Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Glasbena šola-vaja

Glasbena šola-vaja

Zanima me ali vaši otroci, ki hodijo v glasbeno šolo, prvi, drugi, tretji razred, vsak dan vadijo inštrument?
Ali je to neka prisila ali sami od sebe vzamejo v roke inštrument in igrajo?
No pri nas, ja bom igral bom igral, ampak vadil pa ne bi, ampak brez vaje ni nastopov, ampak
nastopal pa bi, pa ne rabiš hodit, ja pa bi hodil, nihče ne bo žalosten, če ne boš hodil,
ja pa bom hodil, ja potem pa vadi….in neprestano pregovarjanje….to mi jemlje energijo in
ne vem no, da ne bo izpadlo, da hodi v glasbeno šolo zaradi mene…ne, če bi bilo po moje bi več športal…

Kako je pri vas?

… treba se bo odločiti. Če je vpisan v glasbeno, je smiselno, da vadi (vsakodnevno) in pridobiva potrebne veščine in znanje (zagotovo mu učitelj – ica da navodila, kako in kaj).

Če sami pri sebi nimate razčiščeno, kaj bi bilo zanj bolje (šport na primer), potem je nujno, da najprej naredite ta premik v glavi, potem pa zahtevate – v smeri, za katero se boste odločili.

Pa srečno v novem šolskem letu.

Ena, ki uči instrument

Učitelj inštrumenta je merodajen Ne ti, kot starš, kaj in kako Če je učitelj zadovoljen z rezultatom, napredkom in izvedbo na odru, kar učenec pokaže, otroka ni treba doma priganjat k vaji, ker je očitno talent in sedaj še ne rabi pilit toliko, zadostuje.

Če pa se učitelj pritoži tebi kot staršu, da ni napredka, in ti jasno že veš, da dete ne vadi, potem je pa tudi po “brci za vzpodbudo, ki ne prime-beri: pregovarjanje je neučinkovito”, je škoda časa in denarja za glasbeno izobraževanje.

Meni starši nikoli niso težili za vadenje inštrumenta, so me pustili. In je bilo zakon in uspešno – vseh 16+ let izobraževanja na glasbenem področju 🙂

Naša vadi vsak dan, celo med počitnicami je vadila.. Rada igra in je ni treba nič silit.
Če ste se odločili za GŠ., je dobro, da vadi vsak dan, v nižjih razredih 15-30 min..
Sicer je pa bolj kako vadi in ne koliko časa (kvaliteta, ne kvantiteta..)

Kar navadite ga, da je treba inštrument vsak dan vzeti v roke. Včasih so otroci utrujeni in je vaja krajša, priporočajo pa, da je vsaj pol ure. Na začetku je težko, potem pa se otroci navadijo. In tisti, ki jih veseli igranje, z veseljem tudi vadijo. Je pa sigurno treba nekaj vzpodbude tudi s strani staršev, vsaj tisto prvo leto. Učitelji sicer kaj hitro vidijo ali otrok vadi ali ne in mu potem na uri da navodilo, če mora vaditi več oz. koliko ponovitev določene skladbe je treba narediti.

Hvala za vaše mnenje in ja vsekakor, če se je za to odločil, bo zadevo speljal do konca (mislim do konca leta), o tem ni za razpravljat, in če sam želi hodit, ja …
Ravno to je, kar želim povedat, ja mora vadit vsakodnevno in tudi vadi, ampak zakaj ga moram silit,
je še premali? Bo sčasoma postala to rutina?
O uživa pa uživa, ko nastopa in gleda posnetke z enakim inšturmenotm…

naš je tudi na vsak način želel v GŠ in smo ga vpisali in je igral tam, doma pa smo ga v renici ves čas morali priganjat, da je vadil.
potem je našel nek elektronski inštrument, si ga je kupil in zdaj nanj igra, snema, sam dela glasbo, remixe, ma res ni da ni .. cele dneve. Med počitnicami bi bil za tem inštrumentom lahko od jutra do večera, pa še celo noč. In smo GŠ ukinili, zdej doma sam eksperimentira z novim inštrumentom, ima že cel spisek kaj vse še rabi, da bo lahko počel, karkoli si je pač zamislil in to je to.

… silit ni najboljša beseda, vzpodbuda mi je bolj všeč.

Otroci so pač taki. Le redkokateri vadi res z veseljem. Nekateri vadijo več let, pa jih potegne, nekatere takoj od začetka, pa je vmes kriza. Res ni pravila. Starši so pa zato tam, da ga vzpodbujajo (-mo). Imam doma vse možne kalibre, v GŠ pa sploh.

Čimprej se bo naučil v kratkem času naučiti več (kvaliteta nad kvantiteto), lažje mu bo.

Dejstvo je, da je pri inštrumentu en del talent, drugi, večji del sta pa DELO in trud.
Samo želja ni dovolj, ali pa mora biti tako velika, da je vadba užitek in ne trpljenje.
Ponavadi pri resničnih, velikih talentih starši otroka podijo proč od inštrumenta, ne obratno.

Glasbena je fajn preizkus samodiscipline in delovnih navad.

Naša je podobna. Vsak dan ji je treba težit, da začne vadit. Polna je izgovorov, se mi ne da, bom kasneje.

Ampak potem pa ko začne, ne more nehat. Povadi najprej igra kar od nje hoče učiteljica. Potem pa zaigra še kako malo po svoje.
Če ne bi bilo tega ampak, potem bi ji jaz že zdavnaj nehala težit in bi jo izpisala. Vadi pa vsak dan – samo v nedeljo ji ne težim (nedelja je pri nas frej dej) in včasih kaj zaigra, včasih pa ne.

Pri nas isto, drugi razred glasbene..ko pa recem, da ga bom izpisala in da ne bo vec hodil..to pa ne, bi hodil.
Za vajo ga pa vedno jaz spominjam in mu ni.

Mislim, da vsak otrok rabi vzpodbudo. Poznam kar nekaj profi glasbenikov, pa je le rekdokateri res kar sam od sebe kot otrok vadil doma. 🙂 Spomnim se intervjuja z Markom Letonjo, svetovno priznanim slovenskim dirigentom, v katerem je povedal, da če ne bi imel takšne učiteljice za klavir, bi zdavnaj obupal. Vaja inštrumenta je delo, dril, disciplina. Preko nje se otroci dejansko tega šele učijo. Ja, tudi moj otrok bi po violini ustvarjal nekaj po svoje. Je pa to nekaj drugega od skoncentrirane vadbe, včasih piljenja enega samega tona. Vzpodbujaj otroka, da se navadi, vsako leto bo lažje.

Mi je všeč ta beseda – vzpodbuda ja – mogoče bom pa sedaj malo drugačno taktiko speljala:):)

Ah gre hitro čas mimo… se mi zdi, da smo bili “včeraj” v takih borbah, sedaj pa je že v 6. r GŠ.
Še vedno ne vadi vsak dan, zvadi pa vse, kar mora. Očitno talent je, še bolj je to, da ima res dobro koncentracjo in posluh si je res razvil. Rad igra. Vadi pa ne rad. Še vedno rabi spodbudo, pregovarjamo pa se že dolgo ne več. Zelo rad vidi, da ga “pridem poslušat” ko kaj zvadi, tadko da večkrat likam v sobi, kjer vadi. Ima pa tudi super učiteljico, ki ga pohvali, če pa je treba, pa sva na vezi tudi takrat, ko mora kaj več povadit.

vi najprej razčistite če si vaš otrok sploh želi glasbene šole. ker de si tko zmišljuje, ni samo de ga morte priganjat,  ampak mene je zlo zmotlo ker ste rekli de on pravi ‘ bi hodil pa ne bi hodil, nastopal pa bi’.  že pri ‘bi hodil pa ne bi hodil’ je za zastrišt z ušesi.  iz tega izhaja de so logične posledice tud pri vadenju inštrumenta ker vaš otrok bi samo malo poskušal nekaj ne bi pa za to nič naredil doma, samo v glasbeni šoli bi pa bil. očitno jemlje zadevo kot neobvezno zadevo kjer se ni treba trudit, kot krožek.  če jemlje tko, pol glasbena šola ni zanj, žal.  če bo nadaljeval tko,  potem ni druge k de ga izpišete in ga date na kakšno drugo interesno dejavnost.

glasbena šola je resna zadeva otroc pa morjo bit naučeni de z glasbeno šolo pride tud redno vadenje inštrumenta. če tega ni ni za v glasbeno šolo. zlo preprosto.  in de ne bo pomote, tud pri privat glasbenih šolah je treba vadit.  tko k v javnih. ne mislite de če ga boste dali privat de pa mu ne bo treba vadit. seveda mu bo treba vadit,  normalno, razlika je samo de se od njega ne bo zahtevalo nič posebnega in de bo dobro karkoli bo pokazal učitlju,  in zaključnega izpita ne bo meu in je to to.

ko so otroci manjši jih je treba spodbujat. jz dokler nisem končala na blok flavti privat nisem bla zmožna jt sama od sebe  vadit in je mama k je čist slučajno bla učiteljica v glasbeni šoli, oče tudi,  sedela z mano de sem kej nrdila. ker smo enostavno bli še premajhni, de bi se znali sami spravit vadit. zato.  ko pa sem prišla na klavir, 9 letna,  sem bla pa že vpisana, in sem že vedla de se moram sama spravit vadit in se tud sem, ni blo več priganjanja h temu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close