Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek vlažilniki, čistilci, ionizatorji zraka

vlažilniki, čistilci, ionizatorji zraka

Lep pozdrav,

zaradi ponavljajočih viroz in težav z dihanjem, pa da ne omenjam pojavljanja razpok v parketu, obilice prahu in podobno… se odlocamo za nakup ene od zgoraj omenjenih naprav. Pa nimam pojma na kaj je potrebno biti pozoren ali kaj se priporoca. Ali imate kaksen koristen nasvet, povezavo, izkusnjo?

Vse bo dobrodoslo. Hvala in čim več zdravja zelim!

Suzana

No, se bom pa jaz potrudila, ker vidim, da se nobenemu ne da, čeprav sem o tem že 100x pisala.
Vlažilec zraka naj bo ultrazvočni – na hladno “paro” – in ne ekonom lonec, ker slednji porabi en kup elektrike, učinka pa nima nobenega razen da hrani plesen po stenah. Fajn je, da ima večjo posodo, da ti ga ne bo treba polnit vsakih nekaj ur, to je pa tudi vse. Pa merilec vlage si nabavite v prostoru, da ne boste pretiravali. V deževnem in meglenem vremenu je namreč popolnoma odveč, vsaj pri nas. Vlažilec je seveda namenjen le dvigovanju {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vlage v zraku.
Ionizator poskrbi, da se pozitivni ioni v zraku spremenijo v negativne, hkrati pa nase vežejo še vse prašne delce, ki lebdijo v zraku, in jih zaradi spremembe naboja usmeri proti tlom. Posledično bo po tleh in po pohištvu veliko več prahu kot prej, v zraku pa seveda manj. Bo treba sesat, sicer kakšne večje koristi ne bo. Pa okoli ionizatorja se rad nabira tak fin črn prah, ki se zažre v steno, če se ga redno ne odstranjuje.
Če ti redno sesanje ni odveč, potem je super stvar. Nima pa veze z vlaženjem.
Vlažilec zraka lahko kupiš posebej, prav tako tudi ionizator, obstajajo pa tudi naprave, ki so oboje. Jaz slednje ne bi kupovala saj mi izkušnje z aparati, ki so kombinacija, pravijo, da to ni najbolje.
Tretja stvar je filter zraka, ki je lahko kombiniran s funkcijo ionizatorja in/ali vlažilca (bolj redko). Filter zraka si lahko predstavljaš kot en sesalec, ki vleče vase zrak iz okolja, ga prečisti, in vrača prečiščenega (pogosto tudi odišavljenjega, če ima aromaterapijo) nazaj v prostor. Če je kombiniran z ionizatorjem, potem tisti prah in mucke v okolici, ki jih usvari ionizator, povleče vase in prečisti.
Obstajajo različni filtri, najboljši so tisti s HEPA filtri, ki jih je potrebno vsake toliko zamenjati (in so precej dragi), slabši pa tisti, ki jih opereš in vrneš v aparat.
Upam, da ti bo kaj pomagalo pri nakupu.

Selena, hvala za te osnovne informacije!

Lp, Suzana

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close