Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek glasbena šola – spričevalo

glasbena šola – spričevalo

Zdravo, letošnje šolsko leto prvič izkušamo vse “čare” učenja inštrumenta in teorije, pa me zanima, če se na koncu dobi spričevalo in kako se navadno odrežejo otroci. Moja je stara 8 let, je drugi razred OŠ, pa prvi razred glasbene šole.
Ne primerjam je z drugimi, v bistvu o glasbi pojma nimam. Samo zanima me kako tole na koncu izgleda… So 5ke, dvojke…

Da, po opravljenem izpitu inštrumenta na koncu leta (običajno pride še en učitelj v njihovo običajno učilnico in posluša izpitni program, na katerega se je otrok pripravil) dobijo spričevalo. Na tem spričevalu so tudi ocene z Nauka o glasbi. Tam imajo namreč stalno kakšne pevske ali ritmične “teste”, ki se zaključijo v končno oceno. Običajno so ocene kar lepe. Nisem še slišala za koga, ki bi imel na spričevalu dvojko. Običajno se ocenjuje tudi napredek posameznika. Tudi če se recimo otrok na izpitu zmoti, to ni velik problem. Bolj pomembno je, da se zna ponovno zbrati in skladbo zaključiti. Tremo smo tako ali tako imeli vsi. Usvajanje inštrumenta je proces, ki nekaterim gre hitreje od rok kot drugim. Vse to je normalno in OK. Dokler je otrok zbran in se trudi, vadi, napreduje ter z veseljem igra inštrument, bodo tudi ocene na koncu leta lepe.

Ocenjuje se nauk o glasbi in instrument. Stevilcno. V prvem letniku otroci na koncu nimajo izpita. V prvih letnikih so ocene lepe, kasneje pa brez problema padejo dvojke in trojke.

moji so na koncu vsakega leta imeli “izpit” (igranje inštrumenta), ter dobili spričevalo s peticami … privat glasbena šola 🙂

__________________________________________________ °°° Stay Hungry, Stay Foolish °°° [url]https://www.youtube.com/watch?v=JJ9IX4zgyLs [/url] ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Nižje ocene si privatnik ne more privoščiti, saj izgubi stranke in s tem tudi kaže na svojo nekakovost. Koliko bi pa otrok dobil oceno v uradni gš, pa je veliko vprašanje.

Nižje ocene si privatnik ne more privoščiti, saj izgubi stranke in s tem tudi kaže na svojo nekakovost. Koliko bi pa otrok dobil oceno v uradni gš, pa je veliko vprašanje.
[/quote]

sem mislila da je iz napisanega razvidno, da mi je čist vseeno kakšne so imeli otroci ocene v glasbeni šoli … važno da so se imeli fino … dokler je trajalo … en nadaljuje, ampak z inštrumenti, ki jih glasbene šole ne uporabljajo … dela drugje …

__________________________________________________ °°° Stay Hungry, Stay Foolish °°° [url]https://www.youtube.com/watch?v=JJ9IX4zgyLs [/url] ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

[/quote]

To sploh ni res. Privatne glasbene šole so kar konkretno oblegane in so tam ravno tako čakalne vrste. Brez skrbi, talajo dvojke in trojke, pa tudi koga prosijo, naj se izpiše.

Kot so napisali, v prvem razredu na koncu ni izpita iz instrumenta. Spričevalo sicer izgleda enako kot spričevalo v šoli. Naš hodi v državno GŠ, ocene so pa kar visoke pri vseh, se mi zdi. 4-ke majo običajni učenci, 5-ke pa malo boljši. Teorija je drugo, tam verjamem, da pade tudi kakšna 3. Saj se kasneje pokaže, kaj bo otrok s to glasbeno – ali ga sploh veseli itd. Boljši grejo lahko na tekmovanja, povprečni pač končajo 6 let (nižja GŠ), če ima učenec instrument 5, z odločitvijo šole lahko nadaljuje v 7., 8. razred. Za srednjo so pa tako ali tako sprejemni izpiti.

V 1. smo mi imeli nastop namesto izpita, potem pa izpite. Iz inštrumenta. Tako kot že opisano zgoraj. Posebej pa ocena iz teorije.

V nižjih razredih imajo se mi zdi v glavnem vsi visoke ocene. V 1. pa sploh. Res! Jemljite to kot krožek in ne skrbite!

Celo jaz sem imela dobre ocene, razen 6. razred so mi imam občutek skoraj šenkali (ne povem, koliko), ker takrat mi je “dol padlo” in je bilo vsem jasno, da nimam nekih ambicij. Tako da tehnično je možna tudi slaba ocena. 🙂 Skoraj nič nisem vadila; če ne bi bilo ravno zadnje leto, bi nehala.

Je pa res, da so nekateri res ekstra nadarjeni in se to vidi že kmalu, ampak taka genija sta bila pri nas recimo 2 v celi glasbeni, ena starejša punca in en mlajši fant.

Vsako leto je na koncu spričevalo kot šolsko, po zaključeni nižji glasbeni pa še en list.

Naj še povem, da me ni nihče silil, vedela sem, da lahko neham, če želim, pa tudi začela sem malo kasneje (ne vzporedno s šolskim razredom). In še danes sem vesela, da sem hodila in se naučila osnov, včasih me prime in igram kaj za domačo “rabo”.

Inštrument je treba vaditi … teorija pa je precej enostavna, “ocenjujejo” ritem, melodijo … kasneje pa postopoma pridejo še razni akordi, kar je malo “matematično” v bistvu.

Aja nastopi so seveda vsa leta, samo da pač v 1. šteje kot izpit, sicer pa na izpit posebej prideš odigrat pred “komisijo” (tvoja profesorica + 2 (?) drugi profesorici (iz iste glasbene šole)).

*oziroma … tista starejša punca je bila res dobra, mogoče zelo natrenirana … fant pa je bil res “virtuoz”, sem bila tudi na kakšnem njegovem pravem koncertu kasneje. Že v glasbeni sem se ga nekako “zavedala”. Vsekakor pa ni glasbena namenjena samo virtuozom, otrok mora rad hoditi. Glasbena je super osnova, da lahko danes pogooglam note in se naučim pesem. Odvisno pač, koliko truda vložim.

blu lady:  seveda, spričevala v glasbeni šoli so, tko k v normalni osnovni šoli.   otrok ma iz inštrumenta ( razen v 1. razredu inštrumenta, to je bil spremenjen sistem, ko sem jz hodla v glasbeno šolo pred velik leti smo tudi v 1. razredu inštrumenta meli zaključne izpite),  zaključni izpit.

pri nas je to pomenilo de je učiteljica me pripravila za izpit, pol na konc pa je bla zraven 3-članska komisija ( mislim de je še vedno tud pri sedanjem sistemu),  in potem se je ocenlo kot v šoli, od 1 do 5 in to je blo to.  izpitna komisija ni delala kar počne pri sedanjem sistemu kot je nekdo pisal pred mano, de bi hodila na ure in hodila poslušat igranje učenca.  pa tudi de bi recimo učenc pripravil nastop z izpitno snovjo kot je to danes  in bi ga poslušala izpitna komisija, tega pri nas še ni blo.

nekoliko zastarelo ampak v glavnem pa ja,  če otrok opravi zaključni izpit iz inštrumenta se znanje ocenjuje kot v šoli, z ocenami od 1 do 5.   prav tako znanje iz glasbene teorije in potem  dobi zaključno spričevalo.  če slučajno, kar pa se zgodi zlo redko,  izpita ne bi opravil, mu lahko učitelj predlaga ponavljanje letnika.  to ni nič strašnega.

ponavljanje letnika se je zgodilo tud pri meni ko sem se med drugim učila dosti kasneje v glasbeni šoli tud orgle ni pa to blo klasično ponavljanje letnika ker mi ne bi šlo ampak je šlo za podaljšanje razreda, z drugo snovjo seveda, ker sem še hotla igrat.  samo to je blo.

de vas pomirim, jz ne poznam nikogar k ne bi opravil zaključnega izpita v glasbeni šoli, tud pri sedanjih generacijah ne.  če mu čisto nič ne gre,  potem lahko nrdi izpit vsaj z oceno dve.  tko de možnosti de vaš otrok izpita ne bi opravil so zlo majhne.  ponavadi se ocenjuje tko ( kot je blo to pri meni)  de v te nizkih razredih inštrumenta, tam do 4. razreda inštrumenta, otrok dobi 4 al pa 5.  ponavadi izdelajo s 5tko,  4ko pa dobijo, če recimo niso ritmično čist zanesljivi,  inotancijo na inštrumentu majo pa v redu, ni fovš.   v višjih razredih,od 5. razreda naprej, pol pa odvisno kolk jih še nrdijo, so pa ocene različne, ni pa več samo po sebi umevno de bi učenc kr tko dobil recimo oceno 5. ponavadi učitelji ocenijo zlo realno takšno oceno dajo kot si jo otrok zasluži. nič ni podarjeno.  tisti k je ritmično bolj tko-tko bo sigurno dobil oceno 4.  in to je to.

pri meni so ble ocene k sem jih dobivala na inštrumentih ko sem hodla v glasbeno šolo, večinoma takšne, nimam več tok v spominu ker je to blo že leta nazaj:  ko sem bla na blok flavti nisem mela izpita ( sem pa mela kontrolno knjižnico) ker sem bla privat, 2 leti.

ko sem prišla na klavir pa sem bla normalno vpisana v glasbeno šolo in sem dubla nekje do približno 4. razreda klavirja oceno 5 ( 5tka je bla tud mal za spodbudo za naprej, priznam).  pol sem nrdila še 2 razreda in ker sem ritmično slaba, kar je blo tud pričakovat, mi je učiteljica dala oceno 4. pa je blo vse super.

na orglah prav tako, pri učiteljici sem mela oceno 4, kar je blo čist realno zame in primerno, ker mi ritem pač dela težave in sem vedla de ne bom mela ocene 5.  še vesela sem bla tko visoke ocene.  tud s 3.jko bi bla čist zadovoljna.  pri učitelju pa ni blo ocen ker sem bla pri njem privat, krajši cajt.

pri ocenah v glasbeni šoli se dostikrat zgodi de so otroci al pa njihovi starši nezadovoljni z njimi, ker skos primerjajo z ocenami k jih ma otrok v šoli in potem pričakujejo enake ocene tud v glasbeni šoli.  to seveda ni prav ker pol tud pritiskajo na učitle de kakšni so.  zato pa pol tisti najbl ‘tečni’ starši de se tko izrazim pol otroka izpišejo in ga dajo v privat glasbeno šolo, kjer izpitov seveda ni razen če se zanje posebej dogovoriš.

pri teoriji glasbe so ocene odvisne od tega po mojem najbl od tega kolk otrok usvoji ritem in petje.  jz recimo sem teorijo mela 3 al pa 4, in zame je blo to super, ker sem ritmično slaba.  tisti k usvoji oboje, je v obojem zlo dober, dobi pa 5tko. jz ne poznam primera k bi meu teorijo 2.  tko de ni razloga za skrb. vaš otrok, tud če je ritmično bolj tko-.tko,  če si težje zapomni bolj zahtevne ritme v skladbah, če se jih težje nauči, bo teorijo kljub temu izdelal vsaj s 3jko, v to ste lahk prepričani.  ni razloga za skrb.

V mojih časih  (nekaj deset let nazaj) je  glasbena šola potekala na podoben princip kot navadna osnovna šola. Pri urah inštrumenta si se učil igranja, v knjižico je učitelj napisal domačo nalogo, kaj moraš vadit. To so morali vsakič podpisat starši. Ob naslednji uri se je najprej preverilo, če si vse lepo zvadil kot je bilo treba, potem pa začel z novo snovjo. Proti koncu leta si sestavil program za izpit, lestvice in druge skladbe, vaje. Izpit je potekal pred komisijo, mislim da so bili poleg tvojega učitelja vsaj še 2 ali 3 prisotni, iz matične glasbene šole. Ocenili so tvoj izpit in to je bila ocena inštrumenta.

Nauk o glasbi pa je prav tako potekal 2x tedensko in tam si se učil teorijo in solfegggio. Občasno so se pisali testi, ritmični diktat, ritmično melodični diktat, ocenjevalo se je tudi petje. In na koncu je sledila ocena, tako kot pri kakšnem predmetu v normalni šoli. Na koncu leta si dobil spričevalo, na A4 listu papirja, uradni državno priznani dokument, in tam sta bili napisali obe oceni in končni uspeh. Kot v normalni šoli, ker to tudi je normalna šola, priznana kot normalna šola in se na podlagi tega lahko vpišeš potem v srednjo glasbeno šolo.  To ni nek krožek, hobi program. Žal pa veliko učencev in njihovih staršev to tako dojema. Pomembno je, da starši, ki sami te izkušnje niste imeli, razumete, da je to precej resna zadeva.

Pri nas so bile ocene različne, pri teoriji ponavadi nižje kot pri inštrumentu. Na izpitih pa različno, 5 ni bilo lahko dobit in ponavadi nas je bilo malo takšnih. So bili pa tudi takšni s trojko iz inštrumenta. Če je manj, sploh v začetnih razredih, ponavadi svetujejo izpis, ker je jasno, da otrok nima nekega silnega interesa za učenje inštrumenta in je škoda da takšni odžirajo mesto drugim, ki bi bili morda bolj uspešni. Število mest je  vedno omejeno, za vpis so neke vrste sprejemni, predvsem glasbeni posluh.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close