Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Strupena špinača

Strupena špinača

O tem se je že pisalo, ampak zmedena sem od vseh informacij, lepo prosim, delite z mano svoje modrosti.

Kako je z gretjem špinače? Enkrat jo pogreješ, da jo skuhaš, in to je to? Zmrznjena špinača je kuhana, kar pomeni, da je že bila pogreta, torej jo je nemogoče sploh jesti (ker nihče ne je mrzle)? Ali je razlika, če je bila skuhana in takoj zmrznjena? Zakaj? Kakšna razlika? In ali lahko zaupam, da je zmrznjena špinača zares bila takoj zmrznjena ali rajši ne? Naj nalašč kupim najdražjo, kar še vedno nič ne zagotavlja?

Idealno bi bilo, da jo sama skuham iz sveže in jo moram v bistvu takoj do konca pripraviti?
– torej najprej svežo narežem in skuham in potem takoj uporabim v receptu (recimo da bi še kaj pekla itd.)
– skuhano dam vmes v hladilnik, potem pa hitro uporabim v receptu?

Ne vem, kaj je definicija tega, da se špinača ohladi? Oz. kakšni točno o kemijski pogoje, da pride do škodljivih snovi? Najboljše bi bilo v bistvu paziti, da se kuhana špinača ne ohladi, preden jo dalje pripravljam/pečem? Drugo najboljše (ampak dosti slabše?) pa, da se vmes POPOLNOMA ohladi (v hladilniku?/zmrzovalniku?).

Problem je sobna temperatura? Čeprav po drugi strani pa če se špinača shrani v hladilnik/zmrzovalnik, to pomeni, da je na neki točki, preden se je čisto ohladila, imela sobno temperaturo?

Je problem v času? Se da definirati recimo koliko minut, sekund traja, da se začnejo sproščati škodljive snovi? Sploh ne razumem v bistvu. Ali je kritičen čas, ko je špinača na sobi temperaturi (in hitro zmrznenje ta čas skrajša)? Koliko časa se pa potem nesveža špinača vnovič pogreva/peče, pa ne igra vloge?

Resno me zanima. Hvala.

AJa kako pa je s surovo špinačo? Mlada se lahko je surova? Lahko bi recimo uporabila kar mlado surovo … kaj pa če bi imela klasično špinačo (v velikih listih temnejše zelene barve) … ki se baje ne sme jesti surova?

… in bi bilo slabo, če takšna špinača ne bi bila predhodno POVSEM skuhana (ampak samo malo prepečena ali pogreta v nadevu)? Mene v bistvu zanima za palačinke … če bi neskuhano nasekljano dala v zmes, ne vem, če bi se kar tako v ponvi v treh minutah sploh dovolj toplotno obdelala?

Skratka kuhana špinača mi je zelo všeč po okusu (surove (špinače kot solate) niti ne jem), blitve pa ne maram. Govorim o resnem špinačnem obroku, ne samo zaradi lepšega ali zaradi barve. Ne vsak dan, ampak res me zanima, kako nevarna je v resnici špinača?

Ali gre za opozorila v smislu “ne jejte transmaščob”, ki jih pač vsi malo jemo, samo pač ne preveč, ali je bolj resno? Koliko ponovno pogrete špinače je treba pojesti, da je zares neko tveganje (rak)? Je večje tveganje zaradi kajenja (+količina?) ali zaradi pogrete špinače (+količina?)?

Katera zamrznjena špinača je varna za malega otroka, ki bi jo jedel vsak dan, kje kupiti in kdo pakira?

To, da se špinače ne sme jesti, ko se ohladi, je en veliki mit, enako krompir. Mi smo doma vedno jedli špinačo se zvečer, če je ostala od kosila, pa ni bilo nikdar nič narobe. Jaz obožujem zvečer (vem, sem posebna), če pojem kakšne ostanke od kosila, nepogrete. Tako tudi špinačo + pire, oboje mrzlo.  Še nikoli mi ni bilo nič, pa sem 60+.

Odgovor na objavo uporabnika
Ne kompliciraj, 15.08.2021 ob 14:16

To, da se špinače ne sme jesti, ko se ohladi, je en veliki mit, enako krompir. Mi smo doma vedno jedli špinačo se zvečer, če je ostala od kosila, pa ni bilo nikdar nič narobe. Jaz obožujem zvečer (vem, sem posebna), če pojem kakšne ostanke od kosila, nepogrete. Tako tudi špinačo + pire, oboje mrzlo.  Še nikoli mi ni bilo nič, pa sem 60+.

Nitriti so naravno prisotni v špinači, blitvo in solati. S pogrevanjem se spreminjajo v rakotvorne nitrate. V spodnji povezavi najdeš nasvete, kako zmanjšati vsebnost nitritov na minimum. So pa sicer nitrati tudi v salamah in drugih mesnih izdelkih, kjer so zaradi ostalih sestavin še mnogokrat bolj škodljivi.

Povezave se ne da prilepiti. Malo pogugljaj. Zamrznjena špinača ni nevarna, pogrevati že skuhano pa res ni priporočljivo. Najmanj nitratov vsebuje ekološko oz na prostem pridelana zelenjava, shranjena na hladnem in užita sveža.

Odgovor na objavo uporabnika
Noben mit ni, 15.08.2021 ob 14:33

Nitriti so naravno prisotni v špinači, blitvo in solati. S pogrevanjem se spreminjajo v rakotvorne nitrate. V spodnji povezavi najdeš nasvete, kako zmanjšati vsebnost nitritov na minimum. So pa sicer nitrati tudi v salamah in drugih mesnih izdelkih, kjer so zaradi ostalih sestavin še mnogokrat bolj škodljivi.

Povezave se ne da prilepiti. Malo pogugljaj. Zamrznjena špinača ni nevarna, pogrevati že skuhano pa res ni priporočljivo. Najmanj nitratov vsebuje ekološko oz na prostem pridelana zelenjava, shranjena na hladnem in užita sveža.

Ali je kupljena zamrznjena že kuhana? Potem zna bit problem ko je dvakrat toplotno obdelana.

In pri 60+ še ne razumeš razlike med pogreto in nepogreto hrano?

Najboljsa je zmrznjena krem spinaca v Sparu. Stane pod euro, not je pa ze vse.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close