Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Češnje

Češnje

Rdeče češnje rada jem, črne pa še rajši…

…pa se sprašujem, ali so tiste iz goriških brd kaj špricane, ali obrodijo brez pomoči kemije? Ne glede na odgovore jih bom še naprej jedla, jasno, samo firbec me matra 😉

Pa ne mi zdaj razlagat, da itak nevede kupim italijanske, predpostavimo, da gre res za briške 😉

Draga moja… Vse je špricano. Žal. So pa kljub temu naše češnje najboljše.

Kaj sploh sprašujem, a ne 😉 Mogoče so pa malo manj, se bom v to prepričala. Je pa res, da so najboljše, že zato, ker jih ni treba transportirati čez pol evrope, pa dolgo skladiščiti.

Kaj sploh sprašujem, a ne 😉 Mogoče so pa malo manj, se bom v to prepričala. Je pa res, da so najboljše, že zato, ker jih ni treba transportirati čez pol evrope, pa dolgo skladiščiti.
[/quote]

Mi jih mamo letos polno doma, nic spricane, 3 razlicne vrste cepljenk, ena je divja češnja, meni je divja najboljša, ima pa zelo majhnje češnjice, lahko jih malo nabereš, če si kje blizu 🙂

Mi jih mamo letos polno doma, nic spricane, 3 razlicne vrste cepljenk, ena je divja češnja, meni je divja najboljša, ima pa zelo majhnje češnjice, lahko jih malo nabereš, če si kje blizu 🙂
[/quote]
Od treh cepljenk ti je najbolj všeč divja?😅

[/quote]

O, hvala, prijazno, ampak ni treba 😉 Tudi mi imamo na vrtu eno tako bio-eko, ampak je temu primeren tudi pridelek – malo jih je, pa še drobne so in hitro črvive. Tako da si dam duška in se nekajkrat do sitega in čez najem tistih, ki jih kupujem od kmeta, ki jih pripelje iz brd. Če jih kaj šprica, ga pa res še nisem vprašala, ha, ha.

Od treh cepljenk ti je najbolj všeč divja?😅
[/quote]

Napisal sem, da imamo tri vrste cepljenk (skupno 10 dreves cepljnenih češenj) in eno divjo češnjo, ki je meni osebno najboljša, še nisi slišal, da se drevesa cepi in da se v trgovini da kupiti zgolj cepljenke, ki so različnih sort?

Napisal sem, da imamo tri vrste cepljenk (skupno 10 dreves cepljnenih češenj) in eno divjo češnjo, ki je meni osebno najboljša, še nisi slišal, da se drevesa cepi in da se v trgovini da kupiti zgolj cepljenke, ki so različnih sort?
[/quote]

Za viharnega preveč. Je cepljen proti inteligenci.

O, hvala, prijazno, ampak ni treba 😉 Tudi mi imamo na vrtu eno tako bio-eko, ampak je temu primeren tudi pridelek – malo jih je, pa še drobne so in hitro črvive. Tako da si dam duška in se nekajkrat do sitega in čez najem tistih, ki jih kupujem od kmeta, ki jih pripelje iz brd. Če jih kaj šprica, ga pa res še nisem vprašala, ha, ha.
[/quote]

Pri nas je letos na 7 česnjah cepljenkah + divji češnji zelo dober pridelek, na treh ni bilo praktično nič gor. Najboljša mi je divja češnja, ko je zelo zrela, je tudi vsako leto lepa in je ni treba skropiti, divja češnja rečemo češnji, ki zraste iz koščice

Bravo za naše slovenske češnje!

[/quote]

A bejž no, mi naj vohamo, če ti ne znaš pisat, ne?😅

Res je, so tabolš, nikoli ne veš s katerega predela južne Afrike so obrane ali katerekoli države na svetu s primeno klimo ali jih je pri nas obral Romun, ki dela zastonj in je ravnokar sral, pa si ni rok opral.😅

Letos je zaradi obilice deževja izpad češenj ogromen, skoraj po celi Sloveniji, še sam jih imam prvič v 15. letih, komaj za vzorec.

Res je, so tabolš, nikoli ne veš s katerega predela južne Afrike so obrane ali katerekoli države na svetu s primeno klimo ali jih je pri nas obral Romun, ki dela zastonj in je ravnokar sral, pa si ni rok opral.😅

Letos je zaradi obilice deževja izpad češenj ogromen, skoraj po celi Sloveniji, še sam jih imam prvič v 15. letih, komaj za vzorec.
[/quote]

Lahko jih prideš k meni malo nabrat, mi jih je kar škoda, ko bodo zgnile drugače oziroma jih bodo priči pobrali, mi smo se jih že prenajedli, letina je bila res malo slabša kot lanska, ampak okusne so pa zelo.

Plodova mušica imenovana suzuki dela masaker nad češnjami. Prave obrambe pred njim pa ni. Če bo šlo tako naprej, čez par let ne bo prakticno nič domačega sadja, sploh kakega manj špricanega.

Lahko jih prideš k meni malo nabrat, mi jih je kar škoda, ko bodo zgnile drugače oziroma jih bodo priči pobrali, mi smo se jih že prenajedli, letina je bila res malo slabša kot lanska, ampak okusne so pa zelo.
[/quote]
No, jaz povem kako je na splošno, letos je katastrofa s češnjami, vse tisto na trgovskih policah je pa kdo ve od kje.

Briške za prodajo so 6x špricane,jasno. Tako kot vse druge.
pa tudi tiste za lastno uporabo špricajo, kdo bo pa dandanes jedel češnje, kjer je v skoraj vsaki črv?

Je treba biti realen, češnje, marelice, breskve, nektarine… vse je do amena prešpricano, sicer ne bi moglo iti v prodajo, niti mestne srajce tega ne bi jedle….

Še pred par leti je večina ljudi v brdih češnje špricala parkrat. Torej v zimskem casu s cuprablavom, v cvetenju proti cvetni moniliji. Za zgodnje sorte je blo to. Pozne sorte se je cca tri tedne pred obiranjem špricalo proti crvom, kot poskedica češnjeve muhe.
Kot sem že omenil, je zadnja leta problem suzuki, to je mušica, ki napada zrele plodove, zaradi tega ne moreš špricati, ker vsi insekticidi imajo v povprečju dva do tri tedne karence.
Delno se proti suzukiju uporablja laser, ki ima pet dni karence.
Nekateri zadnja leta češnje špricajo tudi proti gnitju, to je običajno skupaj s škropljenjem proti črvom
Tako, da na počez govorit, koliko je to špricano, ni fer.
Je pa res, da se mogoce najdejo tudi osebki, ki uporabljajo kake mocne insrkticide proti suzukiju in nato cez dan, dva obirajo….upam pa, da takih ni.

Pri briskih in drugih slo češnjah pa v vecini primerov pridejo do kupca še isti dan ali naslednji dan. Tako, da sveze so, v primerjavi z uvozenimi, ki rabijo kak teden do prodaje. Ali so te uvozene s cim dodatno špricane, da zdrzijo transport, pa ne vem. V normalnih razmerah tega ne zdržijo.

Špricanje gor ali dol, v tem, da je sveže jaz vidim glavno prednost domačega sadja. Da je še najboljše kar isti dan z drevesa, o tem pa ni dvoma.

[/quote]

Jaz bi prišla nabrat nekaj češenj in še vam jih lahko naberem, če le niste predaleč iz Lj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close