Ok, to je treba povedati: Srednja medijska in grafična šola Ljubljana
Torej, na tej šoli sem že dve leti, sedaj se mislim prepisati na gimnazijo ( sosednja tema ) in povedal vam bom zakaj, če se je kdo slučajno vpisal na SMGŠ, ker ima pe vedno čas, da se prepiše.
1. letnik:
Vse je zelo lahko, sem msilil, a je to samo v 1. letniku, pa ni ampak ok, grem po vrsti…
Samo v prvem letniku so kem, fiz in zgo, vse to je bilo obupno.
Kemija:
Kar naj bi bili neki poskusi je bilo navadno patetično sr.anje, dobesedno smo delali nekaj z magneti in ph lističi, če bi hotel to, bi listek doma pomočil v akvarij, za magnete pa šel do hladilnika. Profesorica je samo brala snov, ki je bila napisana, vedela ni ničesar kar sem jo vprašal.
Zgodovina:
Profesor je dal na tablo ( s projektorjem ) neke liste na katere je NA ROKO NA RAČUNALNIKU napisal snov in to ne mislim natipkal ampak DOBESEDNO NAPISAL, KOT DA BI PISAL S PRSTOM V SLIKARJU!!! Mi smo to prepisovali, on pa je govoril o nogometu.
Fizika:
Profesorica ni razložila ničesar, dala je neke vaje in med testom so bile formule na tabli.
Kar se strokovnih predmetov tiče je bil vsekakor najhujši opi, tam se je ocenjevalo kako lepo si prepisal snov ( dobesedno ), takoj za tem pa ikt, tam se je ocenjevalo kako na pamet si znal povedati to, kar je profesor napisal, dal na tablo in potem monotono bral.
2. letnik je bil malo boljši ampak vseeno kr neki.
Geografija je bila o Sloveniji, res osnove osnov, počutil sem se ponižanega, ker sem bil udeležen v tem kajti vem, da si s svojo inteligenco zaslužim več kot izvedeti, da ima Italija obliko škornja, Slovenija kokoške in da je naša najvišja gora Triglav.
Edino kar bi pohvalil na naši šoli je slovenščina, edini predmet, ki je še bil na nivoju, sicer ne vem za ostale ampak naša profesorica je bila zelo dobra in je dobro učila, se trudila, da so vsi delali naloge, bili pošteno vprašani, testi niso bili prelahki itd.
Angleščina:
Ne vem kako je pri ostalih profesorjih ampak ta, ki smo ga imeli mi vsako uro žali Boga, vernike, nam govori, da se ubijemo, da izgledamo kot geji itd.
V glavnem, na SMGŠ se ne da naučiti ničesar, res, manj kot nič. Človek nazaduje.
Ljudje na šoli so pa sploh katastrofa, dobesedno so satanisti, razne antife, emoti…
Da ne omenjam, da se vsi drogirajo, kar pred šolo in ne samo s travo, snifajo tudi.
Kakorkoli, če to bereš in si se vpisal na to šolo naredi nekaj zase in še enkrat premisli.
Mogoče je ostalim všeč ampak meni je to kr neki, še ena naša profesorica je priznala, da je lažje kot OŠ. Ampak v šolo hodim, da se nekaj naučim in ne zato, da imam na koncu potrdilo, da sem naredil, si pa lahko z njim zgolj obrišem rit.
Pri vsej tvoji brihtnosti nd zadtopim, zakaj nisi šel takoj na gimnazijo. Poznam enega fanta, ki se je po 1 mesecu prepisal iz medijske na gimnazijo, končal uspešno, potem ni prišel na željeni faks in zdaj dela v eni fabriki…sicer priden ampak nesrečen.
No, zakaj nisi odšel tam prej? Težko boš nadoknadil 2 leti gimnazije.
Itak pa sem 99{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} da piše ena mama….ki ima seveda prav, vem da ni izmišljena zgodba. Je podobna situacija še kje. Ampak meni kot mami je pasalo na sr.šoli tak nivo za sina, ki itak ni za na faks. Po končani maturi je šell delat v iskano branžo in dobi 1.500 mesečno.. Dela res da 10 ur… Ampak je pa skoraj sam svoj šef, kar pa tudi nekaj šteje…pa delo na zraku, brez compa…nima stresa kot ga poznam sama že 30 let, pa delam za isti denar, pa delam tudi po krepkih 8 ur
Ker poznam to šolo vem, o čem pišeš. Moraš pa vedeti, da je bila ta šola v prvi vrsti za tiste falirance, ki jih niso sprejeli na Oblikovno. Večina je mislila, da so “umetniki” od rojstva, ocene iz splošnih predmetov pa komaj čez 3. To, da na sprejemcih za oblikovno niso prišli čez, je pa tud podatek. Čeprav roko na srce, tud na oblikovni ni bil vedno opazen nek super talent, pa so prišli not. Torej tako na brzino; večina je bolj mislila, da ima talent, bolj važno je bilo izstopati po zunanjem izgledu kot z znanjem. Splošni predmeti na nivoju poklicne šole, učitelji pa mogoče tudi zaradi vsega tega niso glih vlagali v neko hudo razgledanost ne pri sebi kot pri slušateljih. Tistih nekaj, ki so dejansko imeli to šolo za odskočno desko za poklic in nadaljne šolanje so potem kmalu dobili službe, vendar so kmalu spoznali, da bodo morali ogromno nadoknaditi. Kako je sedaj, ko so šolo preimenovali nevem, po moje je to le zunanja fasada, notri je še vedno po starem. Tudi sam poklic, ki ga po šoli pridobiš nevem če glih omogoča zaposlitev. Za tiste z ambicijami bo težko, za tiste, ki želijo le poklic je pa itak vse dobro.
Letos niso vseh sprejeli, je bilo več vpisanih.
Dva moja otroka sta na tej šoli. V OŠ sta bila odlična/prav dobra. Sem sta se vpisala, ker ju zanima vse od glasbe, filma, akustike, fotografije… Imata svoj cilj, veliko od tega, kar bosta počela, že počneta in služita denar.
Kar se pa trave in ostale droge tiče pa vem, da je tega polno na vseh šolah.
Skratka…srednjo medijsko in grafično šolo komaj štejem, kot izobrazbo. Ko sem hodil v prvi letnik sem na začetku mislil, da je srednja šola pač taka, nadaljevanje oš z malo drugačnimi temami in drugimi predmeti. Malo kasneje, kake 2 do 3 mesce, pa sem od prijateljev iz oš, ki so šlji na druge šole ugotovil da nekaj ne štima. Učili so se več, znali so mi povedati več o isti snovi in šlji naprej s snovjo. Npr. v maju 1. Letnika, torej blizu konca letnika, smo naredili kake 3/4 snovi iz učbenikov in DZ-jev pri matematiki.
Učitelji:
Na začetku se je učitelj ZGODOVINE zdel bister a malo trapast. Bil je smešen. A kmalu sem ugotovil, da nas praktično nič ne nauči. Za prepisat nam da veliko snovi o kateri nam nič ne razloži in po tem na testih pričakuje da se naučimo vse.
Učitelj za MATEMATIKO je stereotipičen učitelj matematike. Vendar…snov razlaga bolj slabo in VSAKIČ ko ga kakšen učenec, ki neke snovi ne razume, kaj vpraša, se učitelj razjezi. Velikokrat izpade, kot da si misli da je učenec, ki ga kaj vpraša zabit. Testi pri matematiki se vedno zdijo le kot preverjanja znanja in niso kaj dosti težji.
Učiteljica SLOVENŠČINE je prijazna in spoštljiva. Testi so normalni morda rahlo lahki.
Učitelj ANGLEŠČINE je na začetku šole bil popolnoma v redu vendar je skozi čas postal nenavaden. Zdelo se je, kot da sovraži svojo službo in namesto tega da bi v učenje dijakov dal malo bolj truda, dan za dnem da manj in manj. Testi so popolnoma v redu.
Učiteljica FIZIKE. Ne vem. Na začetku leta smo delali in se učili, kot je treba a v kakšni polovici šolskega leta smo začeli dobivati čudne naloge, ki nam lahko povišajo oceno. Če si naredil kakšno vajo prav si dobil plus, ki se je štel za kar 20% tvoje ustne ocene. Uf. In ob koncu leta se novih dnovi sploh nismo dotaknili. Samo delali smo preverjanja znanja za staro snov. Fiz=najverjetneje najbol ponižen predmet.
Učitelj za KEMIJO je bil ok. Malo bolj tih kar se tiče karakterja a se je dokaj opazilo da se vsaj malo trudi. Vendar. Delali nismo nobenih obljubljenih poiskusov. S časoma se je vse zdelo, kot kup ničesar. Testi so bili dokaj v redu.
Učitelj ŠPORTNE VZGOJE. Zelo prijazen in razumljiv človek, ki se je velikokrat tudi sam pridružil kakšni igri odbojke in nam sam pokazal kako narediti kakšen odboj. Športna vzgoja=ogledna
Učiteljica IKT je preveč prijazna. Nič bolj natančno ne more biti od tega. Testi so normalni vendar med hojo okoli razreda kljub temu da je opazila da sta si dva učenca dajala odgovore, naredila le definicijo tega da pokažeš s kazalcom levo in desno in rečeš: “c, c…ne, ne”
Učiteljica DIP. Mlada in se ji vidi trud in zagnanost v predmet. Ocene so bile rahlo lahke če znaš delati z računalniki.
Učiteljica UMETNOSTI. Žalostno. Prijazna oseba ki vidi veliko o predmetu, vendar tiha. Ob hrupu razreda se ne potrudi kaj dosti, da bi ga utišala in kar nadaljuje naprej s snovjo katere nihče ne posluša. Ocene so zanimive. Za pp-je je kar zgledna kar se tiče ocenjevanj in kriterijov, ampak pri risbah…na vse gleda iz neke zunanje kritične prespektive, ki jo noben ne razume. Npr. imeli smo nalogo izdelati kakršno koli depikcijo vojne (realistično, nerealistično in vse v mes) jaz narišem metaforično sliko drevesa narejenega iz rok z depikcijo vojne, ki so jo vsi razumeli in jim je izgledalo fantastično. Dobim slabo 4, hm ok. Moj prijatel nariše napol končano sliko travnika z letalom, ki jo je končal v 1.5H in je celemu razredu bila videti vredna kake slabe 3ke in dobi odlično5…
Učiteljica GOB. Enostavno rečeno…Nemara službe.
DIJAKI IN DRUBA:
Na lep način. Našel boš prijatelje, ki imajo iste interese in so zelo dobri ljudje, a boš zakopan v kupu ljudi, ki kadijo, so emo in negativni, delajo droge in vape-ajo ves čas. Družba, ki lahko na najstnika ki odrašča slabo vpliva, če ne opazuje kam stopi z vsakim korakom.
MOJ POGLED NA VSE:
Zanima me filmsko delo, delo s kamero in pisanje. Ko opazim da nimam dovolj točk za šolo na katero sem res želel iti pride edina druga na mojo dlan. Srednja medijska. Vidim da so standardi nižji a si rečem da boljše izbire ni. Pričakovanja so nizka. Ko začnem hoditi v šolo se mi mnenje nič kaj dosti ne spremeni od pričakovanj.
Tu se začnem počutiti, kot da bo moja prihodnost takšna, da se kasneje v življenju pojavim v posranem apartmajčku brez denarja in čikom v ustih in iglo v telesu.
NIHČE SI NE ZASLUŽI, DA BI SE TAKO POČUTIL.
ZA KOGA JE TA ŠOLA?: po resnici vedo vsi, ki hodijo vanjo in tam učijo. Je šola za učence ki so imeli visoke upe v katerih niso vspeli in je to bila edina druga šola podobna tistim upom. Morda so želeli na Svšgugl ali pa oblikovno…no to ni to. Ima vse kar potrebuje da bi bila taka šola a se nihče ne trudi. Učitelji so neintresirani in dijaki še manj, ker jim je vseeno za kaj se jim zgodi, saj bodo že preživeli.
NE PUSTI SI BITI EDEN IZMED NJIH. Če imaš up za prihodnost ga lshko uresničiš tudi tu ampak boš rabil biti mentalno pripravljen na to.
Jaz imam lepe spomine na to šolo. Mnoge kritike ki jih pišeš so utemeljene, šola res ni nek nevem kakšen nivo kar se tiče splošnih predmetov, mogoče res z izjemo slovenščine. Pa tudi Angleščina je kar se vsebine tiče na nivoju. Profesorica za matematiko je bila super, res se je trudila. Seveda pač nivo srednje poklicne šole, ki pač ni gimnazija. Ko sem prešaltal na faks se je bilo izjemno težko privaditi na univerzitetni standard, ampak je s trudom nekako uspelo. Ne glede na vse imam na to šolo izjemno prijetne spomine, tak da bi šel še enkrat. Kar se pa tiče trave pa tega jo boš verjetno našel tudi med vrstniki na AGRFT. Ko enkrat postaneš odrasel ugotoviš da je to sranje precej dostopno, tak da je samo od tebe odvisno da imaš z tovrstnimi substancami zdrav odnos.
Srednješolski programi so pri nas precej kakovostno podhranjeni. Da potrebno je omogočiti učencem možnost do poklica, vendar nivo večine naših srednjih šol ne dosega niti triletnega poklicnega nivoja, kjer znanja bazirajo vsaj na nekaj praktičnega usposabljanja. V.stopnja pa nima niti prakse, zahtevnosti nivo pa nič višji od poklicne, samo eno leto življenja več potroši za … malo več kot nič. Kdor ne dosega točk za gimnazijo, bo mnogo več naredil zase, če gre v želeno smer po sistemu 3+2.
Forum je zaprt za komentiranje.