Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek codiaeum petra

codiaeum petra

Včeraj smo kupili tole rožico pa me zanima, če mi katera zna o njej kaj povedati. Nikjer ne najdem nič o njej napisanega v slovenščini.

Mi smo jo imeli dolgo časa….zalivala sem jo enkrat na teden….imela sem jo v kuhinji na šanku…torej svetlobe je bilo dovolj….to je pa tudi vse…ni zakomplicirana rastlina….mogoče je dobro da vprašaš v kakšni cvetličarni…pokliči in povej…tam bodo najbolje vedeli

lp

Hvala za tako hiter odgovor. A morda veš, kako se tole ime izgovori ali pa morda kak izraz v našem jeziku zanjo?

ja če se jst ne motim….a ni to božična zvezda??? Upam da še kdo potrdi, ampak meni se res zdi da je!

slov. imena zanjo so: kodiaja, ktoton, čudežnica. latinsko pa se izgovori približno takole: kodieum petra

V osnovi izhaja iz Indonezije- potrebuje dovolj rtoplo in kar vlažno mesto (kuhinja na primer). Če je prostor presuh, mu hitro odpadejo listi. Lahko ga daš tudi nad posido z vodo, ki bo izhlapevala. Priporočljivo jo je tudi večkrat orositi z mlačno vodo, še posebej v kurilni sezoni, ko je zrak bolj suh. V času rasti jo na dva tedna pognojimo (pomlad, poletje).

lp

ne kToton, ampak KROTON. In ne, to ni božična zvezda, tista ima rdeče in zelene liste.

Ja saj na sliki so rdeči in zeleni listi, zato pa sem mislila da je božična zvezda. No kakor koli….super da se je našel nekdo, ki se bolj spozna na rastlince:))

lp

:-))) ja, imaš prav! sem se narobe izrazila. ti listi so pisani, pro bož.zvezdi pa so eni rdeči, drugi pa čisto zeleni.

:-))))))

glavno, da ti fajn uspevajo rastlince, sej pol ni več tako važno, kako jih poimenuješ…

lani sem si jo kupila, zaenkrat se mi še drži, se pa spomnim, da je mami ena crknila, ker je dokaj zahtevna rloža:

Iz mojega priročnika o negi sobnih rastlin:

Svetloba: pri boljši svetlobi se listi lepše obarvajo. Lahko stoji neposredno na soncu, vendar ga v tem primeru ne smemo rositi, ker se bodo listi osmodili.

Temperatura: temperatura ne sme preveč nihati. Pozimi je najusteznejša okoli 15°C in se lahko zniža do 13, če potem ostane pri tem. Lahko prenese tudi do 27°C.

Zalivanje: Poleti jo dobro zalivamo, najmanj dva do trikrat na teden. Prst se ne sme nikdar posušiti. pozimi zadostuje zalivanje vsakih 4-5 dni (če jo imaš v sobi, kjer je nad 20 stopinj seveda bolj pogosto). Pozimi zalivamo z mlačno vodo.

Gnojenje: Poleti v času rasti dodajamo redno vsakih 14 dni tekoče gnojilo vodi za zalivanje.

Vlaga: V poletnem času jim zelo ustreza dnevno rosenje, nikar pa tega ne delajmo neposredno na soncu.

Rastlina ne sme stati na prepihu ali v bližini plinskih peči.

Punce, super ste. Hvala!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close