodati v pirino moko 4 žlice vinskega kamna. Kje se tole dobi?

Stvar je dokaj poznana (vinski kamen), le težko ga je dobiti. Ne vem, kje.

Stvar je dokaj poznana (vinski kamen), le težko ga je dobiti. Ne vem, kje.
[/quote]

spar, merkator, leclerc, dm, müller…

spar, merkator, leclerc, dm, müller…
[/quote]

Jaz sem ga tudi že iskala. V M ga ni, v Šparu tudi ne (vsaj našem). Ob prvi priliki , ko grem v Leclerc.

Jaz gnetem toliko casa da rata testo kompaktno, da ni vec pacasto in da nastane tak lep gladeh hlebcek. Gnetem cca 15 minut.
Tam na toplo vshajati za kaksno uro, potem oblikujem struce in pecem v vnaprej ogreti pecici na 200 stopinj priblizno 45 minut.
Vse je stvar prakse in obcutka, pecice in vrste moke.

Jaz sem ga tudi že iskala. V M ga ni, v Šparu tudi ne (vsaj našem). Ob prvi priliki , ko grem v Leclerc.
[/quote]

v našem merkatotju in sparu je, pa smo v vukojebini.
glej v regalih s pecilnimi praški ipd…

Pred veliko leti sem šla celo na tečaj peke kruha in od takrat mi ni problem narediti karkoli iz kvašenega testa. Prej sem imela pa kar neko fobijo, ker mi nič ni prav ratalo.

Na tečaju smo delale po starem, mesile na roke, tečaj je vodila ga. Marija Prajner https://www.svetknjige.si/izdelek/2990/kruh-vsakdanji-in-praznicni

Navaden bel kruh delam iz 1/2 kg moke. Moko presejem kar v skledo, na sredi naredim vdolbino, dodam 10 g sladkorja, nadrobim 20 g svežega kvasa, dodajam počasi 2,5 dcl mlačne vode (ali malo več, odvisno od moke), žlico olivnega olja, po robu pa potresem 7 g soli. Mesim najprej v posodi tako da testo preščipnem in privzdigujem, ko se dobro poveže, pa mesim še na pultu. Testo mora biti vlažno, moke ne dodajam, edino kar rabim za posipanje po pultu in se pomesi. Ko je testo gladko in prožno, ga dam v skledo in pokrijem. Pustim vzhajati 20 minut, potem ga preložim, dam nazaj v pokrito skledo in vzhaja še 10 minut, nazadnje ga premesim in dam v pekač, kjer vzhaja toliko časa, da se podvoji (cca pol ure). Ta čas prižgem pečico na 220 st., vzhajan kruh premažem z vodo, zarežem po vrhu in v ogreti pečici pečem 25-30 minut.

Pri tem vinskem kamnu se vedno pojavi dilema, ali je treba dodati čisti vinski kamen, se pravi sol kisline oz. kalijev bitratat ali pecilni prašek narejen iz vinskega kamna.

Čisti vinski kamen se težko dobi, pogljen na netu, trgovine z zdravo hrano in mogoče še lekarne.

pecilni prašek z vinskim kamnom pa imajo povsod.

v našem merkatotju in sparu je, pa smo v vukojebini.
glej v regalih s pecilnimi praški ipd…
[/quote]

Ja, ja to je. Pravega vinskega kamna se pa ne dobi. Po trgovinah.

Ja, ja to je. Pravega vinskega kamna se pa ne dobi. Po trgovinah.
[/quote]

“pravega” vinskega kamna pri peki nimaš kaj rabit.
v kuhinji pa kvečjemu za pripravo okusnega čaja, dobiš ga pa pri vsakem vinarju, ki še uporablja klasične lesene sode.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close