japonska kutina
užitni, tudi nekuhani, vendar so grenki in trdi. Božanska je marmelada (smo je letos nakuhali 40 kozarčkov) oz. džem, kompot, čežana skupaj z jabolki za na pite itd. Je pa kuhanje džema zamudno, ker se sadeži težko režejo.
Sadeže zdrgneš, da odstraniš tisto kosmato prevleko lupine. Potem narežeš, najprej na pol, potem pa na krhlje. Olupiš in očistiš. Mi sami delamo pektin, zato olupke in pečkast del prelijemo z vodo in kuhamo cca 40 min do 1 ure, da izločijo “ostanki” pektin. To potem odcedimo in vodo stehtamo (ti bo jasno potem) in shranimo. “Meso” kutin narežemo na koščke, približno tako velike kot za pire. Stehtamo. Seštejemo maso kutin in vode-pektina. Naj bo približno voda cca 2/3 kutinove mase – recimo kutine 3 kg, voda 1,5 do 2 kg. Potem “meso” prelijemo z večjim delom pektinske vode in damo kuhat. Dva do 3 skodelice pektinske vode shranimo in v njej razpustimo sladkor – na 1 kg skupne mase cca 400 g sladkorja – torej za 4 kg mase cca 1,6 do 1,8 sladkorja. Sicer lahko sladkor kar rukneš noter v mešanico pektinske vode in kutinovega mesa, ampak moja babi pač malo komplicira (in mi, ki pomagamo moramo ubogati :). ,Dodaš še vrečko ali vrečko in pol Želina in kuhljaš do mehkega. Potem spasiraš ali pa daš snepasirano, da je s koščki (ta je nam najbolj všeč) v vroče, sterilizirane kozarčke. V pokrovček naliješ malo ruma in potem preliješ v drug kozarček, prešnjega pa zapreš – dodatno razkuži, drži dlje, preverjeno (samo ne v džem zlivat, ampak iz pokrovčka v pokrovček :-). Pokriješ, počakaš, da se ohladi in mljask – mi imamo blazno radi na belem kruhu in maslu 🙂
To kar je pisala Tinkara*C* je recept za predelavo jedilnih kutin. Te japonske niso kosmate, so manjše kot jedilne in zelene z malo rdeče barve.
Mislim, da niso užitne.
Japonska kutina je okrasni grm, uporablja se ga tudi za žive meje, veje ima s trni in malimi zelenimi listki. Jedilna kutina pa je skoraj bolj kot drevo oziroma ima drugačno strukturo in drugačne liste, bolj podobne jablanam.
No, tako je moje prepričanje. Po moje je še najboljše, če pokličeš v kako drevesnico, pa tam povprašaš, kako je s sadeži.
Na tej povezavi http://en.wikipedia.org/wiki/Chaenomeles pravi , dajje tudi japonska kutina užitna in zelo bogata s c vitaminom in vsebuje več pektina kot “jedilna” kutina. Moja pokojna mama je iz nje pripravljala čudovit žele, kiselkast, ki ga je uporabljala za pecivo.
lp
Forum je zaprt za komentiranje.