Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ali mi lahko Ljubljančani poveste, kje so posamezni predeli Ljubljane? Hvala

Ali mi lahko Ljubljančani poveste, kje so posamezni predeli Ljubljane? Hvala

Za nekatere še niti slišala nisem, kaj šele, da bi vedela, kje so. Ali mi lahko pomagate? Predele, za katere ne vem, kje so, sem krepko označila.

Ajdovščina
Bežigrad
Bizovik
Bokalce
Brdo, Ljubljana
Brinje, Ljubljana
Brod
Črnuče
Črnuška gmajna
Dobrunje
Dolnice
Dravlje
Draveljska gmajna
Fužine
Galjevica
Glince
Gunclje
Hrastje
Ilovica
Jarše
Ježica
Kamna Gorica
Kleče
Kodeljevo
Kolezija
Koseze
Kosovo polje
Kozarje
Krakovo
London
Mala vas
Majland
Mestni log
Mirje
Moste
Mostec
Murgle
Na jami
Nove Fužine
Nove Jarše
Nove Poljane
Nove Stožice
Novo Polje
Obrije
Podgora
Podutik
Poljane
Polje
Prule
Pržan
Rakova jelša
Rakovnik
Rožna dolina
Rudnik
Savlje
Savsko naselje
Sibirija
Slape
Sneberje
Sostro
Stožice
Studenec
Spodnja Hrušica
Spodnja Zadobrova
Spodnji Kašelj
Šentvid
Šiška (Spodnja Šiška, Zgornja Šiška)
Šmartno ob Savi
Šmartno pod Šmarno goro
Štepanja vas
Štepanjsko naselje
Tabor
Tivoli
Tomačevo
Trata
Trnovo
Vevče
Vič
Vižmarje
Vodmat
Vrhovci
Zadvor
Zalog
Zapuže
Zelena jama
Zgornja Hrušica
Zgornja Zadobrova
Zgornji Kašelj

Zakaj ne probaš dat v google “imeokraja ljubljana”?

recimo:

https://www.google.com/search?q=Ajdov{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}A1{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}8Dina+ljubljana&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab

Za ene par jih vem.
Bokalce so poleg Brda, če greš mimo Lesnine na Brdo, skozi krožišče tam na vrhu.
Kleče so tam zadaj od Merkatorja v Šiški proti Šentvidu
Kolezija je tam okoli Kemijskega inštituta
Mala vas je če greš po Dunajski proti Črnučam malo čez obvoznico na desno dol (za optikom)
Obrije so med Šmartnim (ob Savi) in Tomačevim
Studenec je zadaj za Fužinami, kjer je umobolnica
Vodmat je ta del med progo in kliničnim

ostalo sem tudi vedela, pa se zdaj ne morem spomniti.

tu jih par manjka

Na Gorici – tam kjer je Prešernov trg (cerkev)
Grič – Kongresni trg
Mlaka – tam kjer je vladna palača
Pekel – pred univerzo

Tale imena pa prvič slišim, pa sem skoraj 50 let živela v Ljubljani in za te res znane predele mi je jasno kje so.
Res pa da ne vem, kje naj bi bili London, Majland, Kosovo polje, Sibirija, Dolnice, Zapuže…

Sibirija je v Trnovem, London pri Rudniku, Kosovo polje je zdaj Pavšičeva v Šiški.

Resno, si šla tu vsa ta imena pisat, namesto, da bi vnesla kraj v google in dala zemljevid, pa ti vse pokaže, eni ste pa res.

Za google maps tud še ni slišala zgleda, tako kot za nekatere predele Ljubljane. Ampak ok, to drugo mi je še nekako razumljivo, če nisi iz Ljubljane, ni mi pa jasno, da nekdo v časih računalnikov, tablic, pametnih telefonov, interneta na vsakem koraku, ne zna nekega kraja sam poiskat na zemljevidu.

Za google maps tud še ni slišala zgleda, tako kot za nekatere predele Ljubljane. Ampak ok, to drugo mi je še nekako razumljivo, če nisi iz Ljubljane, ni mi pa jasno, da nekdo v časih računalnikov, tablic, pametnih telefonov, interneta na vsakem koraku, ne zna nekega kraja sam poiskat na zemljevidu.
[/quote]
ženska je copy paste skopirala seznam ljubljanskih mestnih naselij

https://sl.wikipedia.org/wiki/Seznam_ljubljanskih_mestnih_naselij

za večino google maps tudi ni še slišal
najdi majland gor, če si tako pameten

Joj, a res? Pavšičeva je zdaj Kosovo Polje?
Včasih je bila cela Šiška Beverly Hills.

Ajdovščina – malo pred centrom, tam ko je Telekom, SKB banka, Ajda burek, Plato restavracija, Avantura turistična agencija.

Dolnice – tam naprej od Podutika in Glinc

Mirje – na Viču, začetek Tržaške, tam ko je restavracija Mirje.

Ajdovščina je v centru mesta. Če greš v centru proti Celovški, os Slovenske proti Šiški. Del okoli Gosposvedske je Ajdovščina.
Bokalci so Z od Ljubljane. Če veš, kje so Vrhovci, so Bokalci malo naprej, na drugi strani obvoznice.
Kleče so na severu Ljubljane, med Bežigradom in Šiško, med obvoznico in Savo. Tam so polja in vas Kleče.
Kolezija je na jugu Ljubljane. Spada pod Vič. Je starejši del mesta individualnih hiš in se razteza vzporedno s Tržaško ob Gradaščici. Glavna ulica je Gerbičeva. Vtipkaj kopališče Kolezija in boš našla.
Mala vas je za Bežigradom, bolj na severu, proti Črnučam, med Dunajsko in Savo.
Mirje je malenkost izven centra, na južni strani. tam kjer je Emonin zid iz rimskih časov. Če greš po Slovenski do Aškerčeve, greš čez in prva ulica na desno je Mirje. Tam je tudi Rimski zid. Individualne hiše in vile.
Obrije so vas na sevreu Ljubljane tik ob Savi. Če se iz mesta pelješ po Šmartinski mimo BTCja in naravnost čez obvoznico, se najprej pelješ mimo njiv, zaviješ prvo levo, v vas in si tam.
Studenec je na vzhodu Ljubljane takoj za Fužinami, v vogalu med Zaloško in obvoznico. Če znoriš, te odpeljejo na Studenec. Po tem je Studenec znan starim Ljubljančanom.
Vevče so vzhodno od mesta. So primestno naselje. Čee greš iz centra mesta po Poljanski in naprej po Litijski in se pelješ skoz po tej cesti in preko obvoznice in še kak kilometer, prideš do Vevč.
Vodmat je rob centra Ljubljane. Je del med železnico UKCjem in Ljubljanico. Če greš od železniške postaje proti BTCju, si v Vodmatu v 2 do 3 minutah.
Zadvor je tik zraven Vevč. Glej zgoraj.
Zapuže so vas v Šiški, na robu Ljubljane.
Za ostale ne vem točno.

Tale imena pa prvič slišim, pa sem skoraj 50 let živela v Ljubljani in za te res znane predele mi je jasno kje so.
Res pa da ne vem, kje naj bi bili London, Majland, Kosovo polje, Sibirija, Dolnice, Zapuže…
[/quote]

to so stara imena še iz časa srednjega veka

Na Gorici je bil zato, ker se je tam kjer je cerkev dvigal teren.
V bistvu se še zdaj dviga proti hotelu.
Vendar pa ga je bilo ob gradnji cerkve veliko zravnanega in je bil grič večji.

Grič pa je obsegal območje tam nekje od Nazorjeve do konca Kongresnega trga.

Mlaka je bilo zato ime, ker se bila tam mlaka ali manjši bajerček kot ostanek napeljave iz časa Emone.

Pekel je bil obrambni Emone, ki je potekal pred Univerzo do Uršulinske cerkve.
Nekje pred univerzo so bile stopnice po katerih so šli do gostilne Pekel, ki naj bi bila v tem obrambnem jarku.
V času Emone je bil obrambni jarek napolnjen z vodo.
Obkrožal pa je celo Emono.

Obstajalo je pa še območje Za zidom.
To je bil del ob Ljubljanici od zdajšnjega Tromostovja po Petkovškovem nabrežju do Čevljarskega mosta.
Tu je potekal ob Ljubljanici visok obrambni zid, zato so tem območju rekli Za zidom.

Kolikor jaz vem, je Kosovo polje na Viču pri Dolgem mostu, imenuje se pa po kmetu Kosu, ki je imel tam svoje pilje- njive.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close