cenitev hiše – je taka cena realna?
Teta je podedovala hišo in jo namerava prodati. Pojma nima kakšno ceno naj postavi (na sploh se na te stvari ne spozna kaj dosti). Najela je cenilca in sedaj je kar po tej ceni pripravljena prodati hišo.
Meni se zdi cena nizka, teti pa se ne da s tem ukvarjati. Kupca že ima (nekdo iz sorodstva), meni pa se zdi, da bo potegnila “ta kratko”. Pač nima tiste žilice, da bi zadevo obrnila sebi v prid in pravi: “ja nekaj pa le je, bolje to kot nič”.
Mene pa zanima samo nekaj. Koliko je ta cena, ki jo da cenilec realna?
Mimogrede, cenilec ni bil s kakšne agencije za nepremičnine.
Vsak sodni cenilec naredi cenitev po faktorjih, ki se trenutno uporabljajo na trgu pri cenitvah. Naj bo to samostojni cenilec ali prek kake druge firme. JA, cenitev je verodostojna, morda varira za kakšno malenkost, v osnovi pa je realna. In če bo tvoja teta prodala hišo po cenilsko določeni ceni bo, verjemi, dobro odnesla.
Dva cenilca ne bosta dala iste ocene in vrednost se lahko kar precej razlikuje. Sploh pa ta ocena ob prodaji ni tako pomembna, kot je pomembna seveda tržna vrednost. Hiša v LJ in hiša nekje v Prekmurju sta vredni isto, če gledaš samo zemljišče in opeko. Če pa gledaš, kaj pravi trg…..
Je pa tudi tako – mešat drek (oprosti izrazu) v žlahti je lahko dvorezen meč. Če bi prodajala tujcu, bi jaz vsekakor vztrajala, da zviša ceno (če bi se mi tako zdelo), ko gre pa za žlahto, so pa stvari veliko bolj delikatne. In če sta že zmenjena, bo res težko začeti pomenek o višji kupnini. Ne vem, naredi, kot se ti zdi prav, verjamem, da ti ni vseeno, ker najbrž bi teti kakšen dodaten evro tudi čisto prav prišel. Sitna reč, skratka.
Sodno zapriseženi cenilec je ocenil 70 kv.m stanovanje v Novih Jaršah (v bližini BTC) na 28mio SIT (cirka 116.850 eur). Stanovanje je lepo vzdrževano, visoko pritličje, neposredna bližina vrtca in šole, lekarna…
Vse kar bi bilo potrebno morda zamenjat so okna, pa še to šele čez nekaj let, ker so ta še prav lepa, le da niso plastična, ampak lesena. Tudi razporeditev je funkcionalna. Kopalnica je bila komplet obnovljena.
Ta cenitev se mi zdi prenizka, kaj pa vam?
Zdi se mi da se cene podobnih stanovanj sučejo med 35-40 mio sit.
Poleg tega me še zanima ali cenilec poda najnižjo, srednjo ali najvišjo oceno? Glede na to, da je ocenit dal sorodnik bi lahko bilo posredi tudi kaj špekuliranja.
Jaz tudi dvomim v objektivnost cenilcev: kolegici so nepremičnino ocenili bistveno bolje od tržne vrednosti (okolica LJ), ker je pač potrebovala čim višjo vrednost zaradi najema hipotekarnega kredita…. Sva za hec malo primerjali z oglasi na internetu in bi za takšno ceno takrat dobila precej razkošnejše stanovanje od njenega….
Za 28 mio bi se ti stepli pred vhodnimi vrati!
Glej: ko smo bi podedovano hišo hoteli obdržati in izplačati druge dedice, smo najeli cenilca (seveda sodno zapriseženega, kar enega pač, iz seznama sodišča) in mu seveda omenili ,da želimo, da zadevo oceni čim nižje! In je seveda rekel, da ima manevrskega prostora kakšnih 20 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, čisto mimo seveda ne more usekati….(se mora le držati nekih faktorjev, ki mu nanesejo določe točke, naprimer centralna, asfalt pred hišo….-nekaj subjektivnosti si lahko privošči pri vzdrževanosti……)
No, tako je hišo potem ocenil na takratnih 100.00 dem, ampak ker je bilo tudi to za izplačat prevelik zalogaj, smo se potem vsi skupaj odločili,da zadevo raje prodamo in si razdelimo kupnino.
No, in stvar je šla v promet za 190.000 DEM! Torej naj za božjo voljo ne prodaja na slepo po cenilčevi vrednosti. Tudi ocenam agentov, ki takoj, ko začneš prodajat, prilaufajo zraven, ni za verjet. K nam so hodili taki, ki so rekli, da hiše nihče ne bo maral niti za 90.000,do takih, ki so rekli, da bo šla takoj za 200.000. Torej kar velik razpon. Ampak je treba vsaj začet prodajat, da dobiš občutek za vrednost.
Korajžno!
lp
Forum je zaprt za komentiranje.