Elektrika – kako do svojega števca in katerega ponudnika izbrati
Živjo,
prosim vas za pomoč.
V hiši živimo dve leti, dve družini, dva gospodinjstva.
Imamo skupni števec za elektriko. Mesečni strošek je cca 80€.
Februarja je prišla položnica za pavšalni obrok, znesek 350€.
Ta mesec pa še poračun, 430€. Na letni ravni je stroškov z elektriko 1.740€.
Naj povem, da imamo vsi skupaj 3 televizije, dva računalnika, dva pralna stroja in dve kuhinji – štedilnik, hladilnik, pečica.
Stroški za elektriko se mi zdijo noro visoki.
Odločili smo se, za ločena števca, jaz bi rada izbrala tudi najcenejšega ponudnika. Kaj mi predlagate? Trenutno smo pri Elektro Ljubljana.
Kako do svojega števca, kdo to uredi in kakšni so stroški?
Najlepša hvala in lep pozdrav
Stroški bodo zelo visoki. Za pogoje konkretno v vaši hiši moraš vprašati skrbnika mreže, to je verjetno Elektro Ljubljana. Če imate elektriko še vedno po zraku, bodo nemara zahtevali postavitev novega stebra, skoraj zagotovo pa novo omarico, običajno zunaj hiše, z dvema novima števcema. Pri nas imamo vse že predpripravljeno, torej ustrezno omarico na hiši in bi naredili samo preklop na novi števec, pa bi nam za to vzeli od 400 do 500 evrov.
Raje si omislite dva odštevalna števca in potem med seboj poračunavate. Upoštevati moraš, poleg samega stroška nove omarice oziroma števca še višjo omrežnino. Zdaj si jo razdelite in plača vsak 6 ali 7 evrov, potem boš plačevala 14 evrov oziroma na letni ravni 70 do 80 evrov več, v desetih letih je do 700 evrov.
Razlike v ceni med ponudniki niso velike, mislim, da je največja ugodnost ob prestopu, ko ti nekaj mesecev dajo popust, to pa je tudi vse.
Malo preverite, kaj vam nabija toliko štroma. Kak električni radiator, kalorifer v kopalnici? Stari bojlerji, skrinje? Ali kdo vsak dan par ur skupaj lika?
Naj povem, da imamo vsi skupaj 3 televizije, dva računalnika, dva pralna stroja in dve kuhinji – štedilnik, hladilnik, pečica. Na letni ravni je stroškov z elektriko 1.740€.
vaš strošek na mesec 145 EUR
kako imate lahko potem pavšalni obrok 350 + poračun 430 EUR???
za primerjavo:
imamo pečico, hladilnik zmrzovalnik, kuhinjsko ploščo, televizijo, pomivalni in sušilni stroj, pa mesečno plačamo cca 45 EUR, po števcu, brez poračuna – pozimi. poleti 7-8 EUR manj.
vi morate imeti še vsaj nekaj porabnikov. bojler? ogrevanje? po kaki logiki imate zimski pavšal 350 EUR?
odštevalni števci pa stanejo CCA 100 – 150 EUR, pa elektro nima nič s tem. saj zaradi tega števca ne rabiš nove omarice.
Težko ti odgovorim na karkoli, ker tudi meni ni jasno od kje takšni računi…
Letos smo si kupili električni kamin, ki je bil v delovanju cca 20 ur, tudi kalorifer se kdaj prižge, vendar se mi še vedno zdi predrago.
Teta, ki živi pod nami ima precej starejšo opremo, vendar ne več kot deset let.
Na elektru, reklamacije, pa nam tudi niso znali kaj dosti povedati.
Kakorkoli že, hvala za odgovor. Ideja z odštevnim števcem je zanimiva 🙂
pomembna je poraba čez mesec v kWh..
sicer lahko na “uč” ocenim takole..
1kwh = cca 15 centov (0.15€) skupaj z omrežnino in vse..
145€/0.15= cca 960kwh delimo na 2 gospodinjstva= 480kwh
povprečje/mesec v SLO je cca 350kwh..torej ste kar 40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} čez to mejo..
seveda, ker je števec skupni, ne veste kdo je tisti ki porabi več..
ne rabite dveh števcev..
le enega..razlika do skupne porabe je poraba dugega uporabnika..
je pa tako.. vsa GRELNA telesa–pečice, sušilci, bojlerji, kaloriferji… so veliki porabniki energije,
saj imajo cca 2kw grelce..
če 480kwh/delimo z 30 dni= cca 16kwh/dan..
kar zopet pomeni
da v 24h… dela kalorifer = 2kw * 8 ur = 16kwh..se vklopi VSAKO TRETJO uro..
upam da imate kaj “augnmasa” da iz teh podatkov ocenite kje ste..
Zadeva je čisto enostavna –
sosedov mulec (oz. tisti, s katerim si delite elektriko), je enkrat januarja, ko se je zgodil hype in so šle cene v nebo, “odkril” rudarjenje kriptovalut in od takrat veselo poganja svoj mining rig. Elektriko pa mu sofinancirate vi 🙂
Za primerjavo: jaz se tudi s tem zabavam doma. Sicer bolj za hobi, a vseeno. Vsak mining rig mi mesečno v povprečju pokuri cca. 110 evrov elektrike.
To se mi zdi čisto previsok znesek za elektriko – pri nas smo tudi imeli nekaj takega. Smo ugotovili, da je bil boljer zanič in je zelo kuril elektriko. Smo zamenjali in je prišla spet normalna položnica. Se je pa počasi višal račun, tako, da nismo niti bili pozorni na to. Preden smo ugotovili, je trajalo kakšno leto.
Forum je zaprt za komentiranje.