Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kaj je to referenčna ambulanta?

Kaj je to referenčna ambulanta?

Bližam se 40. letom. Nimam nekih posebnih zdravstvenih težav, zdravnika vidim mogoče 1x letno ali pa še to ne.
Me je pa presenetilo, da je že nekaj sodelavcev v službi (nekateri mlajši, nekateri starejši od mene) reklo, da so dobili od občine kjer živijo vabilo, da se zglasijo v tej in tej referenčni ambulanti na preventivnem pregledu. Tam so jih precej celostno obdelali, pregledali kri in tudi ulovili kakšne bolezni, holesterol, skratka odstopanja, za katera niso vedeli, ker še niso imeli nobenih težav.

Sama sem mislila, da obstaja le tvoj izbrani zdravnik, s katerim urejaš vse kar je potrebno. Realno jim je popolnoma vseeno zate in preventivno sigurno ne delujejo. zato se mi zdijo te referenčne ambulante zanimive, če se ukvarjajo s celostno preventivno obdelavo ljudi.

Zato me zanima, kaj točno sploh so referenčne ambulante?
Zakaj v dobi enakopravnosti nekateri dobijo vabila na take stvari, drugi pa nič?
In, če že ne dobim vabila, se lahko sama prijavim na tak pregled in če da, kako izberem pravilno referenčno ambulanto?

Če imaš redno zdravniški v službi na dve leti, ti v referenčno amb. ni potrebno hoditi. So zelo podobne preiskave. Mogoče na zdravniškem še bolj podrobne.

Pri nas vabijo po tridesetem. Zanimivo, da skoraj v desetih letih še nisi prišla na vrsto. Pregled je podoben obdobnemu službenemu.

Vabijo po 40. letu, pa ne občina, ampak zdravstveni dom, po katerega spadaš. Pa po 45. spet. Verjetno na vsakih pet let. Obravnava ravno temeljita ni, pogledajo pa osnovne parametre. Holesterol, sladkor, naredijo EKG. V glavnem ti potem svetujejo glede življenjskega sloga.
Namenjena je tistim, ki se izogibajo zdravnikov kot hudič križa. Da zajamejo res vse prebivalstvo. Poznam pa ljudi, ki se na te preiskave odzovejo ful agresivno, v smislu, pa kdo so oni, da mi bodo govorili, naj shujšam 20 kil, če mi nič ne manjka?

No pr nas te vabijo pri 30 letih. In zdej sm pri 34 ponovno dobila vabilo.

Te referenčne ambulante so bile narejene v slogu: Treba je šparat, pa če vsi crknemo.

Ministrstvu je bilo dovolj jamranja zdravnikov, kako so preobremenjeni pa so prenesli del pristojnosti od zdravnikov na višje medicinske sestre, ki te namesto zdravnikov obravnavajo v teh ambulantah. Ljudje so seveda navdušeni, saj itak 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} obiskovalcev ambulante ni bolnih, ampak morajo le potarnati nekomu, ki jih ima čas poslušati.

Glede na to, da nam je javno zobozdravstvo razpadlo že desetletja nazaj, me trenutni razpad primarnega zdravstva ne preseneča več.

Apropos “odpovedim” zdravnikov družinske medicine v Kranju. Se spominjate direktorja Osnovnega zdravstva Gorenjske kako je nekaj mesecev nazaj pametoval o brezobzirnih bolnikih, ki mu hodijo na urgenco, da jim mora za kazen začeti zaračunavati nenujne posege. Potem pa počasi na dan prihajajo dejstva, da v Kranju ne vpisujejo več novih pacientov, da zdravnikov ni, da so ambulante prazne, brez nadomeščanj, da so zdravniki na voljo v ZD po dva dni na teden, ostalo pa služijo drugje. Sem ga spet videl včeraj na TV, ob vloženih odpovedih, mu je precej uplahnil grebenček.

In katera pristojnost točno je prenešena z zdravnikov na medicinske sestre? Zdravnik ima s tem samo več dela. Ali misliš, da mu ni treba pogledat vseh izvidov, ampak jih samo sestra? :)) Ta je pa res dobra. + tega se mora ukvarjati tudi s tistimi s težavami, ki sicer sploh k zdravniku ne bi prišli, ampak so vabljeni zaradi referenčne ambulante. Logika ti nije jača strana. Referenčne ambulante so dodatna obremenitev za zdravnike.

Tudi v moji družini so že vsi bili v referenčni, tudi večkrat, jaz pa enega vabila nisem dobila 🙂 Res pa je, da že tako grem do zdravnika na nekaj let.
To ambulanto izvaja diplomirana medicinska sestra, pregledajo pa osnovne stvari, morda ti svetuje kaj glede zdravja.

Lani sem bil prvič, 32 let. Podpiram tovrstne preglede in sem hvaležen za tako obliko preventive, saj pregledajo urin, kri, ekg naredijo in na splošno se malo pomeniš okrog preteklih zdravstvenih težav ter kako si prebolel/zacelil/se pocajtal…zanima jih tudi splošen življenjski slog, prehrana, vnos tekočin, ter ali si kadilec, da si nekako izoblikujejo vsakega posameznika posebej. Sem vesel, da imamo tako urejeno zdravstvo, tudi na splošno moram reči, da sem v veliki večini bil vedno zadovoljen z zdravstvenimi delavci, seveda pa je bilo kdaj tudi nekaj kiksov…ampak, saj so ravno tako ljudje, kot jaz, in ker pač nihče ni popoln, ne morem pričakovat 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nezmotljivosti.

Prekajen meso dl cajt gvera;)

ambulanta je brez veze. Star sem 42 let, sedaj sem prejel vabilo- zadnjič sem bil v ref. amb. 4 leta nazaj- ampak tokrat ne bom šel. Zakaj?
Ker medicinska sestra (v bistvu sta v ambulanti dve- ena srednja in ena dipl.) izmeri samo pritisk, težo, eeg, predava o zdravi ptehrani (kot, da tega ne vem-o, kajne?) in sprašuje o raznih boleznih v družini. Dal sem tudi kri, ker je bilo tako rečeno, ampak kar je mene zanimalo pa niso povedali- glede anemije, ker sem slabokrven. To- je rekla med. sestra-da zdravnica pa ni rekla, da je treba pregledat v krvi. V glavnem brez veze.
In na koncu mi je dala še en vprašalnik glede teh referenčnih ambulant in prosila, če lahko izpolnim, da pa je anonimno, da naj potem zataknem v kuverto k drugim vprašalnikom, kao da se ne bo videlo kdo je izpolnjeval. No, meni to ne more nadomestit zdravnika, on bi se moral ukvarjat z nami, ne medicinske sestre. Sem pa pomislil, da je mogoče fora teh ref. amb. v tem, da ti priporočajo vse živo- vsaj meni so- pa preh. dopolnila, pa kalcij , pa to pa tisto ….

Odzovem se na vse, na Doro, na Zoro, na Svit, na referenčno. V službi imamo vsakih 5 let pregled. Preko Zore sem prišla do ene boljših ginekologinj v LJ.
Mislim, da mora izbrani zdravnik pristopiti k referenčni ambulanti in potem dobijo njegovi pacienti vabilo. Jaz sem prvič dobila vabilo 2 leti nazaj skupaj z obvestilom, da je ambulanta moje zdravnice pristopila k programu RA.

Saj ni mišljeno, da nadomesti zdravnika! Ti boš moraš svoje težave še vedno reševat z zdravnikom. Referenčna je samo kot presejalni test, s katerim iščejo rizične ljudi. Verjetno najbolj za srčnožilne bolezni in sladkorno. Drugega itak ne vidijo.

Stara sem 40 let in še nikoli nisem dobila vabila v referenčno ambulanto. K zdravniku tudi drugače ne hodim, razen na bris vsake 3 leta. Tudi v službi v 18-ih letih še nikoli nisem bila na zdravniškem, ker pri nas tega ne prakticiramo..

Če daš referenčna ambulanta na google namesto MON, ti najde nekaj zadetkov, kjer dobiš svoje odgovore:
http://www.mz.gov.si/si/pogoste_vsebine_za_javnost/referencne_ambulante/
http://www.referencna-ambulanta.si/

Gre za neke vrste preventivni pregled, ki ga opravi višja medicinska sestra. Ni mišljeno kot nadomestilo za zdravnika, meni je bilo dobro, ker te pregleda kaj več kot ob klasičnem pregledu, a lahko manj od bolj kompleksnega službenega pregleda, pa potem izveš, ali je vse OK ali so kje kakšna odstopanja.

Če imaš kakšne težave, je seveda naslov za to tvoj zdravnik in ne referenčna ambulanta, lahko pa tam v miru vse razložiš in dobiš še kakšno mnenje, nasvet ali karkoli. Meni niso popolnoma ničesar prodajali in mi je pregled dobrodošla nadgradnja zdravstva. Res pa je odvisno tudi od vaših službenih pregledov, lahko da imaš tam bolj globoko zastavljeno vse skupaj, pač odvisno od tvojega delodajalca in delovnega mesta.

Ne vem, ali so referenčne ambulante v vsakem mestu in kako delujejo, koliko je pacientov. Najbrž je tudi od tega odvisno, ali si že ali še ne na vrsti, načeloma pa so pregledi na 5 let.

Kako to misliš, da v službi tega ne prakticirate?! Saj pa MORATE imeti zdravniški pregled pred nastopom službe in potem obdobne na vsaj 4 ali 5 let, najbrž odvisno od delovnega mesta tudi pogosteje!

Torej imaš zanič delodajalca, ki ne upošteva zakonov in upam, da ne pride kakšna inšpekcija, ali slučajno še huje, se ne zgodi kakšna nesreča na delu.

Še bolj žalostno pa je, da se ti to zdi normalno. Česa vsega le še vaš delodajalec ne upošteva, če pri takšni osnovni stvari, kot je zdravniški pregled, špara…

Jaz sem bila lani prvič pri 41. Ima pa moja zdravnica referenčno in je sestra rekla, če pridem , sem pac rekla da ja. Izmeri pritisk, ekg, pregleda kri. Meni se me zdi nič posebnega in me tudi moti ta ambulanta, ker ima moja zdravnica strasno gužvo zaradi tega, tako potem ni časa za prave obravnave.
Res je, da to opravi sestra, mora pa zdravnica vse vrednosti pogledat in komentirat.

Pri nas ambulanto vodi višja sestra, ki vodi v našem ZD ambulanto za diabetike. Ona pregleda izvide in svetuje. Pri nas pregledajo kri, višina, teža, kapaciteta pljuč, ekg, pritisk, pogovor o rezultatih in svetovanje glede prehrane glede na izvide in teste. Meni je ok. Sem vprašala nekaj stvari, ki jih drugače ne morem. K zdravniku grem redko in če imam vročino se ne pogovarjam ravno o prehrani.

No, jaz pa sem stara 47 let, v našem ZD imamo to referenčno ambulanto, pri zdravniku nisem bila ene 7 let, pa tudi še nikoli nisem dobila vabila. Tako da niti ne vem, po kakšnem principu vabijo na te preglede.

Tisto CELOSTNO lahko takoj pozabiš!

Tudi jaz še nikoli nisem dobila vabila iz referenčne ambulante. Stara 50 let. Živim v občini Kranj, splošnega zdravnika v Ljubljani.
Mogoče je pa v tem vzrok, da zdravnika nimam v isti občini kot živim. Torej nisem ne tič, ne miš.
Ah, itak se je zdravstvo v celoti razsulo in ponovno bodo nekateri obogateli na ta račun.

Tako glasni zdravniki v osebnih ambulantah – niti tega sistema ne morejo sprocesirati v timu v ambulanti,da bi konsistentno vse zajeli in povabili, ki jim to pripada.
Podatke o starosti vpisanih pacientov poročajo redno na zzzs in res ne bi bila težava, da ena izmed sester napravi seznam in se kliče ljudi z vabili in se to pregleda recimo na 4 mesece, če kakšen nov še po starosti pride zraven.
Tako pa anarhija, eni dobijo, drugi ne, kar je sramota in neorganiziranost. Če so tako neorganizirani pri delu v ambulanti, potem se ne čudim, da se pritožujejo kako jim gre vse narobe. Prvo naj pri sebi počistijo.
Kolikor vem tisti, pri katerih so pri referenčni amb. ugotovljena resna odstopanja, gredo potem tako na pregled k zdravniku.
In taka dejanja preventive so vsekakor ceneje in tudi za zdravnika hitreje, ker prvič pacient pride, ko še ni kritično, da bi sam to ugotovil, zdravnik že ima rezultate preiskav, jih ne rabi delati in čakati nanje in lahko na podlagi podatkov že učinkovito ukrepa in načrtuje zdravljenje.
Ampak če odgovorni vse to ignorirajo, imajo odprte neke ambulante pa nobenega resnega sistema in organiziranosti, potem pač ni čudno,da je vse v razsulu.
Ogromno je tudi v dobri organizaciji dela – očitno so dohtarji in sestre v tej veščini nesposobni.

Referenčna ambulanta je del preventive. Tam ti dipl. med. sestra razloži, kako moraš jesti in kako se moraš gibat, pa kako moraš shujšat ali vsaj spremenit prehrano, pa kako ne smeš kadit in bognedaj kakšen kozarček popit. Pa verjetno še kaj splošno znanih dejstev. In ja, še pritisk ti izvoli izmerit. Zdravnika tam ne vidiš, zdravnik tebe tudi ne. in tukaj ti gre en dan dopusta. Moraš pa tudi v laboratorij, ampak že pred pregledom. Tukaj ti gre drugi dan dopusta. Če nisi doma ravno v metropoli ali mestu (mi imamo do laboratorija in do referenčne 20 km, še vsak termin v vabilu je bil v dopoldanskih urah…).

Dobi pa ZD od vsakega, ki se hoče igrat z njimi, od zdravstvene zavarovalnice določen znesek. Ta znesek je po teoriji pridobljen tržno in se šteje v tržno dejavnost ZD. In ta del prihodkov (ne sicer celoten) se lahko razdeli med zaposlene, kot dodatek pri plači.

Če imaš normalnega delodajalca, imaš tam obdobne zdravniške preglede. Tudi na teh ti kakšne bolezni, ki se kuha v tebi, sicer ne odkrijejo, te pa vseeno bolj temeljito pregledajo. In tam prideš do zdravnika.

Tako da po mojem mnenju bi bilo bolje, če bi denar, ki ga namenjajo tem referenčnim ambulantam, spravili v kurativo, kjer ga manjka. Preventiva je to namreč zgolj na papirju, kakšnega efekta pa tako ni.

Kar se tiča Svita, Zore in Dore pa vse pohvale, tam efekt dejansko je. Ampak tisto je popolnima druga zgodba. Tam so dejanje in ne sama dipl. teorija oz. flancanje.

Mene pa zanima, če ti pripada bolniška na dan pregleda v referenčni ambulanti ali je potrebno dat dopust, glede na to da moraš zjutraj v laboratorij?

V ZD Šiška mi zdravnica nikoli ni omenila referenčne ambulante. Stara sem čez 50, veliko pregledov naredim samoplacnisko. Imam občutek , da je moji zdravnici bolj malo mar za moje zdravje.

Mojemu možu je bilo rečeno, da za laboratorij lahko dobi bolniško za pregled pa bo naročen, ko bo referenčna ambulanta delala popoldan, če dopoldan ne more priti.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close