Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Obšolske dejavnosti

Obšolske dejavnosti

Zanima me, v katere obšolske dejavnosti vpisujete otroke in pri kateri starosti. Zakaj ravno te? Koliko obšolskih dejavnosti se vam zdi premalo, koliko preveč? Koliko vas obšolske dejavnosti stanejo?

takole:
v katere obšolske dejavnosti vpisujete otroke in pri kateri starosti.
– mali nogomet – vpis med 1. in 3. r (kot je kateri želel – vsi trije)
– plavanje – vpis med 1. in 5. r (kot je bila možnost in želja – vsi trije)
– glasbena šola (v 2.r – eden)

Zakaj ravno te?
– posledica želje in možnosti

Koliko obšolskih dejavnosti se vam zdi premalo, koliko preveč?
– odvisno, kakšne sorte je ta dejavnost, koliko je premalo/preveč je pa tudi odvisno od otroka – preveč je vse, kar je muka hodit (govorim o konstantni nejevolj, ne o tistem občasnem “se mi ne da”).

Koliko vas obšolske dejavnosti stanejo?
– cca 30-60 EUR/ mesec po otroku v OŠ

Mi samo na tuje jezike. Zakaj? Ker je to najbolj vsestransko koristna zadeva za prihodnost otroka, pa naj bo natakar ali minister ali zdravnik. Stara sta 7 in 9 leti in sta vpisana na 2 tuja jezika. Ko bosta večja, bosta šla še na francoščino. Sama sem hodila leta in leta v glasbeno šolo, a ko sem šla na faks, nisem več vadila in od tega nimam čisto nič. Pa na sploh je bilo polno otrok, ki so naredili 2 ali 3 letnike v glasbeni in konec. V 5. razredu dobi dve enki zapored, pa takoj ukinejo glasbeno. Podobno z razno gimnastiko itd. Tisti čas, ko bi otroka vozila na šport popoldan, grem raje sama z njimi na kolo in naokrog, pa ni tistega pritiska, da je vsak dan nekaj.

sem že brala in slišala, da glasbeno izobraževanje in tudi kasneje ukvarjanje z glasbo pozitivno vpliva na možgane.
tole je ena raziskava:
https://pef.um.si/content/Zalozba/clanki_2014_letnik7{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20_stev_2/REI{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}207{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}202{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20web{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20cl{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}205.pdf
tako,da zanič in stran vrženo tako izobraževanje, četudi potem ne igraš več, zagotovo ni.

Starejši je bil na nogometu, tabornikih in gasilcih v nižjih razredih, do konca so ostali samo taborniki in je zdaj mentor.
Mlajši pa je bil pri nogometu in gimnastiki, od drugega razreda trenira nogomet v klubu in ne znese več nobena druga stvar. Zadnja leta OŠ, 5x ali 6x tedensko( odvisno od tedna) trening po dve uri, dodatno še dve uri specifike, plus tekma. Če se komur zdi preveč, še takrat, ko je prost gre pa tečt par km. Njemu je v veselje, zato to počne, če mu ne bi bilo, ga verjetno niti spravila ne bi več od doma.

2.r nič drugega kar ponuja šola, tam pa pevski zbor, zdrav življ. slog, športna gimnastika, ping pong, + občasno neobvezna plesna dejavnost. Več kot preveč, ampak čas v PB in JV je potrebno nekako zapolniti.
Ko pride iz šole pa je prosti čas in čas za občasno utrjevanje snovi.

oba naša sta imela glasbeno šolo, poleg je en imel šport in tuj jezik, drugi pa lego robote in Brainobrain trening za možgančke. Za vsakega cca. 180€ mesečno.

Za jezike se ne strinjam, sploh pri tako malih otrocih, je stran vrzen denar..nas vecji je hodil od vrtca pa je en drek osvojil..tako da jaz ju sama doma “ucim”, beremo oz, bereta knjige v ang., tudi v nemscini, sama znam ang, nem in precej dobro francosko..Z branjem v tujem jeziku odneseta ogromno in pa oddaje po tv v tujem jeziku prinesejo zelo veliko. Se zelo pozna v soli.
Kar se sporta tice, mi tudi rajsi sami migamo, kot da ju cele popoldneve nekam vozim, razen ce bi kdo pokazal izjemen talent, vecji je hodil na nogomet, ker pac so vsi fantje hodili na nogomet.
Glasbena pa je koristna, vecji hodi, ogromno ti da ucenje not in muziciranje, pa ceprav ne bo poklicni glasbenik.
Tudi mlajsi bo sel v glasbeno, je ze izrazil zeljo, ampak bomo pocakali da bo 3. Razred v OS.

Hm, ker sem bila sama v glasbeni toliko let in kar poznam to srenjo, bi kar dvomila, da to kaj pomaga pri intelektu. Sploh če hodiš le 2, 3 leta. Glasbena se mi zdi en velik dril, vadiš in vadiš, ko ne vadiš več, ne znaš več igrati. Sama bi veliko raje, da bi me za tisti čas starši pošiljali na dva tuja jezika, bi mi veliko bolj koristilo v življenju, tako pa sem se na jezike osredotočila kasneje v življenju. Vem pa, da če imaš v CVju napisano, da znaš igrati harmoniko ali pa da govoriš angleško, nemško in francosko, bo vsakega delodajalca slednje bolj pritegnilo kot harmonika. Na intelekt pa gotovo tudi učenje tujih jezikov dobro vpliva. Skratka pri izbiri med enim in drugim ni bilo pri nas nobene dileme.

Verenka, poskušajte s Helen Dorron. Mi smo navdušeni. To ni tako kot v vrtcu neke lekcije. Tam se dela v majhni skupini in brez table, poudarek je na govoru, stavkih… hči je prva leta govorila, da ni tako fajn, seveda, ker je bilo težko, učiteljica ne govori slovensko med lekcijo… sedaj pa že gre na kak poletni angleški tabor izven Hellen Dorron, pa v šoli imajo in lahko primerja, pa reče, da je Helen Dorron veliko bolj kvaliteten tečaj, da je učiteljica veliko bolj usposobljena kot druge. Seveda pa ne škodi, če še doma delaš z njimi, pa hodiš na potovanja… da mali vidijo, da se v Londonu dejansko govori angleško in kako je to slišati, ko mami v Parizu s taksistom govori francosko… Jaz drugače note poznam in sem dolgo igrala, ampak ne vidim kake koristi od tega, če nisi poklicni glasbenik ali pa morda vzgojiteljica v vrtcu. Ljudje sicer opazijo, če primem instrument, da sem se ga učila, ker kako skladno še zmorem, a več kot 1 ali 2 ne po 20 letih neigranja, pa še to ne bi šla na oder ampak zgolj pred mojo družino. Če bi se tisti čas učila rusko ali francosko ali italijansko ali karkoli, bi bila bolj vesela.

v šoli in se konča do 16h ker želim, da ima otrok popoldneve proste za druženje in igro. Deklica hodi na balet in gimnastiko ker se mi zdi gibanje in raztegovanje v obdobju rasti koristno za formiranje telesne postavitve. Jezik se fenomenalno kot odrasel naučiš v enem letu na intenzivnem tečaju če je potrebno (to vedno vsi, ki jih služba pošlje na delo v tujino), obvladanje glasbila se mi zdi povsem neuporabno znanje. Zanimivo bi mi bilo še plavanje ampak ne za ceno prostega časa za družino in igro. Toliko pa ni vredno. Otroštvo je kratko, hitro mine, naj bo čim bolj sladko ne pa polno spominov na tečaje in treninge. To zadnje se mi zdi izgubljeno otroštvo.

to, da vpliva na možgane in njihov razvoj delovanje, bo že držalo. Sem slišala (brala) iz večih virov tudi zdravnikov nevrologov v eni oddaji. In kot očitno piše na spodnjem linku, tvoje trditve ne bodo držale
http://www.revijazamojezdravje.si/novice/mozgani-in-glasba.html

to ni res, da ne znaš več igrati – jaz dolgo nisem igrala, pa sem se po parih letih lahko sama lepo obnovila pozabljeno in se naučila še dodatne stavke in sonatino, ki jih v času šolanja sploh nisem igrala – tak za dušo. Torej, četudi vmes dolga leta nisem igrala, danes še vedno znam zaigrati.

Tudi od jezikov se znanje “zaspi”, če ga ne uporabljaš.

No, ampak če se učiš jezikov, je tudi dobro za možgane, slabo gotovo ni. Je pa veliko bolj uporabno in ti daje konkurenčno prednost pri zaposlovanju, na katerem koli področju. In mene zelo čudi, kako v naši šoli ogromno otrok hodi na nogomet in v glasbeno, na jezike pa redko kateri. Tudi ko je izbirni predmet v šoli, si masovno raje izberejo tehniko, samo od jezikov se stran beži. Tega jaz ne razumem. Ima pa vsak svoj interes, to drži in vsak starš svojo odgovornost za otroke.

jaz nisem rekla, da je slabo, replicirala sem, da glasba in glasbeno izobraževanje ni stran vrženo.

Pa še – dandanes je šola velika obremenitev dosti bolj zahtevna kot v naših letih – in tudi možgani rabijo sprostitev, da lahko delujejo učinkoviteje… trpati jih non stop z učenjem ne bo dalo pozitivnega haska – zato pretirano trpanje z jeziki po mojem laičnem mnenju ne bo dalo učinka…
sicer pa tudi če nekoga veseli fuzbal je pač že veliko bolj produktivno da gre tja kot pa da bi sedel na nekem jeziku, ko pa bi mu to bilo odpor. Na želeni dejavnosti se namreč sprosti in dela tisto kar ga veseli in je zato potem lahko pri drugem obveznem učenju, delu veliko bolj učinkovit…

Če si dober kader ti bo delodajalec z veseljem plačal katerikoli tečaj tujih jezikov in kot odrasel ne rabiš porabiti leta in leta za kak viden napredek.

1. do 9. razred: instrument, balet, sodobni, show dance, atletika, gasilci, rokomet, košarka.
Gimnazija: instrument, joga

3 otroci, glede na interes, talent, možnost, veselje, …

In enako je z jezikom, če ga 20 let ne bi povohala. jaz imam nižjo glasbeno šolo in starejši trije moji otroci. najstarejša dva imata 8 let končanih, tretja je v 6., najmlajši v 2.
Pri nas glasbeno jemljemo kot šolo. Naredi se do konca vse. Ne pa eno leto to, drugo pa nekaj drugega, “da ti prodže vrijeme”. Sva z možem kar “fašista” glede tega.
In ni res, da je brez veze. Odnos do glasbe in delovne navade v zvezi s tem so nenadomestljive. Verjetno je podobno tudi pri kakšnem resnem treniranju športa, ampak tistega od blizu ne poznam.
Naši starejši igrajo ob precej priložnostih in v resnici jim tudi kak denar občasno pade s tega naslova.

Bom še sama odgovorila na “svojo” temo – imam 3 otroke, ampak so še predšolski. Nekako imam v glavi, da bodo hodili v glasbeno šolo (ker sva oba z možem hodila, čeprav samo jaz še občasno kaj igram), k enemu športu (zaenkrat hodita starejša dva k atletiki, potem pa bodo hodili tisto, kar bodo pač želeli) in k verouku (ker smo pač verni). Jezik mogoče kasneje, bom videla. Starejša dva hodita v italijanski vrtec, čeprav govorimo doma slovensko.

Oba v osnovni šoli: eden glasbena šola in ples, drugi taborniki, mali nogomet. Občasno se udeležuje še delavnic iz lego robotike.
V povprečju zapravimo ccca. 30 evrov na otroka na mesec za te dejavnosti. Hodita pa tisto kar jih veseli.
Mi je pa zanimiva ta razprava, ki odraža današnje stanje otroštva in ambicioznih staršev. Tudi na naši šoli je polno staršev, ki otroka vpisuje na dejavnosti, za katere mislijo, da so koristne. Pozabljajo pa da so otroci različni, da imajo različne interese. Pri nas npr. je polno otrok vpisanih na krožek tujega jezika. Na neobvezne izbirne tuje jezike pa jih vpisujejo manj, da jim ne pokvari ocen (slišano kar od nekaj mamic). Večina staršev tudi cel popoldan razvaža otroke po različnih dejavnost. Otrok jim je projekt. Družinsko življenje – kaj je že to? Otrokov dan pa zgleda tako da ima že v prvim triletju pouk skoraj do enih, potem kosilo, zatem polno dejavnosti (da se koristno zapolni čas za igranje). Popoldan pa naloga in razvažanje po izvenšolskih dejavnostih. Večerja in spanec. Otrokov delavnik od 8 zjutraj do 8 zvečer. Za vikend pa se hodi na tekme ali na izlete.

Pa da odgovorim še za tuje jezike – moji otroci so se več angleščine naučili v enem tednu na izletu po Angliji kot v celem letu osnovne šole.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close