gastritis/zgaga pri psu
3 letni kuža ima zadnje čase težave s prebavo in ne najboljšim počutjem. Občasno driska, občasno bruhanje, pred kratkim viroza. Enkrat je zaradi postavljene diagnoze gastritis že bil na ranitalu. Zadnje 2 dni ga očitno spet muči zgaga, sploh ponoči. Glasno požira in slabo spi. Čez dan je normalno razpoložen, ješč.
Verjetno ni druge, kot da ga spet peljem do veterinarja in najbrž spet dobi ranital?
Bojim se, da tale gastritis postane kroničen. Se lahko to kako prepreči?
Kako pri psu ugotovijo, če je za težave morda kriva želodčna bakterija? Samo z gastroskopijo, kar seveda pomeni narkozo, čemur bi se rada izognila.
Hvala za vsak nasvet.
Daj mu Ranital na 12 ur in hrano za občutljiv želodec. Ranital kupiš v lekarni brez recepta, če ga nimaš doma.
Mogoče ni nič hudega, samo mu kakšna hrana ne paše, tudi pri psih se spreminja, en čas jim paše eno, potem drugo.
Lahko je res kaj z želodcem in prebavnim sistemom, je fajn preverit.
Lahko so ledvice, se rado izražajo z želočnimi in prebavnimi težavami. Kakšen je pa vonj iz gobčka?
Tudi mi smo imeli tezave z zelodcno kislino nekje skupaj tri mesece. Pes je bruhal. Bil na Ranitalu in Ultopu, za nekaj casa je bilo vredu potem pa spet bruhanje. Nato smo dobili od veterinarja nasvet, naj dnevno merico hrane (pri nas briketi) razporedimo na tri dele. Prej je imel dva obroka, zadnjega ob petih popoldan. Potem smo dali ob devetih zvecer zadnjega. Torej ob devetih zjutraj, popoldne ob treh ter nato ob devetih. Od takrat (trkam) smo vredu. Od tega je dve leti. Srecno!
Ko ima težave, se ji prav voha kislina iz gobčka.
Na ranitalu je že več mesecev, z občasnimi premori, a več kot en teden ti ponavadi ne trajajo, ker se ji spet začne spahovat kislina.
Je na strogi dieti že pol leta. Dietni briketi, kuhana hrana. Ne vem več, kaj lahko sploh še naredim pri hrani. 🙁 Je pa večkrat na dan po malem.
Ko ima težave, se ji prav voha kislina iz gobčka.
Na ranitalu je že več mesecev, z občasnimi premori, a več kot en teden ti ponavadi ne trajajo, ker se ji spet začne spahovat kislina.
Je na strogi dieti že pol leta. Dietni briketi, kuhana hrana. Ne vem več, kaj lahko sploh še naredim pri hrani. 🙁 Je pa večkrat na dan po malem.
[/quote]
Potem je očitno kislina in fajn bi bilo poiskat vzrok, ne samo odpravljat posledice.
Zdaj med prazniki nimaš kaj, jaz bi na tvojem estu dala Ranital in kuhala, brez briketov, pa več manjših obrokov.
Naš kuža je že zelo star in ima težave z ledvicami, kar se odraža na žlodcu, ampak iz gobčka gre vonj po urinu (urea). Dobiva Ranital zjutraj in zvečer, včasih poskusim prenehat, a ne gre, ker so takoj spet težave, zato ga zdaj jemlje kar stalno, ampak mi vsaj vemo, kaj in zakaj in pes je res star in nimaš kaj.
Ob težavah mu kuham riž in pustega piščanca, kar pomaga, nič maščob, nič sadja/zelenjave, kar ponavadi hitro pomaga.
Ko je bil mlajši, v bistvu kar mlad kuža, so se mu tudi stalno pojavljale težave z želodcem in še alergijami, poskusili smo vse živo, 100x spremenili prehrano, na koncu sem skoraj samo kuhala, pa ene brikete je imel za občasno, ko nisem imela kuhano. Še s tem kuhanjem je bilo tako, da je bilo en čas ok, potem smo pa čez 5-6 mesecev morali zamenjat, tako da sem v bistvu stalno prilagajala in čarala s prehrano, do 10. leta, ko so izginile vse težave. Zdaj pri 16+ pa je konzerve brez problema.
Probajte zdaj med prazniki, ko imate čas, tudi malo čarat s prehrano, mogoče najdete tisto, kar mu paše za želodec.
Potem je očitno kislina in fajn bi bilo poiskat vzrok, ne samo odpravljat posledice.
Zdaj med prazniki nimaš kaj, jaz bi na tvojem estu dala Ranital in kuhala, brez briketov, pa več manjših obrokov.
Naš kuža je že zelo star in ima težave z ledvicami, kar se odraža na žlodcu, ampak iz gobčka gre vonj po urinu (urea). Dobiva Ranital zjutraj in zvečer, včasih poskusim prenehat, a ne gre, ker so takoj spet težave, zato ga zdaj jemlje kar stalno, ampak mi vsaj vemo, kaj in zakaj in pes je res star in nimaš kaj.
Ob težavah mu kuham riž in pustega piščanca, kar pomaga, nič maščob, nič sadja/zelenjave, kar ponavadi hitro pomaga.
Ko je bil mlajši, v bistvu kar mlad kuža, so se mu tudi stalno pojavljale težave z želodcem in še alergijami, poskusili smo vse živo, 100x spremenili prehrano, na koncu sem skoraj samo kuhala, pa ene brikete je imel za občasno, ko nisem imela kuhano. Še s tem kuhanjem je bilo tako, da je bilo en čas ok, potem smo pa čez 5-6 mesecev morali zamenjat, tako da sem v bistvu stalno prilagajala in čarala s prehrano, do 10. leta, ko so izginile vse težave. Zdaj pri 16+ pa je konzerve brez problema.
Probajte zdaj med prazniki, ko imate čas, tudi malo čarat s prehrano, mogoče najdete tisto, kar mu paše za želodec.
[/quote]
Menjavam hrano, ko je slabše, sprobala sem že goro briketov, navadnih in dietnih. Včasih malo pomaga, včasih ne.
Ne vem, mogoče bi bilo smiselno naredit tudi alergijski test?
Forum je zaprt za komentiranje.